IJzerpellets zijn heel geschikt om arseen uit drinkwater te verwijderen, is de afgelopen jaren bewezen. In het vervolgonderzoek staan verdieping van het inzicht en optimalisatie van het product centraal.

De Nederlandse drinkwatersector heeft zichzelf ten doel gesteld om het arseengehalte in drinkwater de komende jaren terug te brengen tot 1 microgram per liter. Dat was eerst 10 microgram. “Arseen is echt een probleem”, stelt Ronny Theune, commercieel operationeel manager bij AquaMinerals (samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven gericht op secundaire grondstoffen). “Zeker mondiaal: jaarlijks sterven in de wereld duizenden mensen door arseenvergiftiging. Hoewel de waterkwaliteit in ons land tot de top behoort, willen de drinkwaterbedrijven beter.”

Een veelbelovende zuiveringstechniek voor arseen is de inzet van ijzerpellets. In Nederland komt bij de productie van drinkwater ruim 75.000 ton ijzerslib per jaar vrij. Om pellets te maken wordt het slib eerst gedroogd en daarna samengeperst tot korrels. Deze korrels zijn goed in staat om arseen uit drinkwater en fosfaat uit oppervlaktewater verwijderen, is de conclusie van een onderzoek dat in 2015 en 2016 is uitgevoerd. Dit stond onder leiding van KWR Watercycle Research Institute en verder waren onder andere AquaMinerals en enkele drinkwaterbedrijven erbij betrokken.

Het vervolgonderzoek is vooral bedoeld om meer inzicht te krijgen in de adsorptie-processen. Het onderzoek loopt tot medio 2019. “Er wordt gekeken naar de functionele toepassingen van ijzerpellets”, zegt Theune. “Een aantal drinkwaterbedrijven heeft de techniek al op kleinere schaal uitgeprobeerd. Dat verliep succesvol. Nu gaan we finetunen. Hoe kunnen het product en de techniek worden geoptimaliseerd?”

Het streven is dat drinkwaterbedrijven ijzerpellets op grote schaal en tegen aanvaardbare kosten kunnen inzetten. Theune: “De huidige korrels slijten bijvoorbeeld door stroming. Daarom kijken we naar hoe ze kunnen worden verstevigd. Voor AquaMInerals is het vooral interessant om tot een beter product te komen. We zoeken daarvoor naar het goede recept.”

Het buitenland toont volgens Theune veel belangstelling. “Ik was onlangs bij een conferentie van de International Water Association, waar projecten in Taiwan en Texas voor het verwijderen van silicium uit water werden gepresenteerd. Dat gebeurt ook met behulp van ijzerpellets. De korrels zijn wel uit primaire grondstoffen geproduceerd. Men vond het erg interessant dat wij reststoffen gebruiken.”

Meer informatie:

Vakartikel over huidige stand van zaken bij arseenverwijdering uit drinkwater

Vakartikel over verwijderen van fosfaat door pellets van ijzerslib uit drinkwaterproductie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!