Bijna een jaar liggen er nu kunstmatige riffen langs de Groningse Lauwersmeerdijk om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken. De eerste resultaten stemmen de onderzoekers positief: ze troffen volop leven aan.

De 48 kunstmatige rif-elementen en getijdepoelen (element dat water vasthoudt) werden vorig jaar november geplaatst in opdracht van Waterschap Noorderzijlvest. Ze moeten voor schuil-, rust- en paaiplekken zorgen voor vissen, schelpdieren, weekdieren en algen, die het moeilijk hebben met een harde dijk.

Tot en met 2024 monitoren de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hogeschool Van Hall Larenstein jaarlijks wat er op en rond de riffen leeft. Daarna wordt besloten of en hoe ze een definitieve plek krijgen langs de zeedijk.

Onlangs hebben de onderzoekers de riffen voor het eerst naar boven gehaald. "Wat we zien is dat de kunstmatige riffen langs de zeedijk werken", zegt Britas Klemens Eriksson, hoogleraar marine ecologie aan de RUG, in een filmpje van Waterschap Noorderzijlvest. "We hebben veel biodiversiteit ontdekt op de riffen, zoals vis en sessiele (vastzittende, red.) organismen. Dat is echt goed nieuws."

Palingen
Zo kwamen er veel palingen uit het rif tevoorschijn, vertelt onderzoekscoördinator en PhD-onderzoeker Jorien Rippen. Dat betekent volgens haar dat die zich daar graag verstoppen. Ook gebruiken ze de riffen blijkbaar als kinderkamer, want er werden jonge palingen ontdekt.

Schelpdieren, stekelhuidigen en algen hechten zich aan de rif-elementen. "De gaten zijn aantrekkelijk voor krabben en garnalen om zich in te verschuilen", aldus Rippen. "Ook zagen we sessiele organismen als oesters, zeepokken, zeeanemonen en zakpijpen."

3D-scanner
De proef is onderdeel van de dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat. De uitkomsten worden gebruikt voor het definitieve ontwerp van de nieuwe Lauwersmeerdijk, maar zijn volgens het waterschap ook van belang voor toekomstige projecten rondom het wad.

Naast Noorderzijlvest doen ook Het Groninger Landschap, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, gemeente Het Hogeland en de provincie Groningen mee aan de proef.

De onderzoekers meten zowel handmatig als met een 3D-scanner. Rippen: "Omdat we dit ieder jaar doen, zien we hoe het rif zich ontwikkelt over de tijd, bijvoorbeeld in omvang, maar ook of de soorten zich er daadwerkelijk blijvend vestigen."

 

LEES OOK
H2O-bericht: Grote proef met verrijken onderwaternatuur bij dijk in Waddenzee

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?
@Hans Middendorp AWPHans, het water van kleinere buien wordt dan ook vast gehouden. Ik vind dit een mooie ingreep, die meteen ook mogelijkheden biedt om de kleine waterkringloop te herstellen. Mits dat er naast de slootjes meerjarig oogstbaar/eetbaar groen wordt geplaatst, dat helpt dan weer met verdamping waardoor de temperatuur daalt juist door de verdamping. De regentrigger bij herstel van de kleine waterkringloop, waardoor die buien zich niet meer samenpakken maar gelijkmatig verdeelt uitregenen ook achter de veluwe op de hoge zandgronden. Oogstbaar is b.v. voederbomen als veevoer.
Mooie studie en uitkomsten die goed passen met wat je zou verwachten. Maar... er is gerekend met hoosbuien van 60 mm in één uur. Dan snap ik dat afstroming over het oppervlak plaats vindt. Maar negentig procent van de buien is minder dan 10 of 20 mm en dan is er gewoon inzijging van hemelwater in de bodem en helemaal geen oppervlakkige afstroming. Hoosbuien komen weliswaar steeds vaker voor, maar zijn toch vooral zeer plaatselijk. Het kan dus jaren duren voor een bepaald perceel door een hoosbui wordt getroffen. Toch?
Bedankt voor deze aanvullende opinie op ons artikel. Wij hebben als auteurs vanuit TAUW en HDSR uw opinie met interesse gelezen en willen graag een reactie geven.
De aanleiding van het onderzoek waren klachten die HDSR ontving van omwonenden over overstortlocaties. Naast een feitelijke weergave van de situatie van de watergang en de ecologische toestand, was de beleefwaarde van omwonenden een belangrijke component in het onderzoek. We hebben er voor gekozen het onderzoek en artikel verder neutraal te houden en onze mening als onderzoekers en initiator van het onderzoek buiten beschouwing te laten.
Natuurlijk zijn wij het met u eens dat doekjes en vuil in het water onwenselijk zijn. In het uitgebreidere online artikel gaan we wel in op de nodige verbeterpunten om effecten die nu buiten het onderzoek zijn gevallen, beter in beeld te krijgen. Daaronder benoemen wij ook een manier om de hoeveelheid doekjes en vuil in het water beter te monitoren.
Uw grootste zorg over dat we geen heftige zomerse onweersbui in het onderzoek meenemen, erkennen wij. De zomer van 2021 was niet extreem warm, waardoor de zuurstofloosheid na een overstort niet direct heeft geleid tot vissterfte. Hierdoor lijkt het alsof het effect beperkt is. Maar we zien wel dat overstorten gedurende de zomer tot zuurstofarme condities leiden. Dit is ecologisch gezien zeer onwenselijk.
Dat dit niet direct naar voren komt in de titel, is een keuze. Daarin is de aanleiding van het onderzoek als uitgangspunt genomen, wat heeft geleid tot een onverwacht inzicht: namelijk dat omwonenden van de onderzochte locaties over het algemeen beperkt hinder ondervinden van overstorten. Dit betekent dus niet dat er geen effect is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!