IJzerpellets zijn heel geschikt om arseen uit drinkwater te verwijderen, is de afgelopen jaren bewezen. In het vervolgonderzoek staan verdieping van het inzicht en optimalisatie van het product centraal.

De Nederlandse drinkwatersector heeft zichzelf ten doel gesteld om het arseengehalte in drinkwater de komende jaren terug te brengen tot 1 microgram per liter. Dat was eerst 10 microgram. “Arseen is echt een probleem”, stelt Ronny Theune, commercieel operationeel manager bij AquaMinerals (samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven gericht op secundaire grondstoffen). “Zeker mondiaal: jaarlijks sterven in de wereld duizenden mensen door arseenvergiftiging. Hoewel de waterkwaliteit in ons land tot de top behoort, willen de drinkwaterbedrijven beter.”

Een veelbelovende zuiveringstechniek voor arseen is de inzet van ijzerpellets. In Nederland komt bij de productie van drinkwater ruim 75.000 ton ijzerslib per jaar vrij. Om pellets te maken wordt het slib eerst gedroogd en daarna samengeperst tot korrels. Deze korrels zijn goed in staat om arseen uit drinkwater en fosfaat uit oppervlaktewater verwijderen, is de conclusie van een onderzoek dat in 2015 en 2016 is uitgevoerd. Dit stond onder leiding van KWR Watercycle Research Institute en verder waren onder andere AquaMinerals en enkele drinkwaterbedrijven erbij betrokken.

Het vervolgonderzoek is vooral bedoeld om meer inzicht te krijgen in de adsorptie-processen. Het onderzoek loopt tot medio 2019. “Er wordt gekeken naar de functionele toepassingen van ijzerpellets”, zegt Theune. “Een aantal drinkwaterbedrijven heeft de techniek al op kleinere schaal uitgeprobeerd. Dat verliep succesvol. Nu gaan we finetunen. Hoe kunnen het product en de techniek worden geoptimaliseerd?”

Het streven is dat drinkwaterbedrijven ijzerpellets op grote schaal en tegen aanvaardbare kosten kunnen inzetten. Theune: “De huidige korrels slijten bijvoorbeeld door stroming. Daarom kijken we naar hoe ze kunnen worden verstevigd. Voor AquaMInerals is het vooral interessant om tot een beter product te komen. We zoeken daarvoor naar het goede recept.”

Het buitenland toont volgens Theune veel belangstelling. “Ik was onlangs bij een conferentie van de International Water Association, waar projecten in Taiwan en Texas voor het verwijderen van silicium uit water werden gepresenteerd. Dat gebeurt ook met behulp van ijzerpellets. De korrels zijn wel uit primaire grondstoffen geproduceerd. Men vond het erg interessant dat wij reststoffen gebruiken.”

Meer informatie:

Vakartikel over huidige stand van zaken bij arseenverwijdering uit drinkwater

Vakartikel over verwijderen van fosfaat door pellets van ijzerslib uit drinkwaterproductie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.