secundair logo knw 1

De provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hebben, samen met de vijf waterschappen die in deze provincies actief zijn, een website over de kansen van winning van duurzame energie uit oppervlaktewater gepresenteerd.

Op de website energie uit oppervlaktewater is op kansenkaarten en spreadsheets te zien waar waar drijvende zonneparken, de winning van thermische energie uit oppervlaktewater en waterkrachtprojecten kansrijk zijn in de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel en Groningen. Ook zijn een kleine twintig voorbeeldlocaties zichtbaar waarvoor de financiële haalbaarheid is uitgewerkt.

“De provincies en waterschappen wilden laten zien waar de kansen liggen,” zegt Gabi Stoffelen van adviesbureau Rom3D. Zij was als projectleider betrokken bij de totstandkoming van de website. “Gemeenten moeten aan de slag met de regionale energiestrategieën en woningbouwcorporaties zijn natuurlijk ook bezig met een energietransitie. De website is met name voor deze partijen ontwikkeld met als doel om ze bekender te maken met de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken uit oppervlaktewater.”

Want het ontbreekt nogal aan bekendheid, denkt Stoffelen. “Terwijl er in de noordelijke provincies echt goede mogelijkheden zijn als het gaat om drijvende zonneparken en thermische energie uit oppervlaktewater. Door voorbeeldlocaties te nemen en daar een businesscase voor door te rekenen, bieden we geïnteresseerden een eerste inzicht in de mogelijkheden en de kosten. Hopelijk vergroten we zo de bekendheid.”

MEER INFORMATIE
Website Energie uit oppervlaktewater
Managementsamenvatting: Energie uit oppervlaktewater, wanneer is het interessant?
Klimaatakkoord geeft waterschappen ruimte om energie te produceren
TEO, TEA en TED, omarm ze

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.