secundair logo knw 1

De geiten en schapen hebben de taken goed verdeeld I foto: Hoogheemraadschap van Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland zet in het duingebied van Kijkduin geiten en schapen in om woekerende planten te bestrijden. Deze natuurlijke vorm van beheer heeft de prijs Pro Flora et Securitate gekregen.

De onderscheiding is een fijne opsteker en welverdiend voor de dieren en hun hoeders, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland. De geiten en schapen grazen sinds het voorjaar van 2019 in Kijkduin en dragen daarmee bij aan de biodiversiteit en waterveiligheid. Delfland had met zo’n kudde eerder al goede ervaringen opgedaan bij ’s-Gravenzande.

Pro Flora et Securitate (‘Voor Planten en Veiligheid’) is vijf jaar geleden in het leven geroepen door Peter Glas, op dat moment watergraaf van Waterschap De Dommel. Hij wilde ermee stimuleren dat meer dijken in de lente en zomer een bloemrijke vegetatie hebben. Toen Glas deltacommissaris werd, is het stokje overgenomen door zijn opvolger Erik de Ridder. 

De onderscheiding is inmiddels meer dan tien keer voor uiteenlopende initiatieven toegekend. Daar komt nu de grazende kudde van veertien geiten en veertien schapen in de duinen bij Kijkduin bij. Zij beheren volgens Delfland het duinlandschap op een natuurlijke en dynamische manier door precies de juiste woekerende planten weg te eten.

De dieren hebben de taken verdeeld. De geiten vreten eerst duindoorns, duizendknoop en onkruid en schapen grazen daarna het gras weg. De wind krijgt zo vrij spel om zand te verplaatsen. Daardoor kunnen de duinen meegroeien met de stijgende zeespiegel. Er is tevens een sociaal aspect aan de inzet van de kudde. De dieren worden behalve door een professionele herder ook begeleid door een aantal bewoners van een zorginstelling en de Hollandse landgeiten komen van een zorgboerderij.

Aanvulling
Niet alleen het initiatief van Hoogheemraadschap van Delfland viel in de prijzen. Ook Hoogheemraadschap van Rijnland, Waterschap Aa en Maas en Waterschap Rivierenland ontvingen de onderscheiding Pro Flora et Securitate. Van Rijnland is de Zijldijk in Warmond bekroond. Op deze ‘flowerpowerdijk’ gaan veiligheid en zaaigoed voor wilde bijen goed samen.

 

MEER INFORMATIE
Delfland over de onderscheiding
Rijnland over bloemrijke Zijldijk
Toekenning aan HHNK in 2019
Drie bloemrijke dijken in 2018 bekroond
Factsheet bloemrijke sterke dijken 

 

-advertentie-

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans A.J. MiddendorpHoi Hans, dank voor je reactie en je vraag. André en ik pleiten voor een plan B: dus niet boeren ondersteunen die met hun subsidietrekkers bulkproducten produceren in monocultuur (dat is plan A). Wij pleiten voor het ondersteunen van boeren bij welke natuur, landschap en cultuur wél in goede handen is. Dat zijn veelal de kleinere boeren. Die moeten we perspectief bieden, ondersteunen. Als we slim zijn zorgen we dat zij meer ontvangen voor hun producten. André en ik hopen dat er méér plan-B-boeren komen, niet minder. De natuur zal er wel bij varen, evenals de kwaliteit van onze bronnen voor drinkwater.
Jos
Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat!