secundair logo knw 1

Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en waterschap Vechtstromen krijgen een onderscheiding voor bloemrijke dijken: de Pro flora et Securitate.

De onderscheiding is ingesteld door Peter Glas, oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen. Glas wil met de prijs beheerders stimuleren dijken te bekleden met een bloemrijke vegetatie. Zijn initiatief is een antwoord op soortenarme dijkvegetaties, die overal de boventoon voeren. In Nederland liggen dijken met een totale lengte van 17.000 kilometer.

Met een bloemrijke dijk of de ‘Flowerpower Dijk’ ontstaat enerzijds een kruidenrijke wortelzone die bijdraagt aan de stabiliteit van de dijkbekleding, anderzijds draagt een rijke dijkbegroeiing bij aan een betere habitat voor insecten, weidevogels en andere dieren. Naast het initiatief van de Vogelbescherming om in Nederland bloemrijke weiden terug te krijgen, vergroten bloemrijke dijken de biodiversiteit en daarmee de kansen voor weidevogels om te overleven.

Sinds 2015 zijn er al zeven initiatieven bekroond met de onderscheiding. De prijzen gingen naar uiteenlopende beheerders, zoals de agrarische natuurvereniging De Ploegdriever tot het team Keringen en Vaarwegen van Waterschap Brabantse Delta.

Dit jaar heeft Waterschap Hollandse Delta een deel van de Gorsdijk in de Hoekse Waard genomineerd. Hoogheemraadschap Delfland krijgt de prijs voor het project ‘Honey Waterway Delftland’. Waterschap Vechtstromen ziet de dijk nabij de Loozensche Linie bekroond.

De drie waterschappen ontvangen in de loop van dit jaar de prijs. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn