secundair logo knw 1

Korrels gemaakt van ijzerslib (foto: AquaMinerals)

IJzerpellets zijn heel geschikt om arseen uit drinkwater te verwijderen, is de afgelopen jaren bewezen. In het vervolgonderzoek staan verdieping van het inzicht en optimalisatie van het product centraal.

De Nederlandse drinkwatersector heeft zichzelf ten doel gesteld om het arseengehalte in drinkwater de komende jaren terug te brengen tot 1 microgram per liter. Dat was eerst 10 microgram. “Arseen is echt een probleem”, stelt Ronny Theune, commercieel operationeel manager bij AquaMinerals (samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven gericht op secundaire grondstoffen). “Zeker mondiaal: jaarlijks sterven in de wereld duizenden mensen door arseenvergiftiging. Hoewel de waterkwaliteit in ons land tot de top behoort, willen de drinkwaterbedrijven beter.”

Een veelbelovende zuiveringstechniek voor arseen is de inzet van ijzerpellets. In Nederland komt bij de productie van drinkwater ruim 75.000 ton ijzerslib per jaar vrij. Om pellets te maken wordt het slib eerst gedroogd en daarna samengeperst tot korrels. Deze korrels zijn goed in staat om arseen uit drinkwater en fosfaat uit oppervlaktewater verwijderen, is de conclusie van een onderzoek dat in 2015 en 2016 is uitgevoerd. Dit stond onder leiding van KWR Watercycle Research Institute en verder waren onder andere AquaMinerals en enkele drinkwaterbedrijven erbij betrokken.

Het vervolgonderzoek is vooral bedoeld om meer inzicht te krijgen in de adsorptie-processen. Het onderzoek loopt tot medio 2019. “Er wordt gekeken naar de functionele toepassingen van ijzerpellets”, zegt Theune. “Een aantal drinkwaterbedrijven heeft de techniek al op kleinere schaal uitgeprobeerd. Dat verliep succesvol. Nu gaan we finetunen. Hoe kunnen het product en de techniek worden geoptimaliseerd?”

Het streven is dat drinkwaterbedrijven ijzerpellets op grote schaal en tegen aanvaardbare kosten kunnen inzetten. Theune: “De huidige korrels slijten bijvoorbeeld door stroming. Daarom kijken we naar hoe ze kunnen worden verstevigd. Voor AquaMInerals is het vooral interessant om tot een beter product te komen. We zoeken daarvoor naar het goede recept.”

Het buitenland toont volgens Theune veel belangstelling. “Ik was onlangs bij een conferentie van de International Water Association, waar projecten in Taiwan en Texas voor het verwijderen van silicium uit water werden gepresenteerd. Dat gebeurt ook met behulp van ijzerpellets. De korrels zijn wel uit primaire grondstoffen geproduceerd. Men vond het erg interessant dat wij reststoffen gebruiken.”

Meer informatie:

Vakartikel over huidige stand van zaken bij arseenverwijdering uit drinkwater

Vakartikel over verwijderen van fosfaat door pellets van ijzerslib uit drinkwaterproductie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.