0
0
0
s2sdefault

Northwater en Waterbedrijf Groningen gaan een industriewaterleiding aanleggen tussen Appingedam en Delfzijl. Door deze aan te sluiten op de al bestaande industriewaterleiding Garmerwolde-Eemshaven wordt het mogelijk om 'duurzaam industriewater' vanuit de nieuwe industriewaterzuivering Garmerwolde ook te leveren aan bedrijven in Delfzijl.

Vorig jaar realiseerde North Water, een joint venture van Evides Industriewater en Waterbedrijf Groningen, de aanleg van transportleidingen voor industrie- en drinkwater van Garmerwolde naar de Eemshaven. Het industriewater wordt ingenomen uit het Eemskanaal, dat na zuivering in de waterfabriek op rwzi Garmerwolde wordt getransporteerd naar de Eemshaven, met het datacentrum van Google als eerste klant.

Door gebruik te maken van oppervlaktewater als bron voor proces- en koelwater, wordt een einde gemaakt aan de levering van drinkwater voor industriële doeleinden en blijven, zo schetsen Northwater en Waterbedrijf Groningen, drinkwaterbronnen behouden voor drinkwater.

De industriewaterzuivering in Garmerwolde werd april dit jaar in gebruik genomen. Bij de bouw werd rekening gehouden met uitbreiding van de capaciteit zodat ook industriewater aan andere bedrijven geleverd kan worden.

Dat is nodig in de regio, want niet alleen in de Eemshaven neemt de vraag naar industriewater toe, dat geldt ook voor Delfzijl. Daar groeien industriële activiteiten met de komst van nieuwe bedrijven in onder andere bio-based chemie en waterstofeconomie. Om ook hier over te gaan tot de levering van ‘duurzaam industriewater’ wordt een aansluiting gerealiseerd op de industriewaterleiding Garmerwolde en Eemshaven. Gelijktijdig plaatst Waterbedrijf Groningen een drinkwaterleiding in een deel van hetzelfde tracé.

Voorts legt North Water op het haven- en industrieterrein Delfzijl een lokaal distributieleidingnet aan. Ook komen er een industriewaterpompstation, een demiwatervoorziening en wordt de bestaande afvalwaterzuivering uitgebreid.

Voor de aanleg van de leiding en de overige projectonderdelen op het haventerrein in Delfzijl zijn enkele jaren uitgetrokken. Oplevering en ingebruikname zijn eind 2023 voorzien. Voor de aanleg zijn middelen beschikbaar gesteld uit het Nationaal Programma Groningen, een samenwerkingsverband van het Rijk, de provincie en zeven Groningse gemeenten met als doel te investeren in de toekomst van Groningen. Het in 2019 gestarte programma (looptijd 10 jaar) heeft een door het Rijk geleverd startkapitaal van 1,15 miljard euro.

 

MEER INFORMATIE
Grote industriewaterzuivering in Groningen in bedrijf, Google eerste klant
North Water krijgt subsidie voor duurzaam industriewaternet in Delfzijl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.
Tsja, terecht signaal, maar weet dat met het eventueel verdwijnen van de geborgde zetels dus ook de zetel van de categorie Natuur verdwijnt... Of daar de regenboogforel (non-binair of anderszins) voor terugkomt is maar de vraag...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.