secundair logo knw 1

Industrie in Delfzijl gezien vanaf de zeedijk I foto: Henk-Jan van der Klis / Flickr

De realisatie van een duurzaam waternet op het industrieterrein in Delfzijl is een stap dichterbij gekomen. Hiervoor is ruim 6,5 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Nationaal Programma Groningen. Het geld is bedoeld voor de aanleg van een transportleiding.

De subsidie is toegekend aan North Water, een joint venture van Evides Industriewater en Waterbedrijf Groningen. Zij bieden via het dochterbedrijf duurzame alternatieven voor drinkwater aan. Deze worden op maat gemaakt voor grootzakelijke klanten in Noord-Nederland. Het gaat om de levering van industriewater en de verwerking van afvalwater.

Aanleg van nieuwe transportleiding
De regio Delfzijl ontwikkelt zich economisch met onder meer nieuwe bedrijven in de biobased chemie en de waterstofeconomie. Daardoor neemt de vraag van de industrie naar water toe. North Water onderzoekt of het mogelijk is om een duurzame watervoorziening op het industrieterrein in Delfzijl (gemeente Eemsdelta) te realiseren.

Het idee is om water te benutten van de industriewaterzuivering Garmerwolde. Hier wordt oppervlaktewater gebruikt als duurzame bron voor industriewater. In de toekomst geldt dat mogelijk ook voor effluent van rwzi Garmerwolde na aanvullende zuivering.

North Water kan het industriewater leveren aan bedrijven in Delfzijl, als er een transportleiding tussen deze plaats en Appingedam wordt aangelegd. De nieuwe leiding wordt dan aangesloten op de industriewaterleiding Garmerwolde-Eemshaven. Verder zijn er lokale distributie, een verdeelstation en voor een deel van het water een verdere opwerkingsstap nodig.

Subsidie startsein voor verdere uitwerking
North Water ziet de bijdrage van ruim 6,5 miljoen euro uit het Nationaal Programma Groningen – ingesteld in verband met de aardbevingsproblematiek – als startsein om het plan voor het duurzame waternet verder uit te werken en op economische haalbaarheid te beoordelen. Dit gebeurt samen met onder andere de gemeente Eemsdelta, de provincie Groningen, de betrokken bedrijven, Groningen Seaports en LTO Noord.

Het zal dan nog wel even duren, voordat de nieuwe transportleiding in de grond ligt. North Water moet eerst allerlei zaken regelen zoals een ontwerp, een bestek, vergunningen en overeenkomsten met afnemers en landeigenaren.

 

MEER INFORMATIE
Bericht van Evides Industriewater
Toelichting Waterbedrijf Groningen
Website North Water

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.