secundair logo knw 1

Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en waterschap Vechtstromen krijgen een onderscheiding voor bloemrijke dijken: de Pro flora et Securitate.

De onderscheiding is ingesteld door Peter Glas, oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen. Glas wil met de prijs beheerders stimuleren dijken te bekleden met een bloemrijke vegetatie. Zijn initiatief is een antwoord op soortenarme dijkvegetaties, die overal de boventoon voeren. In Nederland liggen dijken met een totale lengte van 17.000 kilometer.

Met een bloemrijke dijk of de ‘Flowerpower Dijk’ ontstaat enerzijds een kruidenrijke wortelzone die bijdraagt aan de stabiliteit van de dijkbekleding, anderzijds draagt een rijke dijkbegroeiing bij aan een betere habitat voor insecten, weidevogels en andere dieren. Naast het initiatief van de Vogelbescherming om in Nederland bloemrijke weiden terug te krijgen, vergroten bloemrijke dijken de biodiversiteit en daarmee de kansen voor weidevogels om te overleven.

Sinds 2015 zijn er al zeven initiatieven bekroond met de onderscheiding. De prijzen gingen naar uiteenlopende beheerders, zoals de agrarische natuurvereniging De Ploegdriever tot het team Keringen en Vaarwegen van Waterschap Brabantse Delta.

Dit jaar heeft Waterschap Hollandse Delta een deel van de Gorsdijk in de Hoekse Waard genomineerd. Hoogheemraadschap Delfland krijgt de prijs voor het project ‘Honey Waterway Delftland’. Waterschap Vechtstromen ziet de dijk nabij de Loozensche Linie bekroond.

De drie waterschappen ontvangen in de loop van dit jaar de prijs. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.