De realisatie van een duurzaam waternet op het industrieterrein in Delfzijl is een stap dichterbij gekomen. Hiervoor is ruim 6,5 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Nationaal Programma Groningen. Het geld is bedoeld voor de aanleg van een transportleiding.
De subsidie is toegekend aan North Water, een joint venture van Evides Industriewater en Waterbedrijf Groningen. Zij bieden via het dochterbedrijf duurzame alternatieven voor drinkwater aan. Deze worden op maat gemaakt voor grootzakelijke klanten in Noord-Nederland. Het gaat om de levering van industriewater en de verwerking van afvalwater.
Aanleg van nieuwe transportleiding
De regio Delfzijl ontwikkelt zich economisch met onder meer nieuwe bedrijven in de biobased chemie en de waterstofeconomie. Daardoor neemt de vraag van de industrie naar water toe. North Water onderzoekt of het mogelijk is om een duurzame watervoorziening op het industrieterrein in Delfzijl (gemeente Eemsdelta) te realiseren.
Het idee is om water te benutten van de industriewaterzuivering Garmerwolde. Hier wordt oppervlaktewater gebruikt als duurzame bron voor industriewater. In de toekomst geldt dat mogelijk ook voor effluent van rwzi Garmerwolde na aanvullende zuivering.
North Water kan het industriewater leveren aan bedrijven in Delfzijl, als er een transportleiding tussen deze plaats en Appingedam wordt aangelegd. De nieuwe leiding wordt dan aangesloten op de industriewaterleiding Garmerwolde-Eemshaven. Verder zijn er lokale distributie, een verdeelstation en voor een deel van het water een verdere opwerkingsstap nodig.
Subsidie startsein voor verdere uitwerking
North Water ziet de bijdrage van ruim 6,5 miljoen euro uit het Nationaal Programma Groningen – ingesteld in verband met de aardbevingsproblematiek – als startsein om het plan voor het duurzame waternet verder uit te werken en op economische haalbaarheid te beoordelen. Dit gebeurt samen met onder andere de gemeente Eemsdelta, de provincie Groningen, de betrokken bedrijven, Groningen Seaports en LTO Noord.
Het zal dan nog wel even duren, voordat de nieuwe transportleiding in de grond ligt. North Water moet eerst allerlei zaken regelen zoals een ontwerp, een bestek, vergunningen en overeenkomsten met afnemers en landeigenaren.
MEER INFORMATIE
Bericht van Evides Industriewater
Toelichting Waterbedrijf Groningen
Website North Water
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.