secundair logo knw 1

Consultancybureau Arcadis gaat het stadsdeel Manhattan van New York helpen beschermen tegen overstromingen. Het bureau wordt verantwoordelijk voor een kustversterkingsproject dat zich over vier kilometer uitstrekt en de Lower East Side van Manhattan moet beschermen tegen extreem weer en stijging van de zeespiegel.

New York werkt al enkele jaren aan het plan om de stad sterker en veerkrachtiger te maken zodat het beter beschermd is tegen extreem weer en overstromingen. Het plan behelst 257 initiatieven, waarvan een geïntegreerd kustbeschermingssysteem in Lower Manhattan er één is.

De kwetsbaarheid van New York City werd in 2012 door de orkaan Sandy duidelijk gemaakt. De orkaan verwoestte kustzones en stedelijke gebieden van New York City. In Manhattan kwamen wijken, huizen, bedrijven en de ondergrondse onder water te staan. De beurs Wall Street lag twee dagen stil.

"New York City is bijzonder kwetsbaar voor de effecten van de stijging van de zeespiegel, zoals blijkt uit de economische impact van orkaan Sandy op de dichte bevolkings- en zakencentra van de stad, evenals de ondergrondse infrastructuur," zegt Peter Glus, Arcadis City Executive voor New York City.

In samenwerking met de stad New York en de lokale gemeenschappen zal Arcadis oplossingen ontwikkelen voor bescherming tegen overstromingen. Het ontwerp wordt een combinatie van beschermingsconstructies tegen hoogwater met bermen, dijken, sluizen en afvoersystemen die worden geïntegreerd in East River Park. Het stedenbouwkundige ontwerp van het project is met bureau One Architecture van Matthijs Bouw deels in Nederlandse handen.

Zoals Sandy in New York de aanzet gaf tot het weerbaarder maken van de stad tegen weersextremen, wakkeren de orkanen Harvey, Irma en Maria in Texas en Florida het besef aan dat steden in deze staten veerkrachtiger moeten worden om zich te wapenen tegen extreme weersomstandigheden en overstromingen. Orkaan Harvey met zijn catastrofale regenval zou weleens een gamechanger kunnen zijn met een andere benadering van het stedelijk waterbeheer tot gevolg. Tegen de website ENR zegt Edgar Westerhof, directeur flood risk and resiliency van Arcadis Noord-Amerika dat steden hun systemen en beheer moeten afstemmen op dit soort weersextremen. Hij pleit voor meer natuurlijke systemen en meer educatie over overstromingsrisico’s.

 

Lees meer over de nieuwe inzichten in Amerika over het stedelijk waterbeheer door de orkanen Sandy, Harvey, Irma en Maria:

A stronger, more resilient New York
Hurricanes Propel Forward Thinking on Risk, Resilience
Houston, you have a problem 
Arcadis gaat Norfolk (vs) beschermen tegen water

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):