In het Wolderwijd, een van de Veluwerandmeren, is Rijkswaterstaat deze week begonnen met de aanleg van een ‘onderwaterbos’. Ook komen er luwe en ondiepe zones. De maatregelen moeten schoner water en een gezondere leefomgeving voor vogels, vissen en waterplanten opleveren.

Het Wolderwijd is in 1967 ontstaan door de inpoldering van Zuid-Flevoland. Net als de andere randmeren zorgt het ervoor dat het ‘oude land’ niet verzakt. De waterkwaliteit voldoet echter niet aan de eisen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), waardoor de flora en fauna er niet gedijen.

Rijkswaterstaat wil dat oplossen door luwe en ondiepe zones te creëren en een onderwaterbos aan te leggen tussen de kunstmatige eilanden De Biezen en Knarland.

Met zand en grond wordt een langwerpig eiland met flauwe oevers gevormd, dat grotendeels onder water ligt. Aan de uiteinden zorgen legakkers, gemaakt van wilgenhout, voor de insluiting van het gebied. Om de grond stabiel te houden en te verrijken, wordt oeverbeplanting aangebracht.

Luwtezone
Ten noordoosten van deze ondiepte ontstaat een luwtezone met natuurlijke land-waterovergangen. "Deze ondiepe wateren zijn zeer geschikt als schuil-, paai- en opgroeigebied voor vissen en macrofauna, zoals slakken en waterkevertjes", stelt Rijkswaterstaat op de website.

Het zand en de grond die voor het eiland worden gebruikt, wordt plaatselijk gewonnen door eerst een diepe zone in het water te creëren. Hier komt het onderwaterbos, dat bestaat uit minimaal vijftien complete bomen met kroon en kluit. Die worden op de bodem verankerd, zodat ze de scheepvaart niet hinderen.

Na verloop van tijd zal hier volgens Rijkswaterstaat een gevarieerde begroeiing ontstaan, die zorgt voor schoner, voedselrijker water en een aantrekkelijk leefgebied voor vissen.

Dood hout
Rond de diepe zone worden dode bomen geplaatst om de biodiversiteit te stimuleren. Daarmee behaalde Rijkswaterstaat eerder goede resultaten in een proef. Ook in bijvoorbeeld de IJssel wordt daarom op een aantal locaties ‘rivierhout’ neergelegd.

"Door gebrek aan dood hout zijn rivieren en meren voor veel inheemse dieren en planten geen geschikte leefomgeving meer", aldus de toelichting. "Het plaatsen van de bomen brengt dat leven terug. Op deze manier willen we de balans in het meer herstellen."

Rijkswaterstaat heeft aannemer Martens en Van Oord in de arm genomen om het nieuwe natuurgebied in het Wolderwijd te realiseren. Dat wordt naar verwachting volgend jaar opgeleverd.

 

MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over de uitvoering Kaderrichtlijn Water
H2O-bericht: Rijkswaterstaat legt dode bomen in de IJssel om balans te herstellen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Albers · 7 months ago
  Watersporters vragen zich af in hoeverre dit overlast en verandering gaat hebben / geven!
  Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
  Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
  Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
  Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
  In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!