secundair logo knw 1

De provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hebben, samen met de vijf waterschappen die in deze provincies actief zijn, een website over de kansen van winning van duurzame energie uit oppervlaktewater gepresenteerd.

Op de website energie uit oppervlaktewater is op kansenkaarten en spreadsheets te zien waar waar drijvende zonneparken, de winning van thermische energie uit oppervlaktewater en waterkrachtprojecten kansrijk zijn in de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel en Groningen. Ook zijn een kleine twintig voorbeeldlocaties zichtbaar waarvoor de financiële haalbaarheid is uitgewerkt.

“De provincies en waterschappen wilden laten zien waar de kansen liggen,” zegt Gabi Stoffelen van adviesbureau Rom3D. Zij was als projectleider betrokken bij de totstandkoming van de website. “Gemeenten moeten aan de slag met de regionale energiestrategieën en woningbouwcorporaties zijn natuurlijk ook bezig met een energietransitie. De website is met name voor deze partijen ontwikkeld met als doel om ze bekender te maken met de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken uit oppervlaktewater.”

Want het ontbreekt nogal aan bekendheid, denkt Stoffelen. “Terwijl er in de noordelijke provincies echt goede mogelijkheden zijn als het gaat om drijvende zonneparken en thermische energie uit oppervlaktewater. Door voorbeeldlocaties te nemen en daar een businesscase voor door te rekenen, bieden we geïnteresseerden een eerste inzicht in de mogelijkheden en de kosten. Hopelijk vergroten we zo de bekendheid.”

MEER INFORMATIE
Website Energie uit oppervlaktewater
Managementsamenvatting: Energie uit oppervlaktewater, wanneer is het interessant?
Klimaatakkoord geeft waterschappen ruimte om energie te produceren
TEO, TEA en TED, omarm ze

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn