secundair logo knw 1

Delfland gaat zich vooralsnog richten op nieuwbouw van De Groote Lucht. Een ruime meerderheid van de Verenigde Vergadering stemde in met de voorkeur van het dagelijkse bestuur om op het bedrijventerrein de Vergulde Hand West in Vlaardingen een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie te bouwen. Het algemeen bestuur gaf gisteren het college van dijkgraaf en heemraden wel een opdracht mee: het moet maximaal inzetten op overleg en communicatie om de gemeente Vlaardingen en andere belanghebbenden mee te krijgen in de plannen voor nieuwbouw.

De opdracht was verwoord in een motie die met grote meerderheid werd aangenomen. Het dagelijks bestuur gaat nu aan de slag om het nieuwbouwplan van awzi De Groote Lucht uit te werken. Het is, zo werd nadrukkelijk gesteld, ‘een voorlopig voorkeursalternatief’. Daarmee werd aangegeven dat het geen uitgemaakte zaak is dat nieuwbouw ook werkelijk gerealiseerd gaat worden. Belangrijke reden voor die terughoudendheid is het standpunt van de gemeente Vlaardingen, die zich heeft uitgesproken tegen nieuwbouw en voor renovatie van De Groote Lucht.

De gemeente wil op het bedrijventerrein waar de nieuwe zuivering moet komen ‘duurzame en schone bedrijvigheid’ en daar valt de awzi niet onder. Bovendien vreest ze de vestiging van zware industrie op de huidige locatie van De Groote Lucht als deze (grotendeels, de zoetwaterfabriek blijft staan) vrijkomt in het geval er een nieuwe zuivering wordt gebouwd. Vestiging van zware industrie ziet de gemeente niet zitten. Ook andere belanghebbenden (omwonenden, bedrijven, natuurorganisaties) hebben bezwaren tegen nieuwbouw, zij vrezen onder meer geur- en geluidsoverlast.

Geen capaciteit
Deze bezwaren was voor een aantal fracties in de Verenigde Vergadering reden om te pleiten voor uitwerking van de renovatieplannen en geen - kostbare - tijd te verdoen aan een weinig kansrijk voorkeursalternatief. Maar zij vormden een minderheid. De vraag om beide alternatieven - nieuwbouw en renovatie - tegelijk uit te werken vond geen weerklank; daar heeft het hoogheemraadschap geen capaciteit voor, zo was het antwoord. 

Een meerderheid van de Verenigde Vergadering wilde gaan voor het plan dat het hoogheemraadschap de kans biedt om een zuivering te bouwen die meer mogelijkheden biedt om een toekomstbestendige azwi te bouwen.

Ruud Egas 180 vk Ruud EgasHet dagelijks bestuur heeft nu het groene licht gekregen om in het komende half jaar de bezwaren van gemeente en belanghebbenden weg te nemen en de plannen voor nieuwbouw verder uit te werken. Een ingewikkelde opgave, maar heemraad Ruud Egas ziet kansen. Hij gaf aan dat bij de gemeente ondanks het duidelijk weergegeven standpunt, de deur nog op een kier staat voor nieuwbouw en dat die deur verder opengaat als de zorgen over geur- en geluidsoverlast worden weggenomen. De heemraad ziet daar mogelijkheden toe. “De Harnaschpolder staat veel dichter bij bebouwing en daar hebben bewoners geen enkele last. En als we nu niet inzetten op nieuwbouw, dan zit die deur definitief dicht.”

Bezwaren
De heemraad heeft van de Verenigde Vergadering de opdracht gekregen maximaal in te zetten op acceptatie en draagvlak, zodat er ‘een win-win situatie’ ontstaat. Want het alternatief - renovatie van de zuivering - roept binnen het hoogheemraadschap bezwaren op. Los van de beperkte mogelijkheden om in te spelen op nieuwe zuiveringseisen met nieuwe technologieën en vergroten van de verwerkingscapaciteit (er moet steeds meer afvalwater worden verwerkt), zijn er zorgen over de veiligheid van het personeel tijdens de renovatie en de kosten en tijdsduur van de opknapbeurt. 

Daar komt nog eens bij dat er druk op de ketel staat; de huidige installatie is verouderd en overbelast en moet snel worden vervangen - in 2028 moet een ‘toekomstbestendige zuivering’ in bedrijf zijn. Het dagelijks bestuur moet voor het eind van dit jaar duidelijk hebben of nieuwbouw haalbaar is, want dan moet de Verenigde Vergadering definitief de knoop doorhakken. 

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Delfland moet knoop doorhakken: nieuwbouw of renovatie De Groote Lucht

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):