Waterdeskundigen uit Nederland gaan de Surinaamse overheid helpen bij de aanpak van de wateroverlast waar het land mee kampt na maanden van uitzonderlijke regenval. Het kabinet besloot vrijdag het Dutch Risk Reduction Team in te zetten om bijstand te verlenen aan Suriname. Ook geeft het financiële noodhulp, zijnde 200.000 euro.
De wateroverlast in Suriname duurt al drie maanden en is het gevolg van langdurige regen. Volgens deskundigen kan deze regenval nog maanden aanhouden. In grote delen van het land zorgt de wateroverlast voor problemen. In de hoofdstad Paramaribo lopen huizen onder water en blijven scholen gesloten omdat klaslokalen blank staan.
Gebrekkig onderhoud aan afwateringskanalen en te kleine of ontbrekende afvoergoten zorgen voor slecht functionerende waterafvoer in Paramaribo. Delen van de laag gelegen stad lopen regelmatig onder, maar zo erg als nu is niet eerder voorgekomen. De wateroverlast treft momenteel 7.000 Surinamers.
Samenloop van omstandigheden
In dagblad Trouw schrijft minister Riad Nurmohamed van openbare werken de wateroverlast toe aan klimaatverandering, die tot hevige neerslag en meer overstromingen zal leiden. Maar hij spreekt ook over een ongelukkige samenloop van omstandigheden. “Paramaribo en andere kustvlaktedistricten zijn laaggelegen, zoals Nederland, en het is momenteel vloed. Ons ontwateringssysteem draait vooral op sluizen, en die gaan alleen open als het eb is. Als het hevig regent bij vloed, hebben we een groot probleem." De minister wil meer pompgemalen aanleggen die ook werken als het vloed is, maar dat kost geld en dat heeft het land niet of nauwelijks.
Eerder deze maand vroeg de Surinaamse regering Nederland om hulp bij de aanpak van de overstromingsproblemen. Het kabinet heeft daar vrijdag op gereageerd, door het inzetten van het Dutch Risk Reduction Team. Dat bestaat uit experts uit de Nederlandse watersector die op aanvraag advies geven bij het oplossen van dringende waterproblemen zoals overstromingen, watervervuiling en droogte.
In Suriname gaan ze helpen bij het in kaart brengen van de urgente waterproblemen en mogelijke oplossingen hiervoor, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) maakte voorts bekend dat Nederland 200.000 euro beschikbaar stelt als noodhulp, bedoeld voor voedsel, schoon drinkwater en onderwijs. Dat bedrag wordt overgemaakt aan de VN-organisatie UNICEF in Suriname.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...