secundair logo knw 1

Het stroomgebied Malwathu Oya in Sri Lanka.

Grondwaterspecialist Royal Eijkelkamp werkt de komende vijf jaar aan de aanleg van een uitgebreid monitoringsnetwerk in Sri Lanka. Daarmee kan de overheid de kwaliteit van het grondwater beter bewaken.

''Net als veel andere landen kampt ook Sri Lanka met tal van grondwatergerelateerde problemen’’, vertelt senior projectmanager Elsa Mulder-van Heijst. ''Grondwater wordt schaarser, door de bevolkingsgroei neemt de vraag toe en een grote variëteit aan gebruikers veroorzaakt schommelingen in het niveau, de kwaliteit en de samenstelling.’’

Chronische nierziekte

Daarnaast bestaan er in het Zuid-Aziatische land verschillende klimaatzones. In de droge zone wordt in de meeste drinkwatermonsters een zeer hoog arsenicum en kwikgehalte aangetroffen. Veel inwoners kampen hier met een chronische nierziekte.

Het bedrijf uit het Gelderse Giesbeek gaat binnenkort aan de slag in opdracht van het Sri Lankaanse ministerie van irrigatie en waterbeheer. In drie stroomgebieden worden in totaal 150 meetlocaties aangelegd die vanuit de hoofdstad Colombo worden gemonitord. De overheid beschikt hierdoor over actuele en betrouwbare gegevens op basis waarvan problemen kunnen worden aangepakt.

Veldonderzoek

Begonnen wordt met uitvoerig veldonderzoek om de meetlocaties en de hydro-geologische profielen te kunnen bepalen. Na het boorwerk met sonische boormachines volgt de installatie van sensoren en het datanetnetwerk. In het Data Management Centre van de Water Resources Board in Colombo komt een control room waar de binnenkomende gegevens worden geanalyseerd.

Directeuren Huug Eijkelkamp en Frank Tillmann van Royal Eijkelkamp zijn trots dat zij het miljoenenproject in de wacht hebben gesleept. Behalve voor de apparatuur tekenen zij ook voor de andere onderdelen, zoals onderzoek, ontwerp, ontwikkeling, financiële structuur, planning, uitvoering en training.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.