Waterdeskundigen uit Nederland gaan de Surinaamse overheid helpen bij de aanpak van de wateroverlast waar het land mee kampt na maanden van uitzonderlijke regenval. Het kabinet besloot vrijdag het Dutch Risk Reduction Team in te zetten om bijstand te verlenen aan Suriname. Ook geeft het financiële noodhulp, zijnde 200.000 euro.

De wateroverlast in Suriname duurt al drie maanden en is het gevolg van langdurige regen. Volgens deskundigen kan deze regenval nog maanden aanhouden. In grote delen van het land zorgt de wateroverlast voor problemen. In de hoofdstad Paramaribo lopen huizen onder water en blijven scholen gesloten omdat klaslokalen blank staan. 

Gebrekkig onderhoud aan afwateringskanalen en te kleine of ontbrekende afvoergoten zorgen voor slecht functionerende waterafvoer in Paramaribo. Delen van de laag gelegen stad lopen regelmatig onder, maar zo erg als nu is niet eerder voorgekomen. De wateroverlast treft momenteel 7.000 Surinamers.

Samenloop van omstandigheden
In dagblad Trouw schrijft minister Riad Nurmohamed van openbare werken de wateroverlast toe aan klimaatverandering, die tot hevige neerslag en meer overstromingen zal leiden. Maar hij spreekt ook over een ongelukkige samenloop van omstandigheden. “Paramaribo en andere kustvlaktedistricten zijn laaggelegen, zoals Nederland, en het is momenteel vloed. Ons ontwateringssysteem draait vooral op sluizen, en die gaan alleen open als het eb is. Als het hevig regent bij vloed, hebben we een groot probleem." De minister wil meer pompgemalen aanleggen die ook werken als het vloed is, maar dat kost geld en dat heeft het land niet of nauwelijks.

Eerder deze maand vroeg de Surinaamse regering Nederland om hulp bij de aanpak van de overstromingsproblemen. Het kabinet heeft daar vrijdag op gereageerd, door het inzetten van het Dutch Risk Reduction Team. Dat bestaat uit experts uit de Nederlandse watersector die op aanvraag advies geven bij het oplossen van dringende waterproblemen zoals overstromingen, watervervuiling en droogte.

In Suriname gaan ze helpen bij het in kaart brengen van de urgente waterproblemen en mogelijke oplossingen hiervoor, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) maakte voorts bekend dat Nederland 200.000 euro beschikbaar stelt als noodhulp, bedoeld voor voedsel, schoon drinkwater en onderwijs. Dat bedrag wordt overgemaakt aan de VN-organisatie UNICEF in Suriname.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!