secundair logo knw 1

Het Lauwersmeer op de grens van Groningen en Friesland. Foto Noorderzijlvest

Waterschap Noorderzijlvest wil de norm voor het zoutgehalte in het Lauwersmeer naar beneden bijstellen. Dat hoeft volgens het bestuur niet ten koste te gaan van de vismigratie, maar de Waddenvereniging denkt daar anders over.

"Een teleurstellend besluit", reageert zeebioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging. "Wij werken juist aan het verbeteren van de connectie tussen zoet en zout water, zodat vissen heen en weer kunnen zwemmen. Deze maatregel staat daar haaks op."

 



(advertentie)

Het Lauwersmeer is een belangrijke schakel tussen de Waddenzee en de achterliggende wateren in Noord-Nederland. De voormalige Lauwerszee geldt als ‘zwak brak’, wat betekent dat er wel zout water in mag komen.

Met het project ‘Vissen voor verbinding’ probeert de Waddenvereniging samen met andere organisaties bijvoorbeeld de zeeforel terug te laten keren. Die wordt geboren in een Drentse beek, zwemt naar zee en keert na een paar jaar weer terug naar die beek om er eitjes te leggen.

Agrariërs
Noorderzijlvest neemt de maatregel vanwege de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), die eisen stelt aan de ecologische waterkwaliteit. Het KRW-programma voor de periode 2022-2027 was eind augustus al vastgesteld, met uitzondering van de maatregel ‘Herstellen open verbinding Lauwersmeer/Waddenzee’.

Hierover is eerst overleg gevoerd met agrariërs in het gebied, die verzilting vrezen. Gisteravond heeft het algemeen bestuur het voorstel, waarin het zoutgehalte wordt verlaagd tot 1200 mg CI/I, alsnog aangenomen.

"Het is laveren tussen alles wat kan en moet en wil", zegt woordvoerder Géanne Kremer van Noorderzijlvest. "Maar wij denken dat we zo én kunnen voldoen aan de KRW én de visstand op peil kunnen houden."

KRW-doelen
Van der Heij denkt daar anders over. "De evaluaties laten zien dat de KRW-doelen tot nu toe niet gehaald zijn. Dan zou je een extra inspanning verwachten. Maar nu wordt de ondergrens in plaats van de bovengrens gehanteerd."

De komende weken vindt een ‘gebiedsproces’ plaats, waarbij ook met de Waddenvereniging gesproken zal worden, belooft Kremer. Als de provincie akkoord gaat, komt het KRW-programma volgend voorjaar ter inzage te liggen.

De Waddenvereniging kondigt alvast een zienswijze aan. Ze vreest dat het Lauwersmeer als gevolg van zulk ingrijpen steeds meer een zoet meer wordt, net zoals het IJsselmeer. Van der Heij. "De buitendijkse natuuropgaven zijn hier weer afhankelijk van hoe het waterbeheer binnendijks is geregeld."

 

MEER INFORMATIE

Project ‘Vissen voor verbinding’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost