Het is lastig om een extreme overstroming van de Geul in Valkenburg volledig te voorkomen, blijkt uit een verkennende studie van kennisinstituut Deltares. Zo zijn er diverse maatregelen mogelijk om water bovenstrooms langer vast te houden, maar die zijn te weinig effectief.

De Deltares-onderzoekers hebben in de studie gekeken naar wat er tijdens de enorme wateroverlast in Zuid-Limburg in juli 2021 gebeurde. Wat waren de gevolgen van de zware regenval voor het internationale stroomgebied van de Geul en welke gebieden stonden onder water? Ook hebben zij de effectiviteit van potentiële maatregelen onder de loep genomen.

Al reductie door natuurlijk karakter stroomgebied
Volgens de onderzoekers zorgde het natuurlijke karakter van het stroomgebied van de Geul al voor een zekere reductie van het extreme hoogwater. Regenwater kon worden geborgen in de bodem en het stroomdal.

Daarnaast zijn er veel maatregelen mogelijk om te zorgen voor minder hoogwater in Valkenburg. Te denken valt aan het langer bovenstrooms vasthouden van water door bijvoorbeeld bebossing van hellingen en rivierdalen, aanleg van regenwaterbekkens en vertragen van de afvoer van regenwater uit bebouwd gebied. De onderzoekers constateren echter dat het positief effect hiervan te klein is om een extreme overstroming in Valkenburg helemaal te voorkomen. Wel kan de schade enigszins worden beperkt.

Ook de verdere ontwikkeling van bos in overstromingsvlaktes, vooral in de brede Nederlandse delen, kan helpen. De aanpassingen in het landschap zijn echter erg grootschalig en kosten veel tijd. Toch raden de onderzoekers aan om dergelijke aanpassingen niet af te schrijven, omdat hierdoor mogelijk wel het hoogwater kan worden beperkt bij minder extreme regen.

Grensoverschrijdend beheerprogramma voor Geul
De Deltares-onderzoekers bevelen aan een grensoverschrijdend beheerprogramma voor de Geul op te stellen. Hierin worden onder meer maatregelen opgenomen die op de korte termijn eenvoudig uit te voeren zijn. Een ander advies is te investeren in internationale samenwerking om van de Geul een living-lab te maken.

Deltares werkte bij de verkennende studie samen met de TU Delft en universiteiten uit België, Duitsland en Luxemburg. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De resultaten zijn relevant voor het eindadvies van de Beleidstafel wateroverlast en hoogwater dat eind december verschijnt. Hierin gaat de beleidstafel in op wat Nederland moet doen om zich te wapenen tegen een periode van extreme neerslag.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!