0
0
0
s2smodern

The Ocean Cleanup gaat zich ook richten op het verwijderen van plastic uit rivieren. Het bedrijf van oprichter Boyan Slat heeft daartoe een nieuwe plasticvanger ontwikkeld, de Interceptor. Met het systeem wil The Ocean Cleanup de wereldwijde vervuiling van de oceanen ook aanpakken in de aanvoer. “Rivieren zijn voor 80 procent verantwoordelijk voor de plasticvervuiling van de oceanen”, stelt het bedrijf.

De Interceptor is een drijvende installatie en werkt al in Jakarta (Indonesië) en Klang (Maleisië) en wordt binnenkort ook ingezet in de Mekong Delta in Vietnam en de Dominicaanse Republiek. De installatie met de vorm van een rondvaartboot werd gisteravond door Slat in Rotterdam aan de media getoond.

Het bedrijf heeft sinds 2015 'in het geheim' aan de ontwikkeling van het nieuwe opruimsysteem gewerkt en noemt de nieuwe stap in de aanpak van de wereldwijde plasticvervuiling ‘een betaalbare en schaalbare oplossing’.

Uit eigen onderzoek blijkt, aldus het bedrijf, dat 1.000 van de 100.000 rivieren ter wereld verantwoordelijk zijn voor ongeveer 80 procent van het afval dat in de oceanen terechtkomt. The Ocean Cleanup wil eind 2025 plastic vangen in de 1.000 meest vervuilende rivieren ter wereld.

Autonoom
De Interceptor werkt 100 procent op zonne-energie. De installatie functioneert autonoom en is voorzien van camera’s en sensoren zodat het systeem op afstand kan worden gevolgd. Ingebouwde lithium-ionbatterijen zorgen ervoor dat het systeem 24 uur per dag actief is.

Het systeem is verankerd aan de rivierbedding en gebruikt de stroom van de rivier om het vuil te vangen. Dit wordt via een drijvend scherm naar een transportband geleid en uit het water gehaald. The Ocean Cleanup claimt dat het systeem 50.000 kg afval per dag kan verzamelen, onder optimale omstandigheden zelfs 100.000 kg per dag.

Kritiek
Volgens The Ocean Cleanup hindert het systeem niet de scheepvaart en verstoort het evenmin het dierenleven in de rivier. Daarmee speelt het bedrijf in op de kritiek van biologen op de plasticvanger die The Ocean Cleanup in de Grote Oceaan aan het testen is. Dat systeem zou niet alleen plastic maar ook oceaanleven als kwallen, roofslakken en waterspinnen uit het water vangen.

Slat reageerde daar op tijdens de mediapresentatie van de Interceptor. Hij zei, zo tekende de Volkskrant op: “Het gaat om organismen die bij miljoenen doodgaan door stormen, door scheepvaart of als ze aanspoelen op een eiland. De impact van onze systemen is vele malen kleiner.”

 

MEER INFORMATIE
Schoonmaaksysteem Ocean Cleanup vangt nu plastic, van groot tot zeer klein

The Ocean Cleanup geeft uitleg over de werking van de Interceptor: 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.