0
0
0
s2smodern

De mondkapjes en wegwerphandschoenen die worden gebruikt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, belanden soms in het riool. Rioleringsbedrijven en waterschappen roepen op tot meer oplettendheid. 

Enkele weken geleden vroeg minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in het tv-programma ‘Jinek’ al aandacht voor het probleem. Tijdens een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Hoogvliet had zij zich verbaasd over wat mensen allemaal door het toilet spoelen.

''Gebruikte mondkapjes en plastic wegwerphandschoenen mogen alleen bij het restafval’’, schrijft ook Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer in Nederland, op zijn website. ''Informeer uw bewoners hierover.’’

Volgens RIONED levert dit afval een onveilig gevoel en soms zelfs besmettingsgevaar op bij sorteerders en recyclers. Bovendien hebben doorgespoelde mondkapjes, handschoenen en doekjes in het riool al op verschillende plekken tot verstoppingen geleid, aldus de koepel. ''Met alle gevolgen van dien.’’

Posters
''Wij hebben het zelf niet onderzocht, maar de geluiden komen overal vandaan’’, zegt directeur Hugo Gastkemper in een toelichting. ''We verwachten een toename als mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht worden.’’

RIONED ondersteunt de oproep van de Vereniging Afvalbedrijven en de NVRD om mondkapjes, handschoentjes en ander medisch materiaal na gebruik bij het restafval te doen en niet op straat, in een straatkolk of in het toilet weg te gooien.

Daarnaast heeft de stichting bij de minister aangedrongen op een publiekscampagne. ‘’Wij willen dat er voldoende afvalbakken staan op plekken waar dit materiaal wordt gebruikt, zoals winkels en stations’’, aldus Gastkemper. ''En dat daar posters worden opgehangen. Zo heb je op een vrij eenvoudige manier een groot bereik.’’

 

-advertentie-

 

 

Rioolput
Ook de waterschappen treffen soms handschoenen en mondkapjes aan tussen het afval dat via de toiletten en rioolputten bij de rwzi’s binnenkomt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), een dochteronderneming van Waterschap Limburg.

''Mensen spoelen deze door het toilet of stoppen ze na het boodschappen doen in de rioolputten. Dit kan leiden tot verstoppingen van toiletten, rioolbuizen en van onze zuiveringsinstallaties”, aldus bestuurder Arnold Jansen van WBL. Hij wijst op de hoge kosten die door deze, en andere, verkeerde afvalstromen wordt veroorzaakt.

Dat beaamt woordvoerder Judith de Jong van de Unie van Waterschappen. ''Voor de waterschappen geldt dat alles wat je in het riool gooit behalve de drie p's (poep, plas, wc-papier) niet goed is. Mensen moeten bijvoorbeeld geen billendoekjes, schoonmaakdoekjes of frituurvet in het toilet gooien. Die moeten de waterschappen er weer uit halen en het kan leiden tot verstoppingen, en dus extra kosten.’’

Toch valt het probleem van het medische afval bij de meeste waterschappen volgens haar in de praktijk mee. ''We steunen de oproep om mondkapjes niet in het riool te gooien zeker, maar ze worden nog niet op grote schaal aangetroffen in de rwzi’s.’’

 

MEER INFORMATIE
Oproep RIONED
Nieuwsbericht Waterschapsbedrijf Limburg

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Heel jammer dat RIVM niet met KWR wil samenwerken in dit onderzoek. Je zou zeggen: alle hens aan dek in deze tijd, maar dat lukt dus niet. Ik hoop dat men op zijn minst afspraken maakt wie waar bemonstert en hoe de resultaten gedeeld worden.
Wat wordt er met deze resultaten gedaan? Gaat men ook blussen indien men brand ontdekt of zijn we blij dat de brandmelder het doet. Oplossingen wellicht meenemen in IPMV van STOWA.
Voor reacties en dergelijke kunt u ook contact opnemen met de auteur, per email via ljamjacobs@yahoo.co.uk.
De betalende burgers zijn relatief ondervertegenwoordigd in het waterschapsbestuur. Dat is ook een beetje hun eigen schuld, bij verkiezingen is de opkomst van die burgers laag en stemmen ze ook nog op “boerenpartijen” zoals het CDA en de VVD. Samen met de geborgde zetels is er dan al gauw een machtsblok dat voor “ongebouwd” en daarmee vanzelf tegen de “ingezetenen” is. Daarom is het belangrijk dat er een partij als de Algemene Waterschapspartij is!
Overigens heeft de Raad van State alle bezwaren bij de versterking van de Markermeerdijken van tafel geveegd, en heeft HHNK zelfs een prijs gekregen voor de burgerparticipatie bij Durgerdam. Er zullen altijd mensen zijn die iets niet in hun achtertuin willen.
Mooi stuk werk! Nog wel een vraag. Sommige laboratoria rapporteren per meting twee resultaten de (ruwe meet-) waarde en het resultaat (waarvoor waardes onder de RG naar <RG worden omgezet). Hoe wordt aangekeken tegen het gebruik van deze ruwe meetdata als alternatief voor de hier genoemde methodes?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.