secundair logo knw 1

Plaatsing van een oestertafel in het windpark I Foto: De Rijke Noordzee

Het gaat goed met de platte oesters die zijn geplaatst op oestertafels in een windpark in de Noordzee. Ruim twee derde van de volwassen exemplaren hebben het na drie jaar overleefd, blijkt uit onderzoek. Ook planten de oesters zich voort.

Het natuurherstelproject vindt plaats in windpark Borssele III & IV dat op ongeveer 55 kilometer uit de kust vanaf Vlissingen ligt. De bedoeling is om te onderzoeken of oesters zich blijvend kunnen vestigen in het windpark en hierop ook nieuw zeeleven afkomt. Het project ging in 2020 van start en duurt acht jaar.

Het betreft een initiatief van De Rijke Noordzee (samenwerking tussen Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee) en windparkeigenaar Blauwwind (consortium met onder andere Eneco en Shell). Verder is onderzoeksbedrijf Eurofins AquaSense erbij betrokken.

Overleving 70 procent
In 2020 zijn er 2.400 platte oesters geplaatst op oestertafels aan de voet van windturbines. De overleving van de volwassen oesters is 70 procent na drie jaar. Dat is een vrij hoog percentage volgens de partijen.

Bij het onderzoek zijn geen Bonamia-parasieten aangetroffen. Deze ziekteverwekker heeft in het verleden voor veel sterfte onder oesters gezorgd.

Kraamkamer voor oesters
Een ander resultaat: 88 procent van de oesters is klaar om voor nageslacht te zorgen. Zij produceren larven als de watertemperatuur hoog genoeg is. Dit is inmiddels gebeurd; tijdens een monitoringsmissie in de zomer van 2023 is de aanwezigheid van jonge oesters bij de turbines aangetoond.

Zij zijn gevestigd op de eerder geplaatste volwassen oesters. Maar dat niet alleen; ook hechten jonge oesters zich op de steenbestorting – de stenen rondom de voet van een windturbine – en op aangebracht schelpmateriaal. Dat laat zien dat een windpark in zee succesvol als kraamkamer voor oesters kan fungeren, aldus de initiatiefnemers.

Projectleider Margot van Aalderen van De Rijke Noordzee noemt het goed nieuws voor de natuur in de Noordzee dat platte oesters weer de ruimte hebben om zich voort te planten. “Zij vormen de basis voor een sterk en gezond ecosysteem. We zijn heel benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt. De resultaten bieden tot nu toe goede perspectieven.”

Infographic Project Blauwwind De Rijke Noordzee loep Infographic: De Rijke Noordzee


LEES OOK

H2O Actueel (juni 2023): Miljoenenbijdrage voor project De Rijke Noordzee

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).