0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Start-up Sponsh ontwikkelde, samen met de TU Eindhoven, een temperatuurgevoelig textiel dat water uit de lucht produceert. De afgelopen maanden won de start-up onder andere de Accenture Innovation Awards, de publieksprijs van de ClimateLaunchPad wedstrijd in Schotland, de EIT Food Challenge in Portugal en vorige week de Gouden Kiem van NWO.

‘s Nachts absorbeert Sponsh water uit de lucht. Overdag, als de luchttemperatuur stijgt, stoot het textiel het verzamelde water af. De techniek om water te vangen uit mist bestaat al langer. Sponsh voegt daar een nieuwe dimensie aan toe door het textiel te bedekken met een polymeercoating. “Dankzij deze coating kan Sponsh actief reageren op veranderingen in de temperatuur en dus meer water opvangen,” zegt Catarina Esteves. Esteves is hoofddocent aan de TU Eindhoven. Zij ontwikkelde vijf jaar geleden het materiaal en is medeoprichter van Sponsh.

Nadat Esteves haar ontdekking had beschreven in het het tijdschrift Advanced Materials, kreeg ze veel aandacht van geïnteresseerde bedrijven. Die wilden het materiaal vooral gebruiken voor specifieke toepassingen, terwijl Esteves de mogelijkheden van het textiel eerst verder wilde onderzoeken. Samen met Lourens Boot richtte ze daarom de start-up Sponsh op.

Het afgelopen jaar werd vooral gebruikt om grotere prototypes te ontwikkelen. “Op dit moment hebben we een oppervlakte van 200 cm2 geproduceerd. De volgende stap is een lap van een vierkante meter.” Esteves schat dat het materiaal meer dan 3 keer zijn eigen gewicht aan water kan produceren. Dit zou neerkomen op 1,3 liter water per dag met 1 vierkante meter textiel.

Dat zou genoeg zijn om het materiaal in het veld te gaan testen. Met het 25.000 euro prijzengeld van de Gouden Kiem wil Sponsh investeren in meer wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het eigen product en starten met testpilots in Portugal. Zowel het onderzoek als de pilots moeten het eerste kwartaal van 2019 vorm krijgen.

Esteves en Boot verwachten dat Sponsh in eerste instantie vooral gebruikt zal worden in de landbouw. “In grote delen van Zuid-Europa, om nog maar te zwijgen van andere gebieden in de wereld, hebben boeren te weinig water om hun gewassen te laten groeien. Sponsh biedt een goedkope, duurzame en praktische oplossing voor dat probleem. Maar er zijn vele andere toepassingen denkbaar. Iedereen weet dat waterschaarste een gigantisch probleem is en alleen maar een groter probleem gaat worden. Sponsh kan dat probleem niet alleen oplossen, maar wel bijdragen aan een oplossing. Dat is onze missie en het feit dat we regelmatig in de prijzen zijn gevallen, laat zien dat ook anderen in ons geloven.”

 

MEER INFORMATIE
Startup Sponsh wint Gouden KIEM 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het