0
0
0
s2sdefault

Het KNMI gaat onderzoeken of er een verband is tussen klimaatverandering en de hevige regenval van de afgelopen week in Nederland, België en Duitsland. Het weersinstituut doet dit samen met een internationaal team van wetenschappers van World Weather Attribution (WWA) en andere deskundigen. De resultaten worden half augustus verwacht, schrijft het KNMI.

Tijdens de watercrisis verwees het KNMI al naar een Brits onderzoek waarin staat dat zware aanhoudende regen als gevolg van de opwarming van de aarde vaker zal voorkomen op het Europese vasteland. Regenbuien verplaatsen zich trager. Bovendien wordt de lucht warmer waardoor die meer vocht vasthoudt. Daardoor valt er lokaal meer water.

De wateroverlast in Zuid-Limburg en Midden-Europa had te maken met een lagedrukgebied dat nergens heen kon. Boven Zuid-Scandinavië lag op hoogte een blokkerende gordel van hoge druk. De neerslaghoeveelheden liepen enorm op, vooral op woensdag 14 juli viel er extreem in de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel, schrijft het KNMI. Door deze grote hoeveelheden water, die op een al verzadigde bodem vielen, traden vele beken en rivieren in dit gebied buiten hun oevers en veroorzaakten vooral in Duitsland en België veel slachtoffers en grote schade.

Dat er een verband is met klimaatverandering, is wel duidelijk in Nederland, zegt Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI tegen dagblad De Limburger. “Maar of dat ook voor de Eifel en de Ardennen geldt, weten we op dit moment nog niet."

Van Oldenborgh leidt samen met Friederike Otto van de Universiteit van Oxford het WWA-onderzoeksteam. Andere WWA-leden die aan de studie meewerken zijn verbonden aan het Franse Institut Pierre Simon Laplace (IPSL) en de universiteiten van Zürich en Princeton, schrijft het KNMI. Ook experts van buiten het WWA werken mee, zoals de Deutsche Wetterdienst (DWD), het Belgische Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Britse weerdienst Met Office. Verder werken deskundigen op het gebied van extreme regenval van de universiteit van Newcastle mee.

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Extreme regenval gevolg van warmere lucht en traag bewegende buien
H
2O Actueel: ‘Vaker extreme neerslag door atmosferische rivieren’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.