0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Klanten van drinkwaterbedrijven hebben veel waardering voor de kwaliteit van het geleverde water. Zij beoordelen dit door de bank genomen met een 8,5. Het rapportcijfer is te vinden in de Vewin-publicatie Drinkwaterstatistieken 2017, van bron tot kraan.

De vereniging van waterbedrijven presenteert een uitgebreid statistisch overzicht van de sector aan de hand van thema’s als kwaliteit en duurzaamheid, drinkwaterbronnen en de internationale situatie. Veel aandacht is er voor de dienstverlening aan klanten. Het gemiddelde rapportcijfer van 8,5 voor de kwaliteit van water komt uit 2015 en is een lichte verbetering ten opzichte van eerdere metingen in 2009 en 2012.

De service van drinkwaterbedrijven wordt met een 7,8 gewaardeerd. Mensen kunnen bijna onafgebroken beschikken over kraanwater. De waterlevering is jaarlijks gemiddeld gedurende 15:34 minuten onderbroken, waarvan 6:33 minuten door storingen en 9:01 minuten door regulier onderhoud.

Ook over de sector in het algemeen zijn veel feiten en cijfers opgenomen. Het zal niet verbazen dat het totale aantal aansluitingen aanzienlijk is gegroeid in de periode tussen 1990 en 2016: van bijna 5,7 miljoen naar iets meer dan 8 miljoen. Van de tien drinkwaterbedrijven heeft Vitens verreweg de meeste aansluitingen (ruim 2,5 miljoen), op afstand gevolgd door Brabant Water en Evides Waterbedrijf met beide ruim een miljoen. De kleinste partij is het Drentse WMD met iets meer dan 200 duizend aansluitingen.

De drinkwaterproductie is vergeleken met 1990 licht afgenomen naar 1.150 miljoen kubieke meter. Het aantal werknemers, uitgedrukt in fulltime-equivalenten (fte), was 4.856 aan het eind van 2016. Dit aantal is tussen 1990 en 2005 met ruim 40 procent gedaald en in de jaren daarna min of meer gestabiliseerd. In 2016 is ook 428 fte aan uitzendkrachten ingehuurd.

Een Nederlands gezin betaalt jaarlijks gemiddeld 138 euro voor drinkwater. Dit bedrag is gebaseerd op een gebruik van honderd kubieke meter in een aantal grote steden. De verbruiksbelastingen zijn hierin niet inbegrepen. In naburige landen als België, Engeland en Frankrijk is een huishouden duurder uit, al ontbreekt opvallend genoeg Duitsland bij de landen die worden genoemd. In Denemarken is de drinkwaternota met 264 euro het hoogst, in Roemenië met 72 euro het laagst.

Meer informatie

Drinkwaterstatistieken 2017, van bron tot kraan

Kerngegevens drinkwater 2017 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het