0
0
0
s2smodern

Grondwaterspecialist Royal Eijkelkamp werkt de komende vijf jaar aan de aanleg van een uitgebreid monitoringsnetwerk in Sri Lanka. Daarmee kan de overheid de kwaliteit van het grondwater beter bewaken.

''Net als veel andere landen kampt ook Sri Lanka met tal van grondwatergerelateerde problemen’’, vertelt senior projectmanager Elsa Mulder-van Heijst. ''Grondwater wordt schaarser, door de bevolkingsgroei neemt de vraag toe en een grote variëteit aan gebruikers veroorzaakt schommelingen in het niveau, de kwaliteit en de samenstelling.’’

Chronische nierziekte

Daarnaast bestaan er in het Zuid-Aziatische land verschillende klimaatzones. In de droge zone wordt in de meeste drinkwatermonsters een zeer hoog arsenicum en kwikgehalte aangetroffen. Veel inwoners kampen hier met een chronische nierziekte.

Het bedrijf uit het Gelderse Giesbeek gaat binnenkort aan de slag in opdracht van het Sri Lankaanse ministerie van irrigatie en waterbeheer. In drie stroomgebieden worden in totaal 150 meetlocaties aangelegd die vanuit de hoofdstad Colombo worden gemonitord. De overheid beschikt hierdoor over actuele en betrouwbare gegevens op basis waarvan problemen kunnen worden aangepakt.

Veldonderzoek

Begonnen wordt met uitvoerig veldonderzoek om de meetlocaties en de hydro-geologische profielen te kunnen bepalen. Na het boorwerk met sonische boormachines volgt de installatie van sensoren en het datanetnetwerk. In het Data Management Centre van de Water Resources Board in Colombo komt een control room waar de binnenkomende gegevens worden geanalyseerd.

Directeuren Huug Eijkelkamp en Frank Tillmann van Royal Eijkelkamp zijn trots dat zij het miljoenenproject in de wacht hebben gesleept. Behalve voor de apparatuur tekenen zij ook voor de andere onderdelen, zoals onderzoek, ontwerp, ontwikkeling, financiële structuur, planning, uitvoering en training.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.