secundair logo knw 1

Foto: Jcob Nasyr via Unsplash

De temperaturen van de oceanen hebben wereldwijd op 31 juli een recordhoogte bereikt: gemiddeld 20,96 graden Celsius. Dit blijkt uit gegevens van de Copernicus Climate Change Service. Het wateroppervlak van de oceanen is al sinds april erg warm, met onder meer verschillende mariene hittegolven in de Noordelijke Atlantische Oceaan.

Met de temperatuur van 20,96 graden is nipt het vorige record van 20,95 graden uit maart 2016 verbroken. De wereld als geheel maakte de afgelopen vier maanden een lange periode van ongewoon hoge temperaturen van het zeeoppervlak door, meldt Copernicus in een nieuwsbericht.

Het Europese observatieprogramma houdt de gegevens van de oceanen sinds 1976 bij. In de maand juli was de gemiddelde temperatuur van de oceanen 20,89 graden, het hoogste niveau in alle geregistreerde maanden. Dat werd eerder ook bereikt in maart 2016, toen het periodiek optredende weerfenomeen El Niño op een hoogtepunt was.

Later dan gebruikelijk
De situatie in 2023 wijkt af van die van veel andere jaren. Meestal zijn in maart de temperaturen van de oceanen het hoogst. Adjunct-directeur Samantha Burgess van Copernicus tegenover de BBC: “Het feit dat we nu het record zien, maakt me nerveus over hoeveel warmer de oceaan kan worden tussen nu en volgend jaar maart.”

De hoge temperaturen hangen samen met de eerste ontwikkeling van El Niño-omstandigheden, die met name zorgen voor opwarming in de Stille Oceaan. Copernicus wijst er wel op dat de huidige aanwezigheid van het weerfenomeen zich nog maar in de beginfase bevindt. Ook zijn er elders erg hoge temperaturen van het zeeoppervlak. Dit geldt vooral voor de Noordelijke Atlantische Oceaan.

Noordelijke Atlantische Oceaan
In juni en juli zijn in grote delen van de Noordelijke Atlantische Oceaan uitzonderlijk hoge temperaturen en bijbehorende mariene hittegolven waargenomen. In sommige gebieden was zelfs sprake van een afwijking van 6 tot 8 graden ten opzichte van wat als normaal wordt gezien. Voor de oceaan als geheel kwam de temperatuur van het zeewater zeer dicht in de buurt van het record van 24,81 graden, gevestigd in september 2022.

Vorige maand ontwikkelde zich ook een mariene hittegolf in de Middellandse Zee, die als sterk tot ernstig wordt aangemerkt en op sommige plekken als extreem. Plaatselijk waren er afwijkingen van 5,5 graden langs de kusten van Italië, Griekenland en Noord-Afrika. De zeer hoge temperaturen van het zeewater houden volgens Copernicus waarschijnlijk verband met de recente ‘hittekoepel’ en extreme hittegolven in Zuid-Europa.

Temperatuurafwijkingen Atlantische Oceaan juli 2023 Weergave van de temperatuurafwijkingen in de Atlantische Oceaan in juli 2023, vergeleken met het gemiddelde in de periode 1991-2020 (gegevens: ERA5) I Bron: Copernicus Climate Change Service/ECMWF  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost