Op elf plekken in de IJssel worden de komende tijd in totaal 74 dode bomen verankerd. Dood hout brengt het leven terug in de rivier doordat het inheemse soorten aantrekt, zo is uit een eerdere pilot van Rijkswaterstaat gebleken. Ook in andere Nederlandse rivieren is of wordt daarom rivierhout geplaatst.

De locaties langs de 127 kilometer lange IJssel zijn in nauw overleg met twee provincies, drie waterschappen en vijf verschillende gemeenten gekozen, aldus Rijkswaterstaat. Volgende week donderdag (3 februari) is er een online voorlichtingsavond voor belangstellenden.

Tot 2027 worden tevens dode bomen, ofwel rivierhout, geplaatst in de Nederrijn-Lek, de Waal en de Maas. Het is een van de maatregelen die Rijkswaterstaat neemt om te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW). Die heeft als doel om de kwaliteit van het oppervlaktewater in Europa te verbeteren en te beschermen.

"Dood hout hoort van nature thuis in de Nederlandse wateren", schrijft Rijkswaterstaat op zijn website. "Omdat ooibossen vaak niet meer direct aan het zomerbed groeien en drijfhout uit veiligheidsoogpunt verwijderd wordt, liggen er nauwelijks nog takken en bomen in het water. Door het gebrek aan rivierhout zijn rivieren en meren voor veel inheemse dieren en planten geen geschikte leefomgeving meer."

Kokerjufferlarven
In 2013 startte Rijkswaterstaat een proef met het plaatsen van rivierhout op vijftien locaties langs de verschillende rivieren. Dat leverde goede resultaten op: de dode bomen bleken inheemse soorten als kokerjufferlarven, vlokreeftjes en eendagsvliegen aan te trekken, vissen als de kopvoorn, de barbeel en de sneep en visetende vogels. Al dat leven zorgt ervoor dat de balans in de rivier herstelt.

De dode bomen worden deels onder water afgezonken. Dat gebeurt tussen kribvakken en in geulen en plassen. De bomen worden met een ketting verankerd om te voorkomen dat ze op drift raken. Ze liggen buiten de vaargeul, zodat de scheepvaart er geen last van heeft.

Het meest in aanmerking komen de eik, de els, de iep, de populier en de es, zegt woordvoerder Jenneke Blok van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. "Een ruwe schors is bijvoorbeeld belangrijk, hier kan de macrofauna zich beter op hechten. En hoe meer takken en wortels eraan zitten, hoe meer variatie er komt in stroming en licht. Maar we kijken ook heel praktisch welke bomen in de omgeving voorradig zijn."

Spaensweerd
Andere maatregelen om de ecologische waterkwaliteit van rivier te verbeteren, zijn bijvoorbeeld de aanleg van geulen, vispassages en natuurvriendelijke oevers. Vaak worden meerdere maatregelen gecombineerd. Langs de IJssel werkt Rijkswaterstaat momenteel ook aan een plan om de riviernatuur van uiterwaard Spaensweerd te verbeteren met een nieuwe geul.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijkswaterstaat
Website Samen werken aan riviernatuur
H2O-bericht: Nieuwe ingrepen in Waal, Nederrijn, Lek en IJssel
H2O-bericht: Rivierhout goede en vrij goedkope maatregel 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!