0
0
0
s2sdefault

Het Hoogheemraadschap van Delfland zet in het duingebied van Kijkduin geiten en schapen in om woekerende planten te bestrijden. Deze natuurlijke vorm van beheer heeft de prijs Pro Flora et Securitate gekregen.

De onderscheiding is een fijne opsteker en welverdiend voor de dieren en hun hoeders, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland. De geiten en schapen grazen sinds het voorjaar van 2019 in Kijkduin en dragen daarmee bij aan de biodiversiteit en waterveiligheid. Delfland had met zo’n kudde eerder al goede ervaringen opgedaan bij ’s-Gravenzande.

Pro Flora et Securitate (‘Voor Planten en Veiligheid’) is vijf jaar geleden in het leven geroepen door Peter Glas, op dat moment watergraaf van Waterschap De Dommel. Hij wilde ermee stimuleren dat meer dijken in de lente en zomer een bloemrijke vegetatie hebben. Toen Glas deltacommissaris werd, is het stokje overgenomen door zijn opvolger Erik de Ridder. 

De onderscheiding is inmiddels meer dan tien keer voor uiteenlopende initiatieven toegekend. Daar komt nu de grazende kudde van veertien geiten en veertien schapen in de duinen bij Kijkduin bij. Zij beheren volgens Delfland het duinlandschap op een natuurlijke en dynamische manier door precies de juiste woekerende planten weg te eten.

De dieren hebben de taken verdeeld. De geiten vreten eerst duindoorns, duizendknoop en onkruid en schapen grazen daarna het gras weg. De wind krijgt zo vrij spel om zand te verplaatsen. Daardoor kunnen de duinen meegroeien met de stijgende zeespiegel. Er is tevens een sociaal aspect aan de inzet van de kudde. De dieren worden behalve door een professionele herder ook begeleid door een aantal bewoners van een zorginstelling en de Hollandse landgeiten komen van een zorgboerderij.

Aanvulling
Niet alleen het initiatief van Hoogheemraadschap van Delfland viel in de prijzen. Ook Hoogheemraadschap van Rijnland, Waterschap Aa en Maas en Waterschap Rivierenland ontvingen de onderscheiding Pro Flora et Securitate. Van Rijnland is de Zijldijk in Warmond bekroond. Op deze ‘flowerpowerdijk’ gaan veiligheid en zaaigoed voor wilde bijen goed samen.

 

MEER INFORMATIE
Delfland over de onderscheiding
Rijnland over bloemrijke Zijldijk
Toekenning aan HHNK in 2019
Drie bloemrijke dijken in 2018 bekroond
Factsheet bloemrijke sterke dijken 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Nog steeds actueel...
@Wil Holnatuurlijk!
Inderdaad bierviltjes rekenwerk. Het vasthouden van het overschot aan nuttige neerslag, zou alleen al een enorm verschil maken. Dus winters en in het natte najaar en voorjaar minder water afvoeren ( hoger peil , was toch al de bedoeling). En zomers geen tot zeer weinig water afvoeren. Daarnaast kun je doorspoelwater ook nog dubbel benutten voor ondergrondse infiltratie en bergening. En ik mis de opslag in lokale meertjes en watergangen die ook een hoger peil hebben en dus meer water bevatten. Een waterschijf van 10 centimeter, in een hele polder bevat veel water.
Het grootste probleem rond het oogsten van eendenkroos uit oppervlaktewater - waar het overlast en ergernis geeft - is dat het is vervuild met heel veel kleine stukjes plastic en piepschuim. Of wordt het eendenkroos apart gekweekt? Dan ben ik benieuwd naar het buisnessmodel.
Deze conclusie is echt kort-door-de-bocht! Rekenwerk op de achterkant van een bierviltje. Want ja, via de zogenoemde Klimaataanvoer door het Amsterdam-Rijnkanaal met - in de toekomst! - 21 m3 per seconde komt er natuurlijk nooit genoeg zoetwater naar het Groene Hart. Maar... er stroomt mééér dan genoeg zoetwater bij Hoek van Holland zinloos de Noordzee in, in de orde van 800 m3 per seconde bij extreem lage afvoer van de Waal en de Maas. Dus hoe kunnen we dat water beter benutten? Google maar eens op "Klimaatbestendige aanvoer zoetwater in Zuid-Holland".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.