0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

The Ocean Cleanup gaat zich ook richten op het verwijderen van plastic uit rivieren. Het bedrijf van oprichter Boyan Slat heeft daartoe een nieuwe plasticvanger ontwikkeld, de Interceptor. Met het systeem wil The Ocean Cleanup de wereldwijde vervuiling van de oceanen ook aanpakken in de aanvoer. “Rivieren zijn voor 80 procent verantwoordelijk voor de plasticvervuiling van de oceanen”, stelt het bedrijf.

De Interceptor is een drijvende installatie en werkt al in Jakarta (Indonesië) en Klang (Maleisië) en wordt binnenkort ook ingezet in de Mekong Delta in Vietnam en de Dominicaanse Republiek. De installatie met de vorm van een rondvaartboot werd gisteravond door Slat in Rotterdam aan de media getoond.

Het bedrijf heeft sinds 2015 'in het geheim' aan de ontwikkeling van het nieuwe opruimsysteem gewerkt en noemt de nieuwe stap in de aanpak van de wereldwijde plasticvervuiling ‘een betaalbare en schaalbare oplossing’.

Uit eigen onderzoek blijkt, aldus het bedrijf, dat 1.000 van de 100.000 rivieren ter wereld verantwoordelijk zijn voor ongeveer 80 procent van het afval dat in de oceanen terechtkomt. The Ocean Cleanup wil eind 2025 plastic vangen in de 1.000 meest vervuilende rivieren ter wereld.

Autonoom
De Interceptor werkt 100 procent op zonne-energie. De installatie functioneert autonoom en is voorzien van camera’s en sensoren zodat het systeem op afstand kan worden gevolgd. Ingebouwde lithium-ionbatterijen zorgen ervoor dat het systeem 24 uur per dag actief is.

Het systeem is verankerd aan de rivierbedding en gebruikt de stroom van de rivier om het vuil te vangen. Dit wordt via een drijvend scherm naar een transportband geleid en uit het water gehaald. The Ocean Cleanup claimt dat het systeem 50.000 kg afval per dag kan verzamelen, onder optimale omstandigheden zelfs 100.000 kg per dag.

Kritiek
Volgens The Ocean Cleanup hindert het systeem niet de scheepvaart en verstoort het evenmin het dierenleven in de rivier. Daarmee speelt het bedrijf in op de kritiek van biologen op de plasticvanger die The Ocean Cleanup in de Grote Oceaan aan het testen is. Dat systeem zou niet alleen plastic maar ook oceaanleven als kwallen, roofslakken en waterspinnen uit het water vangen.

Slat reageerde daar op tijdens de mediapresentatie van de Interceptor. Hij zei, zo tekende de Volkskrant op: “Het gaat om organismen die bij miljoenen doodgaan door stormen, door scheepvaart of als ze aanspoelen op een eiland. De impact van onze systemen is vele malen kleiner.”

 

MEER INFORMATIE
Schoonmaaksysteem Ocean Cleanup vangt nu plastic, van groot tot zeer klein

The Ocean Cleanup geeft uitleg over de werking van de Interceptor: 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De titel van dit artikel is nietszeggend en had net zo goed kunnen luiden: 'bij alle watergedragen installaties is er een legionellarisico'. Legionella groeit nou eenmaal in een waterig milieu. Omdat risico het product is van kans en effect gaat het in werkelijkheid om de kans dat legionella kan groeien en het effect daarvan voor de omgeving.
Het risico (als resultante) kan dan gewoon heel erg klein zijn en is dat in de meeste gevallen waarschijnlijk ook. De kans op vermeerdering van legionella in een watersysteem houdt verband met veel factoren waarvan de temperatuur de belangrijkste is. De cases in Boxtel en Son hebben geleerd dat hoge temperaturen (> 30 grC) van het afvalwater hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld.
Het is ook al langer bekend dat Legionella pneumophila (als gevaarlijkste soort) vooral bij die temperaturen optimaal groeit. Bij effectieve afdekking en afzuiging van een bassin kan het effect naar de omgeving in feite naar nul worden gereduceerd en daarmee het risico! Het is onzinnig om dat op voorhand voor alle systemen te gaan eisen, want de kans op vermeerdering van Legionella pneumophila in biologische systemen met temperaturen < 30 grC zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn. Laten we dat eerst goed onderzoeken.
Verder is het onbegrijpelijk dat de Omgevingsdiensten inzetten op een doelvoorschrift met een harde eis dat er geen legionella in de lucht en het effluent zit. Het is namelijk praktisch gezien gewoon niet haalbaar en het leidt tot hoge maatschappelijke kosten en de toevoeging van veel ongewenste desinfectiemiddelen van effluenten. Vergeet niet dat in de lucht en het effluent van een gemiddelde RWZI ook Legionella pneumophila wordt aangetroffen (in aanzienlijk lage concentraties als bij de zuivering in Boxtel). Hoe zou je in de zuivering Legionella moeten bestrijden? Moeten we al ons RWZI-effluent gaan chloren of met UV behandelen?
Ik lees hier een typisch voorbeeld van een overheid die neigt tot een overreactie om in de toekomst elke aansprakelijkheid te kunnen weerleggen. Ondertussen wordt een groot deel van de industrie opgezadeld met het maken van hoge extra kosten voor het bestrijden van een relatief laag risico.
Jan Pronk maakte ooit als Minister van VROM dezelfde fout bij de Tijdelijke Regeling Legionellapreventie die zo'n beetje voor alle collectieve leidingwatersystemen in Nederland het legionellarisico moest gaan indammen. Dat moest worden teruggedraaid (naar alleen de prioritaire instellingen) want de maatschappelijke kosten die dat veroorzaakte waren simpelweg te hoog.
Leuk dat jullie aandacht besteden aan de notitie over de Nationale analyse waterkwaliteit, maar de stof die het meest overschrijdt is niet aluminium, maar ammonium. Als je dat wijzigt in de titel en tekst van de laatste alinea, klopt het verhaal weer.
Helaas zijn de filmpjes niet via het YouTube kanaal te vinden.
Grappig dat er nu pas actie via een collectief wordt opgestart. Waarom kun je in Nederland anno 2019 niet je douche water hergebruiken in je WC?!? Het zou verplicht moeten worden in nieuwbouw en een mogelijkheid in bestaande bouw, bijv via een platte tank in de kruipruimte.
@Wijnand VisserMet dank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het