0
0
0
s2smodern

Start-up Sponsh ontwikkelde, samen met de TU Eindhoven, een temperatuurgevoelig textiel dat water uit de lucht produceert. De afgelopen maanden won de start-up onder andere de Accenture Innovation Awards, de publieksprijs van de ClimateLaunchPad wedstrijd in Schotland, de EIT Food Challenge in Portugal en vorige week de Gouden Kiem van NWO.

‘s Nachts absorbeert Sponsh water uit de lucht. Overdag, als de luchttemperatuur stijgt, stoot het textiel het verzamelde water af. De techniek om water te vangen uit mist bestaat al langer. Sponsh voegt daar een nieuwe dimensie aan toe door het textiel te bedekken met een polymeercoating. “Dankzij deze coating kan Sponsh actief reageren op veranderingen in de temperatuur en dus meer water opvangen,” zegt Catarina Esteves. Esteves is hoofddocent aan de TU Eindhoven. Zij ontwikkelde vijf jaar geleden het materiaal en is medeoprichter van Sponsh.

Nadat Esteves haar ontdekking had beschreven in het het tijdschrift Advanced Materials, kreeg ze veel aandacht van geïnteresseerde bedrijven. Die wilden het materiaal vooral gebruiken voor specifieke toepassingen, terwijl Esteves de mogelijkheden van het textiel eerst verder wilde onderzoeken. Samen met Lourens Boot richtte ze daarom de start-up Sponsh op.

Het afgelopen jaar werd vooral gebruikt om grotere prototypes te ontwikkelen. “Op dit moment hebben we een oppervlakte van 200 cm2 geproduceerd. De volgende stap is een lap van een vierkante meter.” Esteves schat dat het materiaal meer dan 3 keer zijn eigen gewicht aan water kan produceren. Dit zou neerkomen op 1,3 liter water per dag met 1 vierkante meter textiel.

Dat zou genoeg zijn om het materiaal in het veld te gaan testen. Met het 25.000 euro prijzengeld van de Gouden Kiem wil Sponsh investeren in meer wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het eigen product en starten met testpilots in Portugal. Zowel het onderzoek als de pilots moeten het eerste kwartaal van 2019 vorm krijgen.

Esteves en Boot verwachten dat Sponsh in eerste instantie vooral gebruikt zal worden in de landbouw. “In grote delen van Zuid-Europa, om nog maar te zwijgen van andere gebieden in de wereld, hebben boeren te weinig water om hun gewassen te laten groeien. Sponsh biedt een goedkope, duurzame en praktische oplossing voor dat probleem. Maar er zijn vele andere toepassingen denkbaar. Iedereen weet dat waterschaarste een gigantisch probleem is en alleen maar een groter probleem gaat worden. Sponsh kan dat probleem niet alleen oplossen, maar wel bijdragen aan een oplossing. Dat is onze missie en het feit dat we regelmatig in de prijzen zijn gevallen, laat zien dat ook anderen in ons geloven.”

 

MEER INFORMATIE
Startup Sponsh wint Gouden KIEM 2018

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In dit H2O-artikel staat inderdaad dat er liters zouden zijn vergeleken, maar dat klopt niet. In het RIVM-rapport is te lezen dat voor onkruidbestrijdingsmiddelen de hoeveelheid werkzame stof is vergeleken. Er is dus rekening gehouden met de hoeveelheid werkzame stof per middel en in het rapport kunt u per stof de ontwikkeling in de verkoopcijfers zien. Het klopt inderdaad dat je kg glyfosaat niet zomaar met kg organische zuren kunt vergelijken. Maar dat er een factor 16 over het hoofd is gezien, klopt niet.
Het rapport laat ook zien hoeveel verkochte eenheden er zijn per jaar per type middel. Hierin is er geen sterke afname in het aantal verkochte eenheden te zien. Maar ook hier geldt dat het middel met de ene werkzame stof mogelijk een andere verpakkingsgrootte heeft dan het middel met de andere werkzame stof. Kortom: zie voor meer details het RIVM-rapport. De reactie dat de toename van het gebruik aan insecticiden zou zijn veroorzaakt door de buxusmot is op basis van de beschikbare gegevens niet te onderbouwen, maar het zou best mee kunnen spelen. Mogelijk geeft een nader onderzoek hier meer duidelijkheid over.
Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?
@Ton BresserDank Ton. Belangrijk om na te denken over hoe we de watertransitie op gang krijgen. Ik ben wel bang dat een overstroming eerder aanzet tot actie dan droogte.
Spijker kop weer Jos. Het probleem treffend beschreven. En naam misschien Ministerie WaKeRo (Min. Water, Klimaat en Ruimtelijke ordening?) Is een soort waakfunctie ;-)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.