secundair logo knw 1

Bedrijventerrein Delfzijl met aan de horizon de Eemshaven

Northwater en Waterbedrijf Groningen gaan een industriewaterleiding aanleggen tussen Appingedam en Delfzijl. Door deze aan te sluiten op de al bestaande industriewaterleiding Garmerwolde-Eemshaven wordt het mogelijk om 'duurzaam industriewater' vanuit de nieuwe industriewaterzuivering Garmerwolde ook te leveren aan bedrijven in Delfzijl.

Vorig jaar realiseerde North Water, een joint venture van Evides Industriewater en Waterbedrijf Groningen, de aanleg van transportleidingen voor industrie- en drinkwater van Garmerwolde naar de Eemshaven. Het industriewater wordt ingenomen uit het Eemskanaal, dat na zuivering in de waterfabriek op rwzi Garmerwolde wordt getransporteerd naar de Eemshaven, met het datacentrum van Google als eerste klant.

Door gebruik te maken van oppervlaktewater als bron voor proces- en koelwater, wordt een einde gemaakt aan de levering van drinkwater voor industriële doeleinden en blijven, zo schetsen Northwater en Waterbedrijf Groningen, drinkwaterbronnen behouden voor drinkwater.

De industriewaterzuivering in Garmerwolde werd april dit jaar in gebruik genomen. Bij de bouw werd rekening gehouden met uitbreiding van de capaciteit zodat ook industriewater aan andere bedrijven geleverd kan worden.

Dat is nodig in de regio, want niet alleen in de Eemshaven neemt de vraag naar industriewater toe, dat geldt ook voor Delfzijl. Daar groeien industriële activiteiten met de komst van nieuwe bedrijven in onder andere bio-based chemie en waterstofeconomie. Om ook hier over te gaan tot de levering van ‘duurzaam industriewater’ wordt een aansluiting gerealiseerd op de industriewaterleiding Garmerwolde en Eemshaven. Gelijktijdig plaatst Waterbedrijf Groningen een drinkwaterleiding in een deel van hetzelfde tracé.

Voorts legt North Water op het haven- en industrieterrein Delfzijl een lokaal distributieleidingnet aan. Ook komen er een industriewaterpompstation, een demiwatervoorziening en wordt de bestaande afvalwaterzuivering uitgebreid.

Voor de aanleg van de leiding en de overige projectonderdelen op het haventerrein in Delfzijl zijn enkele jaren uitgetrokken. Oplevering en ingebruikname zijn eind 2023 voorzien. Voor de aanleg zijn middelen beschikbaar gesteld uit het Nationaal Programma Groningen, een samenwerkingsverband van het Rijk, de provincie en zeven Groningse gemeenten met als doel te investeren in de toekomst van Groningen. Het in 2019 gestarte programma (looptijd 10 jaar) heeft een door het Rijk geleverd startkapitaal van 1,15 miljard euro.

 

MEER INFORMATIE
Grote industriewaterzuivering in Groningen in bedrijf, Google eerste klant
North Water krijgt subsidie voor duurzaam industriewaternet in Delfzijl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/