secundair logo knw 1

De aangepaste versie van de plasticvanger van The Ocean Cleanup werkt naar tevredenheid. Het nieuwe systeem vangt naast stukjes plastic afval en spooknetten, ook microplastics van slechts 1 mm. Het team van The Ocean Cleanup is daardoor aangenaam verrast.

Dat meldt het bedrijf vandaag. Het systeem werd in juni vanuit Vancouver voor een tweede poging de oceaan op gesleept om afval te verzamelen in de Great Pacific Garbage Patch, de grootste verzamelzone van plastic in de oceanen.

Het nieuwe ontwerp met de naam Systeem 001/B is een verbeterde versie van het eerste systeem, dat het plastic niet vasthield en uiteindelijk stuk ging, waarna de constructie werd teruggesleept.

De ontwerpers hebben voor de update met name gekeken naar de snelheid van het vangsysteem. Dat wordt nu vertraagd met een zogeheten parachute-anker, waardoor vuil en plastic in de vangarmen kan drijven.

Op de oceaan is ook de kurklijn vervangen. Met een groter ontwerp wordt de overslag beperkt, waardoor het systeem het vuil kan opvangen én vasthouden. Nu de herziene versie blijkt te werken, begint The Ocean Cleanup aan het ontwerp van de volgende versie van het reinigingssysteem.

Als ook deze variant naar tevreden werkt, zal The Ocean Cleanup plastic terugbrengen naar het land voor recycling. Uiteindelijk wil de organisatie van Boyan Slat 60 zuiveringssystemen in de Great Pacific Garbage Patch actief hebben, zodat in 2040 90 procent van het plastic is verwijderd.

 

MEER INFORMATIE
Aangepaste plasticvanger weer op weg naar de oceaan

Plasticvanger Ocean Cleanup is stuk en wordt teruggesleept

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.