Begint voor aquathermie de victorie in Amsterdam? Het zou zomaar kunnen. Feit is dat wethouder Sharon Dijksma en dijkgraaf Gerhard van den Top van Amstel Gooi en Vecht in een brief aan minister Eric Wiebes van Klimaat een lans breken voor thermische energie uit water.

door Bert Westenbrink

Cover H2O dec 180 vk H2O decemberAquathermie heeft enorme potentie. Op grote schaal toe te passen als duurzaam alternatief voor aardgas, inzetbaar tegen hittestress en goed voor de waterkwaliteit.

In Amsterdam zien ze dat wel zitten. Met warmte uit oppervlakte-, afval- en drinkwater kan in 60 procent van de huidige warmtevraag in de hoofdstad worden voorzien, schrijven de wethouder en de dijkgraaf. De potentiële besparing aan CO2-uitstoot in de hoofdstad: 1.300 kiloton.

Appèl
De brief, die vorige maand is verstuurd en in het bezit van H2O (lees de berichtgeving op de website), is een appèl aan de minister en de onderhandelaars aan de klimaattafels: zie in de besprekingen over de energietransitie TEO, TEA en TED niet over het hoofd. Wind- en zonne-energie, tot uw dienst, maar Nederland waterland heeft een enorme hoeveelheid energie in water klaarliggen voor gebruik.

De innovatieve techniek die overigens al een tijdje bestaat, heeft een stevige zet in de rug nodig. Onderzoek naar transport en (ondergrondse) opslag is nodig, er moeten collectieve warmtenetten worden aangelegd en er zijn vragen te beantwoorden over het beheer van deze netten. Een hele hijs, maar gezien de zo langzamerhand beklemmende urgentie is dralen geen optie meer.

Warmtenetwerken
Kom met geld over de brug voor onderzoek en bied juridisch en fiscale ruimte om warmtenetwerken aan te leggen en te beheren, schrijven Dijksma en Van den Top. De oproep 
past in het pleidooi van de klimaatonderzoekers Heleen de Coninck (Radboud, IPCC) en Tim van Hattum (WUR) in H2O van december om van Nederland een proeftuin te maken voor klimaatinnovaties (mitigatie en adaptatie).

Die gedachte moet het ‘groenste kabinet ooit’ aanspreken. Deze maand was het met vijf bewindslieden aanwezig op de VN-klimaattop in Katowice, waar werd vastgesteld dat de afgesproken klimaatdoelen van Parijs met de huidige inspanningen bij lange na niet worden gehaald. Er moet een serieuze schep bovenop. Met TEO, TEA en TED heeft Nederland een kansrijke innovatie in huis.

Omarm ze.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O en schrijft in het vakblad het redactioneel

 

MEER INFORMATIE
Klimaatakkoord geeft waterschappen ruimte om energie te produceren
'De potentie van TEO is enorm'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)
Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!