0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Er stroomt nog steeds maar weinig water ons land binnen via de grote rivieren. Wel is door de neerslag van de afgelopen twee weken en door de afnemende verdamping de watervraag in met name het westen en noorden sterk afgenomen. Hierdoor blijft het gemiddelde neerslagtekort rond de 300 mm schommelen.

Dat constateert de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) vandaag in de nieuwste Droogtemonitor. De commissie verwacht de komende twee weken geen grote veranderingen. In plaats van een wekelijks nieuw bericht brengt zij volgende week een update uit en pas over twee weken weer een nieuwe monitor.

Door beperkte neerslag in het stroomgebied van de Rijn en de Maas blijft de wateraanvoer laag. De afvoer van de Rijn ligt de komende weken naar verwachting tussen 880 en 1000 m3/s en die van de Maas rond 30 m3/s. De aanvoer is voldoende om in de vraag te voorzien.

Het gemiddelde neerslagtekort in Nederland is de afgelopen vier weken ongeveer gelijk gebleven. De commissie signaleert wel flinke regionale verschillen. In grote delen van Zuid- en Oost-Nederland blijven de grondwaterstanden voorlopig laag. Verschillende waterschappen handhaven daarom hun beregeningsverboden, maar het aantal neemt geleidelijk af.

Noodmaatregel Andijk 

Voor de scheepvaart gelden nog steeds beperkingen door de lage waterstanden van de rivieren. Schepen kunnen minder lading meenemen dan gebruikelijk. De LCW zegt het beschikbare water zoveel mogelijk in te zetten om de vaardiepte te vergroten, alsmede om de verzilting te bestrijden en de vistrek te stimuleren.

De verziltingsproblematiek in de kustregio’s is stabiel. Het chloridegehalte van het IJsselmeer bij het drinkwaterinnamepunt van PWN bij Andijk is de afgelopen week opgelopen. Hier is nu sprake van een innamestop. Om de kwaliteit van de drinkwatervoorziening in deze regio constant te houden, bereiden PWN en Rijkswaterstaat een noodmaatregel voor om zoetwater per schip naar Andijk te vervoeren. Inmiddels is gestart met het doorspoelen van het IJsselmeer en dit wordt voorlopig gecontinueerd.

Waterkwaliteit nog onvoldoende

De watertemperatuur van de grote rivieren is met circa 20 graden Celsius normaal voor de tijd van het jaar. Dat is een stuk lager dan enkele weken geleden, maar toch is de waterkwaliteit op veel locaties nog onvoldoende. Er komen nog steeds meldingen binnen van blauwalg, botulisme en vissterfte.

Een aantal waterschappen is nog bezig met het inspecteren van droogtegevoelige dijken. Ook wordt onderzocht of de grasmat op de keringen zich goed herstelt.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het