secundair logo knw 1

Gerben Huisman (Waddenfonds) en Johan Hamster (Provincie) zetten de plaatsing van rifblokken in werking I foto: provincie Groningen

Bij een Groningse zeedijk is een proef met rifblokken van baggerslib van start gegaan. De bedoeling is om hiermee de vorming van oester- en mosselbanken te stimuleren.

Het proefproject duurt vijf jaar en wordt gehouden op twee locaties voor de zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven. Hieruit moet blijken of schelpdieren terugkeren in de Eems-Dollard en of er een nieuw leefgebied voor onderwaterdieren en -planten ontstaat. Om dat na te gaan, worden vierhonderd rifblokken aangebracht bij het palenbos onder de Eemshaven en het strand van Bierum. De eerste blokken zijn gisteren geplaatst.

Opdrachtgever van de proef is de provincie Groningen en partners zijn Netics, Van Oord, Geowall, Waddenfonds en Groningen Seaports. Volgens gedeputeerde Johan Hamster van de provincie zijn riffen belangrijke schuilplaatsen en kraamkamers voor het leven in de Waddenzee. “We hopen met deze proef de vorming van schelpdierbanken en daarmee de onderwaternatuur in de Eems-Dollard een kickstart te geven.”

Baggerslib lokaal gewonnen
De rifblokken zijn gemaakt van baggerslib uit de haven van Delfzijl in plaats van beton zoals meestal gebruikelijk is. De blokken zijn deze maand geperst met een nieuwe technologie die is ontwikkeld door Geowall, een samenwerkingscombinatie van slibspecialist Netics en baggerbedrijf Van Oord. Het baggerslib is gedroogd in de kleirijperij in Delfzijl.

Het gebruik van het baggerslib heeft volgens de betrokken partijen twee duidelijke voordelen. Het water van de Eems-Dollard wordt minder troebel – momenteel zit hierin zoveel slib dat dit het onderwaterleven belemmert – en het slib krijgt een tweede leven als circulaire bouwstof.

Onderdeel van project Rijke Dijk
De rifblokken zijn een aanvulling op de getijdenpoelen en het palenbos van het project Rijke Dijk van Waterschap Noorderzijlvest. Zij worden in verschillende hoogtes op het wad geplaatst. Ook varieert de hardheid van de blokken.

Hiermee kan de komende vijf jaar worden getest welke rifblokken het minst snel slijten en het meeste onderwaterleven aantrekken. De verwachting is dat bij het slagen van de proef de methode voor het maken van kunstmatige riffen met lokaal slib ook op andere plekken in de wereld kan worden gebruikt.

LEES OOK
H2O Actueel: positieve resultaten proef bij Lauwersmeerdijk 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...