secundair logo knw 1

Gebruikte mondkapjes mogen alleen bij het restafval, maar belanden soms ook in het riool. Foto Unsplash

De mondkapjes en wegwerphandschoenen die worden gebruikt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, belanden soms in het riool. Rioleringsbedrijven en waterschappen roepen op tot meer oplettendheid. 

Enkele weken geleden vroeg minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in het tv-programma ‘Jinek’ al aandacht voor het probleem. Tijdens een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Hoogvliet had zij zich verbaasd over wat mensen allemaal door het toilet spoelen.

''Gebruikte mondkapjes en plastic wegwerphandschoenen mogen alleen bij het restafval’’, schrijft ook Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer in Nederland, op zijn website. ''Informeer uw bewoners hierover.’’

Volgens RIONED levert dit afval een onveilig gevoel en soms zelfs besmettingsgevaar op bij sorteerders en recyclers. Bovendien hebben doorgespoelde mondkapjes, handschoenen en doekjes in het riool al op verschillende plekken tot verstoppingen geleid, aldus de koepel. ''Met alle gevolgen van dien.’’

Posters
''Wij hebben het zelf niet onderzocht, maar de geluiden komen overal vandaan’’, zegt directeur Hugo Gastkemper in een toelichting. ''We verwachten een toename als mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht worden.’’

RIONED ondersteunt de oproep van de Vereniging Afvalbedrijven en de NVRD om mondkapjes, handschoentjes en ander medisch materiaal na gebruik bij het restafval te doen en niet op straat, in een straatkolk of in het toilet weg te gooien.

Daarnaast heeft de stichting bij de minister aangedrongen op een publiekscampagne. ‘’Wij willen dat er voldoende afvalbakken staan op plekken waar dit materiaal wordt gebruikt, zoals winkels en stations’’, aldus Gastkemper. ''En dat daar posters worden opgehangen. Zo heb je op een vrij eenvoudige manier een groot bereik.’’

 

-advertentie-

 

 

Rioolput
Ook de waterschappen treffen soms handschoenen en mondkapjes aan tussen het afval dat via de toiletten en rioolputten bij de rwzi’s binnenkomt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), een dochteronderneming van Waterschap Limburg.

''Mensen spoelen deze door het toilet of stoppen ze na het boodschappen doen in de rioolputten. Dit kan leiden tot verstoppingen van toiletten, rioolbuizen en van onze zuiveringsinstallaties”, aldus bestuurder Arnold Jansen van WBL. Hij wijst op de hoge kosten die door deze, en andere, verkeerde afvalstromen wordt veroorzaakt.

Dat beaamt woordvoerder Judith de Jong van de Unie van Waterschappen. ''Voor de waterschappen geldt dat alles wat je in het riool gooit behalve de drie p's (poep, plas, wc-papier) niet goed is. Mensen moeten bijvoorbeeld geen billendoekjes, schoonmaakdoekjes of frituurvet in het toilet gooien. Die moeten de waterschappen er weer uit halen en het kan leiden tot verstoppingen, en dus extra kosten.’’

Toch valt het probleem van het medische afval bij de meeste waterschappen volgens haar in de praktijk mee. ''We steunen de oproep om mondkapjes niet in het riool te gooien zeker, maar ze worden nog niet op grote schaal aangetroffen in de rwzi’s.’’

 

MEER INFORMATIE
Oproep RIONED
Nieuwsbericht Waterschapsbedrijf Limburg

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.