0
0
0
s2smodern

Het Hoogheemraadschap van Delfland zet in het duingebied van Kijkduin geiten en schapen in om woekerende planten te bestrijden. Deze natuurlijke vorm van beheer heeft de prijs Pro Flora et Securitate gekregen.

De onderscheiding is een fijne opsteker en welverdiend voor de dieren en hun hoeders, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland. De geiten en schapen grazen sinds het voorjaar van 2019 in Kijkduin en dragen daarmee bij aan de biodiversiteit en waterveiligheid. Delfland had met zo’n kudde eerder al goede ervaringen opgedaan bij ’s-Gravenzande.

Pro Flora et Securitate (‘Voor Planten en Veiligheid’) is vijf jaar geleden in het leven geroepen door Peter Glas, op dat moment watergraaf van Waterschap De Dommel. Hij wilde ermee stimuleren dat meer dijken in de lente en zomer een bloemrijke vegetatie hebben. Toen Glas deltacommissaris werd, is het stokje overgenomen door zijn opvolger Erik de Ridder. 

De onderscheiding is inmiddels meer dan tien keer voor uiteenlopende initiatieven toegekend. Daar komt nu de grazende kudde van veertien geiten en veertien schapen in de duinen bij Kijkduin bij. Zij beheren volgens Delfland het duinlandschap op een natuurlijke en dynamische manier door precies de juiste woekerende planten weg te eten.

De dieren hebben de taken verdeeld. De geiten vreten eerst duindoorns, duizendknoop en onkruid en schapen grazen daarna het gras weg. De wind krijgt zo vrij spel om zand te verplaatsen. Daardoor kunnen de duinen meegroeien met de stijgende zeespiegel. Er is tevens een sociaal aspect aan de inzet van de kudde. De dieren worden behalve door een professionele herder ook begeleid door een aantal bewoners van een zorginstelling en de Hollandse landgeiten komen van een zorgboerderij.

Aanvulling
Niet alleen het initiatief van Hoogheemraadschap van Delfland viel in de prijzen. Ook Hoogheemraadschap van Rijnland, Waterschap Aa en Maas en Waterschap Rivierenland ontvingen de onderscheiding Pro Flora et Securitate. Van Rijnland is de Zijldijk in Warmond bekroond. Op deze ‘flowerpowerdijk’ gaan veiligheid en zaaigoed voor wilde bijen goed samen.

 

MEER INFORMATIE
Delfland over de onderscheiding
Rijnland over bloemrijke Zijldijk
Toekenning aan HHNK in 2019
Drie bloemrijke dijken in 2018 bekroond
Factsheet bloemrijke sterke dijken 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.