0
0
0
s2smodern

IJzerpellets zijn heel geschikt om arseen uit drinkwater te verwijderen, is de afgelopen jaren bewezen. In het vervolgonderzoek staan verdieping van het inzicht en optimalisatie van het product centraal.

De Nederlandse drinkwatersector heeft zichzelf ten doel gesteld om het arseengehalte in drinkwater de komende jaren terug te brengen tot 1 microgram per liter. Dat was eerst 10 microgram. “Arseen is echt een probleem”, stelt Ronny Theune, commercieel operationeel manager bij AquaMinerals (samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven gericht op secundaire grondstoffen). “Zeker mondiaal: jaarlijks sterven in de wereld duizenden mensen door arseenvergiftiging. Hoewel de waterkwaliteit in ons land tot de top behoort, willen de drinkwaterbedrijven beter.”

Een veelbelovende zuiveringstechniek voor arseen is de inzet van ijzerpellets. In Nederland komt bij de productie van drinkwater ruim 75.000 ton ijzerslib per jaar vrij. Om pellets te maken wordt het slib eerst gedroogd en daarna samengeperst tot korrels. Deze korrels zijn goed in staat om arseen uit drinkwater en fosfaat uit oppervlaktewater verwijderen, is de conclusie van een onderzoek dat in 2015 en 2016 is uitgevoerd. Dit stond onder leiding van KWR Watercycle Research Institute en verder waren onder andere AquaMinerals en enkele drinkwaterbedrijven erbij betrokken.

Het vervolgonderzoek is vooral bedoeld om meer inzicht te krijgen in de adsorptie-processen. Het onderzoek loopt tot medio 2019. “Er wordt gekeken naar de functionele toepassingen van ijzerpellets”, zegt Theune. “Een aantal drinkwaterbedrijven heeft de techniek al op kleinere schaal uitgeprobeerd. Dat verliep succesvol. Nu gaan we finetunen. Hoe kunnen het product en de techniek worden geoptimaliseerd?”

Het streven is dat drinkwaterbedrijven ijzerpellets op grote schaal en tegen aanvaardbare kosten kunnen inzetten. Theune: “De huidige korrels slijten bijvoorbeeld door stroming. Daarom kijken we naar hoe ze kunnen worden verstevigd. Voor AquaMInerals is het vooral interessant om tot een beter product te komen. We zoeken daarvoor naar het goede recept.”

Het buitenland toont volgens Theune veel belangstelling. “Ik was onlangs bij een conferentie van de International Water Association, waar projecten in Taiwan en Texas voor het verwijderen van silicium uit water werden gepresenteerd. Dat gebeurt ook met behulp van ijzerpellets. De korrels zijn wel uit primaire grondstoffen geproduceerd. Men vond het erg interessant dat wij reststoffen gebruiken.”

Meer informatie:

Vakartikel over huidige stand van zaken bij arseenverwijdering uit drinkwater

Vakartikel over verwijderen van fosfaat door pellets van ijzerslib uit drinkwaterproductie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.