secundair logo knw 1

Onderzoekers halen de riffen naar boven | Foto Waterschap Noorderzijlvest

Bijna een jaar liggen er nu kunstmatige riffen langs de Groningse Lauwersmeerdijk om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken. De eerste resultaten stemmen de onderzoekers positief: ze troffen volop leven aan.

De 48 kunstmatige rif-elementen en getijdepoelen (element dat water vasthoudt) werden vorig jaar november geplaatst in opdracht van Waterschap Noorderzijlvest. Ze moeten voor schuil-, rust- en paaiplekken zorgen voor vissen, schelpdieren, weekdieren en algen, die het moeilijk hebben met een harde dijk.

Tot en met 2024 monitoren de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hogeschool Van Hall Larenstein jaarlijks wat er op en rond de riffen leeft. Daarna wordt besloten of en hoe ze een definitieve plek krijgen langs de zeedijk.

Onlangs hebben de onderzoekers de riffen voor het eerst naar boven gehaald. "Wat we zien is dat de kunstmatige riffen langs de zeedijk werken", zegt Britas Klemens Eriksson, hoogleraar marine ecologie aan de RUG, in een filmpje van Waterschap Noorderzijlvest. "We hebben veel biodiversiteit ontdekt op de riffen, zoals vis en sessiele (vastzittende, red.) organismen. Dat is echt goed nieuws."

Palingen
Zo kwamen er veel palingen uit het rif tevoorschijn, vertelt onderzoekscoördinator en PhD-onderzoeker Jorien Rippen. Dat betekent volgens haar dat die zich daar graag verstoppen. Ook gebruiken ze de riffen blijkbaar als kinderkamer, want er werden jonge palingen ontdekt.

Schelpdieren, stekelhuidigen en algen hechten zich aan de rif-elementen. "De gaten zijn aantrekkelijk voor krabben en garnalen om zich in te verschuilen", aldus Rippen. "Ook zagen we sessiele organismen als oesters, zeepokken, zeeanemonen en zakpijpen."

3D-scanner
De proef is onderdeel van de dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat. De uitkomsten worden gebruikt voor het definitieve ontwerp van de nieuwe Lauwersmeerdijk, maar zijn volgens het waterschap ook van belang voor toekomstige projecten rondom het wad.

Naast Noorderzijlvest doen ook Het Groninger Landschap, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, gemeente Het Hogeland en de provincie Groningen mee aan de proef.

De onderzoekers meten zowel handmatig als met een 3D-scanner. Rippen: "Omdat we dit ieder jaar doen, zien we hoe het rif zich ontwikkelt over de tijd, bijvoorbeeld in omvang, maar ook of de soorten zich er daadwerkelijk blijvend vestigen."

 

LEES OOK
H2O-bericht: Grote proef met verrijken onderwaternatuur bij dijk in Waddenzee

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.