Hoogheemraadschap van Delfland lijkt erin te slagen de bezwaren van de gemeente Vlaardingen tegen de nieuwe afvalwaterzuivering op het toekomstig bedrijventerrein Vergulde Hand West weg te nemen. Het college van B en W van Vlaardingen heeft ermee ingestemd de verkenning naar nieuwbouw voort te zetten. Nieuwbouw van awzi De Groote Lucht is daarmee een stap dichterbij gekomen.

De gemeenteraad heeft zich vorig jaar juli in een motie uitgesproken tegen nieuwbouw. In de raad waren er zorgen waren over onder meer stankoverlast en de vestiging van zware industrie op de huidige locatie van De Groote Lucht, die vrijkomt als er nieuwbouw wordt gepleegd op de Vergulde Hand West.

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente constateert nu na gesprekken met het hoogheemraadschap dat de zorgen van de gemeente Vlaardingen over de nieuwe zuivering ‘weg te nemen zijn’. “Ook zijn de meerwaarde van een nieuwe awzi en risico’s van renovatie voor het college duidelijk naar voren gekomen”, schrijft het college in een memo aan de gemeenteraad. Volgens B en W is op alle punten tegemoetgekomen aan de bezwaren van de raad die in de motie waren verwoord.

Dat betekent dat er strenge eisen komen voor geuroverlast van de nieuwe zuivering die de leefbaarheid van Westwijk, Zuidbuurt en aangrenzende (recreatie)gebieden zelfs ten goede komt en voorts ontwikkelingen in het gebied niet in de weg staan, zoals de vestiging van gewenste schone en duurzame bedrijven en realiseren van de wonigbouwopgave waar de gemeente voor staat.

Meekoppelkansen
Daarnaast zijn er nieuwe zogeheten meekoppelkansen in beeld gekomen zoals verbeterde bereikbaarheid van recreatiegebieden en de levering van restwarmte van de nieuwe awzi aan bedrijven in de directie omgeving, een mogelijkheid die niet haalbaar is als de bestaande zuivering wordt gerenoveerd.

De bouw van de zoetwaterfabriek, die recent door Delfland is opgeschort vanwege de recent vastgestelde strenge Nederlandse norm voor bromaat, wordt nu meegenomen in de toekomstplannen voor de awzi De Groote Lucht, schrijven B en W.

Om de kansen op nieuwbouw, de oplossing waar het algemeen bestuur van Delfland voor kiest, verder te onderzoeken hebben het college van B en W en het hoogheemraadschap afgesproken om de intentieovereenkomst die moet leiden tot nieuwbouw te verlengen. Dat betekent dat de voorwaarden en meekoppelkansen verder worden uitgewerkt met de ambitie om deze eind van 2022 vast te leggen in een overeenkomst.

Of het zover komt is afhankelijk van de vraag of de gemeenteraad meegaat in de plannen van B en W. Het college verwacht in de raadsvergadering van november een overeenkomst over de afspraken met het hoogheemraadschap voor te leggen ter goedkeuring.

Als er groen licht komt voor nieuwbouw van De Groote Lucht op het toekomstige bedrijventerrein Vergulde Hand West, dan zal het hoogheemraadschap pas in juni 2026 de beschikking krijgen over het terrein. Tot die tijd dient het als tijdelijke locatie voor de opvang van Oekraïners.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!