Bijna een jaar liggen er nu kunstmatige riffen langs de Groningse Lauwersmeerdijk om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken. De eerste resultaten stemmen de onderzoekers positief: ze troffen volop leven aan.

De 48 kunstmatige rif-elementen en getijdepoelen (element dat water vasthoudt) werden vorig jaar november geplaatst in opdracht van Waterschap Noorderzijlvest. Ze moeten voor schuil-, rust- en paaiplekken zorgen voor vissen, schelpdieren, weekdieren en algen, die het moeilijk hebben met een harde dijk.

Tot en met 2024 monitoren de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hogeschool Van Hall Larenstein jaarlijks wat er op en rond de riffen leeft. Daarna wordt besloten of en hoe ze een definitieve plek krijgen langs de zeedijk.

Onlangs hebben de onderzoekers de riffen voor het eerst naar boven gehaald. "Wat we zien is dat de kunstmatige riffen langs de zeedijk werken", zegt Britas Klemens Eriksson, hoogleraar marine ecologie aan de RUG, in een filmpje van Waterschap Noorderzijlvest. "We hebben veel biodiversiteit ontdekt op de riffen, zoals vis en sessiele (vastzittende, red.) organismen. Dat is echt goed nieuws."

Palingen
Zo kwamen er veel palingen uit het rif tevoorschijn, vertelt onderzoekscoördinator en PhD-onderzoeker Jorien Rippen. Dat betekent volgens haar dat die zich daar graag verstoppen. Ook gebruiken ze de riffen blijkbaar als kinderkamer, want er werden jonge palingen ontdekt.

Schelpdieren, stekelhuidigen en algen hechten zich aan de rif-elementen. "De gaten zijn aantrekkelijk voor krabben en garnalen om zich in te verschuilen", aldus Rippen. "Ook zagen we sessiele organismen als oesters, zeepokken, zeeanemonen en zakpijpen."

3D-scanner
De proef is onderdeel van de dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat. De uitkomsten worden gebruikt voor het definitieve ontwerp van de nieuwe Lauwersmeerdijk, maar zijn volgens het waterschap ook van belang voor toekomstige projecten rondom het wad.

Naast Noorderzijlvest doen ook Het Groninger Landschap, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, gemeente Het Hogeland en de provincie Groningen mee aan de proef.

De onderzoekers meten zowel handmatig als met een 3D-scanner. Rippen: "Omdat we dit ieder jaar doen, zien we hoe het rif zich ontwikkelt over de tijd, bijvoorbeeld in omvang, maar ook of de soorten zich er daadwerkelijk blijvend vestigen."

 

LEES OOK
H2O-bericht: Grote proef met verrijken onderwaternatuur bij dijk in Waddenzee

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!