0
0
0
s2smodern

Grondwaterspecialist Royal Eijkelkamp werkt de komende vijf jaar aan de aanleg van een uitgebreid monitoringsnetwerk in Sri Lanka. Daarmee kan de overheid de kwaliteit van het grondwater beter bewaken.

''Net als veel andere landen kampt ook Sri Lanka met tal van grondwatergerelateerde problemen’’, vertelt senior projectmanager Elsa Mulder-van Heijst. ''Grondwater wordt schaarser, door de bevolkingsgroei neemt de vraag toe en een grote variëteit aan gebruikers veroorzaakt schommelingen in het niveau, de kwaliteit en de samenstelling.’’

Chronische nierziekte

Daarnaast bestaan er in het Zuid-Aziatische land verschillende klimaatzones. In de droge zone wordt in de meeste drinkwatermonsters een zeer hoog arsenicum en kwikgehalte aangetroffen. Veel inwoners kampen hier met een chronische nierziekte.

Het bedrijf uit het Gelderse Giesbeek gaat binnenkort aan de slag in opdracht van het Sri Lankaanse ministerie van irrigatie en waterbeheer. In drie stroomgebieden worden in totaal 150 meetlocaties aangelegd die vanuit de hoofdstad Colombo worden gemonitord. De overheid beschikt hierdoor over actuele en betrouwbare gegevens op basis waarvan problemen kunnen worden aangepakt.

Veldonderzoek

Begonnen wordt met uitvoerig veldonderzoek om de meetlocaties en de hydro-geologische profielen te kunnen bepalen. Na het boorwerk met sonische boormachines volgt de installatie van sensoren en het datanetnetwerk. In het Data Management Centre van de Water Resources Board in Colombo komt een control room waar de binnenkomende gegevens worden geanalyseerd.

Directeuren Huug Eijkelkamp en Frank Tillmann van Royal Eijkelkamp zijn trots dat zij het miljoenenproject in de wacht hebben gesleept. Behalve voor de apparatuur tekenen zij ook voor de andere onderdelen, zoals onderzoek, ontwerp, ontwikkeling, financiële structuur, planning, uitvoering en training.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.