secundair logo knw 1

Nederland en Duitsland werken de komende vier jaar samen aan diverse projecten om de Rijn gezonder en natuurlijker te maken. Onder de noemer ‘De Rijn Verbindt/Der Rhein Verbindet’ worden trekvissen uitgezet, rivierbos aangelegd en komen er bloemrijke dijken. 

Afgelopen week is het officiële startsein gegeven voor ‘De Rijn Verbindt’. Het gaat om een zogeheten Interreg-project met Europese subsidie, waarin tien Duitse en Nederlandse organisaties samenwerken aan ‘een gezonde, groene en levende Rijn’. Het project bouwt voort op het netwerk en de kennis ontwikkeld door de Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA). De uitvoering van het project gebeurt tussen 2023-2026. 

De belangrijkste pijlers van ‘De Rijn Verbindt’ zijn:

  • Vermindering van de plasticvervuiling in en langs de rivier. Ook moeten er opruimacties komen langs de oevers, waarbij minstens 200 vuilniszakken met zwerfvuil worden verzameld. 
  • Het ontwikkelen van rivierbos, een ecologische corridor tussen de Niederrhein en Rijnstrangen en bloemrijke dijken in Kleve en Wesel in Duitsland. 
  • Het uitzetten van steur en elft in de Rijn bij Wamel, Nijmegen, Emmerich en Wesel. Het gaat in totaal om 500 jonge steuren en circa 300.000 larven van elften. Beide soorten zijn riviervissen die vanouds voorkomen in de Rijn, maar die begin vorige eeuw verdwenen door overbevissing en vervuiling. 
  • Onderzoek naar het gedrag van trekvissen op de Oude IJssel en de IJssel. 
  • Het plaatsen van rivierhout op twee plekken langs de Rijn in Duitsland. Rivierhout zijn verankerde dode bomen die de soortenrijkdom onder water moeten vergroten. 

‘De Rijn Verbindt’ kent de volgende partners: Rijkswaterstaat-Oost Nederland, ARK Rewilding, Biologisch Station im Kreis Wesel, NABU Naturschutzstation Niederrhein, RAVON, Sportvisserij Nederland, Naturschutz Zentrum im Kreis Kleve, Rheinischer Fisschereiverband, De Bastei Nijmegen, Schloss Benrath. 

De financiering van ‘De Rijn Verbindt’ is mogelijk gemaakt door het Interreg-fonds van de Europese Unie, provincie Gelderland en het Ministerium fur Wirtschaft, Industrie, Klimaschutz und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost