secundair logo knw 1

De huidige awzi De Groote Lucht in Vlaardingen heeft het einde van de levensduur bereikt I foto: Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland heeft de bouw van de zoetwaterfabriek op afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht in Vlaardingen uitgesteld. Door de recent vastgestelde strenge Nederlandse norm voor bromaat in zoet oppervlaktewater is het niet meer mogelijk om hier de ozontechniek toe te passen, zoals de bedoeling was.

Het besluit tot uitstel is vorige week genomen door het algemeen bestuur van Delfland. Daarmee loopt het plan om extra schoon water te produceren waarschijnlijk aanzienlijke vertraging op. In plaats van in 2024 wordt nu mogelijk in 2028 gestart.

Het idee van het hoogheemraadschap is om een deel van het gezuiverde afvalwater van awzi De Groote Lucht extra schoon te maken in de zoetwaterfabriek. Dit water wordt vervolgens ingezet in de omgeving, onder meer voor het doorspelen van de populaire zwemlocatie Krabbeplas. Het project heet S.C.H.O.O.N, afkorting van ‘schoonmaken effluent en hergebruik van oppervlaktewater op natuurlijke wijze’.

Strengere norm dan in Zwitserland
In de extra zuiveringsstap stond de combinatie van ozonisatie en een zandfilter centraal. De behandeling met ozon is een erg effectieve manier om medicijnresten, gewasbeschermingsmiddelen en andere microverontreinigingen te verwijderen, waarna nog overgebleven zwevende deeltjes uit het water kunnen worden gehaald met behulp van het zandfilter. Het gezamenlijke bouwteam van hoogheemraadschap en marktpartijen maakte op basis hiervan het ontwerp voor de zoetwaterfabriek.

Een bekend aandachtspunt bij de ozonbehandeling is de vorming van bromaat, een stof die kanker kan veroorzaken. Bromaat wordt geproduceerd door reactie van ozon met bromide dat eigenlijk altijd wel in afvalwater aanwezig is. Omdat tijdens de ontwerpfase er nog geen Nederlandse norm voor bromaat in zoet oppervlaktewater bestond, heeft het Hoogheemraadschap van Delfland de norm van Zwitserland – voorloper bij de ozontechniek – als uitgangspunt genomen.

Sinds een paar maanden is er wel een Nederlandse norm en die gooit roet in het eten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bepaalde de risicogrens op 1 microgram bromaat per liter water. Deze norm is veel strenger dan de Zwitserse, aldus Delfland. Het extra schone water uit de zoetwaterfabriek zoals die ontworpen is, kan hieraan niet voldoen. Ook is bromaat aangemerkt als een zeer zorgwekkende stof, waardoor Delfland het onwenselijk vindt om deze stof in te brengen op oppervlaktewater. Daarmee valt de ozonbehandeling af.

Einde levensduur van awzi De Groote Lucht
Voor een alternatieve techniek schieten de ruimte en capaciteit op de huidige awzi De Groote Lucht tekort. Daarbij komt de vraag over de algemene toekomst van de awzi in Vlaardingen, omdat het einde van de levensduur is bereikt. In de zomer neemt Delfland een beslissing over wat hiermee moet gebeuren. De twee opties zijn: grootschalige renovatie of bouw van een nieuwe zuivering op een nabijgelegen andere locatie.

In de toekomstplannen zal de extra zuiveringsstap worden meegenomen. Verder onderzoekt Delfland samen met de projectpartners hoe en wanneer de andere doelen van S.C.H.O.O.N. kunnen worden gerealiseerd.


LEES OOK
H2O Actueel: nieuwbouw De Groote Lucht?
H2O Actueel: bouwteam zoetwaterfrabriek van start
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John