secundair logo knw 1

Nederland en Duitsland werken de komende vier jaar samen aan diverse projecten om de Rijn gezonder en natuurlijker te maken. Onder de noemer ‘De Rijn Verbindt/Der Rhein Verbindet’ worden trekvissen uitgezet, rivierbos aangelegd en komen er bloemrijke dijken. 

Afgelopen week is het officiële startsein gegeven voor ‘De Rijn Verbindt’. Het gaat om een zogeheten Interreg-project met Europese subsidie, waarin tien Duitse en Nederlandse organisaties samenwerken aan ‘een gezonde, groene en levende Rijn’. Het project bouwt voort op het netwerk en de kennis ontwikkeld door de Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA). De uitvoering van het project gebeurt tussen 2023-2026. 

De belangrijkste pijlers van ‘De Rijn Verbindt’ zijn:

  • Vermindering van de plasticvervuiling in en langs de rivier. Ook moeten er opruimacties komen langs de oevers, waarbij minstens 200 vuilniszakken met zwerfvuil worden verzameld. 
  • Het ontwikkelen van rivierbos, een ecologische corridor tussen de Niederrhein en Rijnstrangen en bloemrijke dijken in Kleve en Wesel in Duitsland. 
  • Het uitzetten van steur en elft in de Rijn bij Wamel, Nijmegen, Emmerich en Wesel. Het gaat in totaal om 500 jonge steuren en circa 300.000 larven van elften. Beide soorten zijn riviervissen die vanouds voorkomen in de Rijn, maar die begin vorige eeuw verdwenen door overbevissing en vervuiling. 
  • Onderzoek naar het gedrag van trekvissen op de Oude IJssel en de IJssel. 
  • Het plaatsen van rivierhout op twee plekken langs de Rijn in Duitsland. Rivierhout zijn verankerde dode bomen die de soortenrijkdom onder water moeten vergroten. 

‘De Rijn Verbindt’ kent de volgende partners: Rijkswaterstaat-Oost Nederland, ARK Rewilding, Biologisch Station im Kreis Wesel, NABU Naturschutzstation Niederrhein, RAVON, Sportvisserij Nederland, Naturschutz Zentrum im Kreis Kleve, Rheinischer Fisschereiverband, De Bastei Nijmegen, Schloss Benrath. 

De financiering van ‘De Rijn Verbindt’ is mogelijk gemaakt door het Interreg-fonds van de Europese Unie, provincie Gelderland en het Ministerium fur Wirtschaft, Industrie, Klimaschutz und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.