0
0
0
s2smodern

De mondkapjes en wegwerphandschoenen die worden gebruikt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, belanden soms in het riool. Rioleringsbedrijven en waterschappen roepen op tot meer oplettendheid. 

Enkele weken geleden vroeg minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in het tv-programma ‘Jinek’ al aandacht voor het probleem. Tijdens een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Hoogvliet had zij zich verbaasd over wat mensen allemaal door het toilet spoelen.

''Gebruikte mondkapjes en plastic wegwerphandschoenen mogen alleen bij het restafval’’, schrijft ook Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer in Nederland, op zijn website. ''Informeer uw bewoners hierover.’’

Volgens RIONED levert dit afval een onveilig gevoel en soms zelfs besmettingsgevaar op bij sorteerders en recyclers. Bovendien hebben doorgespoelde mondkapjes, handschoenen en doekjes in het riool al op verschillende plekken tot verstoppingen geleid, aldus de koepel. ''Met alle gevolgen van dien.’’

Posters
''Wij hebben het zelf niet onderzocht, maar de geluiden komen overal vandaan’’, zegt directeur Hugo Gastkemper in een toelichting. ''We verwachten een toename als mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht worden.’’

RIONED ondersteunt de oproep van de Vereniging Afvalbedrijven en de NVRD om mondkapjes, handschoentjes en ander medisch materiaal na gebruik bij het restafval te doen en niet op straat, in een straatkolk of in het toilet weg te gooien.

Daarnaast heeft de stichting bij de minister aangedrongen op een publiekscampagne. ‘’Wij willen dat er voldoende afvalbakken staan op plekken waar dit materiaal wordt gebruikt, zoals winkels en stations’’, aldus Gastkemper. ''En dat daar posters worden opgehangen. Zo heb je op een vrij eenvoudige manier een groot bereik.’’

 

-advertentie-

 

 

Rioolput
Ook de waterschappen treffen soms handschoenen en mondkapjes aan tussen het afval dat via de toiletten en rioolputten bij de rwzi’s binnenkomt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), een dochteronderneming van Waterschap Limburg.

''Mensen spoelen deze door het toilet of stoppen ze na het boodschappen doen in de rioolputten. Dit kan leiden tot verstoppingen van toiletten, rioolbuizen en van onze zuiveringsinstallaties”, aldus bestuurder Arnold Jansen van WBL. Hij wijst op de hoge kosten die door deze, en andere, verkeerde afvalstromen wordt veroorzaakt.

Dat beaamt woordvoerder Judith de Jong van de Unie van Waterschappen. ''Voor de waterschappen geldt dat alles wat je in het riool gooit behalve de drie p's (poep, plas, wc-papier) niet goed is. Mensen moeten bijvoorbeeld geen billendoekjes, schoonmaakdoekjes of frituurvet in het toilet gooien. Die moeten de waterschappen er weer uit halen en het kan leiden tot verstoppingen, en dus extra kosten.’’

Toch valt het probleem van het medische afval bij de meeste waterschappen volgens haar in de praktijk mee. ''We steunen de oproep om mondkapjes niet in het riool te gooien zeker, maar ze worden nog niet op grote schaal aangetroffen in de rwzi’s.’’

 

MEER INFORMATIE
Oproep RIONED
Nieuwsbericht Waterschapsbedrijf Limburg

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil een proefinstallatie bouwen waarmee 700 m3/u effluent van de RWZI Wervershoof wordt behandeld met ozon. De proefinstallatie is onderdeel van het project Ge(O)zond Water met als doel een circulaire waterketen te realiseren, met grootschalige productie van gezuiverd afvalwater voor hoogwaardig hergebruik, onder meer in landbouw en industrie
Door de oxidatie met ozon worden medicijnresten uit het effluent verwijderd. In de proefinstallatie is een innovatieve lijn voorzien met een combinatie van een voorgeschakelde ultrasone module en een snel draaiende schijf voor het toevoegen van ozon, een technologie van het Duitse bedrijf Up2e!
Deze technologie wordt momenteel nader getest in een pilot op RWZI Wervershoof. De pilot kan maximaal 10 m3/u water behandelen en max. 180 g O3/u doseren. De testen zijn in week 35 gestart en lopen tot en met week 45.
HHNK geeft geïnteresseerden van waterschappen en drinkwaterbedrijven de gelegenheid om de pilot installatie te bezoeken en kennis te nemen van het werkingsprincipe van deze technologie en van het project Ge(O)zond Water. Heeft u interesse, dan kunt u contact opnemen met: Ronald Koolen, r.koolen@hhnk.nl.
Van harte gefeliciteerd. Delen van deze ervaringen en kennis is essentieel.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.