secundair logo knw 1

Het Lauwersmeer op de grens van Groningen en Friesland. Foto Noorderzijlvest

Waterschap Noorderzijlvest wil de norm voor het zoutgehalte in het Lauwersmeer naar beneden bijstellen. Dat hoeft volgens het bestuur niet ten koste te gaan van de vismigratie, maar de Waddenvereniging denkt daar anders over.

"Een teleurstellend besluit", reageert zeebioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging. "Wij werken juist aan het verbeteren van de connectie tussen zoet en zout water, zodat vissen heen en weer kunnen zwemmen. Deze maatregel staat daar haaks op."

 



(advertentie)

Het Lauwersmeer is een belangrijke schakel tussen de Waddenzee en de achterliggende wateren in Noord-Nederland. De voormalige Lauwerszee geldt als ‘zwak brak’, wat betekent dat er wel zout water in mag komen.

Met het project ‘Vissen voor verbinding’ probeert de Waddenvereniging samen met andere organisaties bijvoorbeeld de zeeforel terug te laten keren. Die wordt geboren in een Drentse beek, zwemt naar zee en keert na een paar jaar weer terug naar die beek om er eitjes te leggen.

Agrariërs
Noorderzijlvest neemt de maatregel vanwege de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), die eisen stelt aan de ecologische waterkwaliteit. Het KRW-programma voor de periode 2022-2027 was eind augustus al vastgesteld, met uitzondering van de maatregel ‘Herstellen open verbinding Lauwersmeer/Waddenzee’.

Hierover is eerst overleg gevoerd met agrariërs in het gebied, die verzilting vrezen. Gisteravond heeft het algemeen bestuur het voorstel, waarin het zoutgehalte wordt verlaagd tot 1200 mg CI/I, alsnog aangenomen.

"Het is laveren tussen alles wat kan en moet en wil", zegt woordvoerder Géanne Kremer van Noorderzijlvest. "Maar wij denken dat we zo én kunnen voldoen aan de KRW én de visstand op peil kunnen houden."

KRW-doelen
Van der Heij denkt daar anders over. "De evaluaties laten zien dat de KRW-doelen tot nu toe niet gehaald zijn. Dan zou je een extra inspanning verwachten. Maar nu wordt de ondergrens in plaats van de bovengrens gehanteerd."

De komende weken vindt een ‘gebiedsproces’ plaats, waarbij ook met de Waddenvereniging gesproken zal worden, belooft Kremer. Als de provincie akkoord gaat, komt het KRW-programma volgend voorjaar ter inzage te liggen.

De Waddenvereniging kondigt alvast een zienswijze aan. Ze vreest dat het Lauwersmeer als gevolg van zulk ingrijpen steeds meer een zoet meer wordt, net zoals het IJsselmeer. Van der Heij. "De buitendijkse natuuropgaven zijn hier weer afhankelijk van hoe het waterbeheer binnendijks is geregeld."

 

MEER INFORMATIE

Project ‘Vissen voor verbinding’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.
@HenkEr stopt ongeveer een kwart van de melkveehouderij, 25% van de melkproductie verdwijnt.  Dan is zo'n fabriek ook helemaal niet nodig.
@Tini Mulder-Eenhoorn Puur water van de puurwater fabriek is heel wat anders dan drinkwater, er ontbreken zelfs mineralen/atomen wat wel in gewoon water voorkomt. Als  je dat water gaat drinken onttrekt het de ontbrekende stoffen uit je lichaam en vult het de “gaten” in het ultra puur water op. Dit is dus geen drinkwater.