0
0
0
s2sdefault

De mondkapjes en wegwerphandschoenen die worden gebruikt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, belanden soms in het riool. Rioleringsbedrijven en waterschappen roepen op tot meer oplettendheid. 

Enkele weken geleden vroeg minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in het tv-programma ‘Jinek’ al aandacht voor het probleem. Tijdens een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Hoogvliet had zij zich verbaasd over wat mensen allemaal door het toilet spoelen.

''Gebruikte mondkapjes en plastic wegwerphandschoenen mogen alleen bij het restafval’’, schrijft ook Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer in Nederland, op zijn website. ''Informeer uw bewoners hierover.’’

Volgens RIONED levert dit afval een onveilig gevoel en soms zelfs besmettingsgevaar op bij sorteerders en recyclers. Bovendien hebben doorgespoelde mondkapjes, handschoenen en doekjes in het riool al op verschillende plekken tot verstoppingen geleid, aldus de koepel. ''Met alle gevolgen van dien.’’

Posters
''Wij hebben het zelf niet onderzocht, maar de geluiden komen overal vandaan’’, zegt directeur Hugo Gastkemper in een toelichting. ''We verwachten een toename als mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht worden.’’

RIONED ondersteunt de oproep van de Vereniging Afvalbedrijven en de NVRD om mondkapjes, handschoentjes en ander medisch materiaal na gebruik bij het restafval te doen en niet op straat, in een straatkolk of in het toilet weg te gooien.

Daarnaast heeft de stichting bij de minister aangedrongen op een publiekscampagne. ‘’Wij willen dat er voldoende afvalbakken staan op plekken waar dit materiaal wordt gebruikt, zoals winkels en stations’’, aldus Gastkemper. ''En dat daar posters worden opgehangen. Zo heb je op een vrij eenvoudige manier een groot bereik.’’

 

-advertentie-

 

 

Rioolput
Ook de waterschappen treffen soms handschoenen en mondkapjes aan tussen het afval dat via de toiletten en rioolputten bij de rwzi’s binnenkomt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), een dochteronderneming van Waterschap Limburg.

''Mensen spoelen deze door het toilet of stoppen ze na het boodschappen doen in de rioolputten. Dit kan leiden tot verstoppingen van toiletten, rioolbuizen en van onze zuiveringsinstallaties”, aldus bestuurder Arnold Jansen van WBL. Hij wijst op de hoge kosten die door deze, en andere, verkeerde afvalstromen wordt veroorzaakt.

Dat beaamt woordvoerder Judith de Jong van de Unie van Waterschappen. ''Voor de waterschappen geldt dat alles wat je in het riool gooit behalve de drie p's (poep, plas, wc-papier) niet goed is. Mensen moeten bijvoorbeeld geen billendoekjes, schoonmaakdoekjes of frituurvet in het toilet gooien. Die moeten de waterschappen er weer uit halen en het kan leiden tot verstoppingen, en dus extra kosten.’’

Toch valt het probleem van het medische afval bij de meeste waterschappen volgens haar in de praktijk mee. ''We steunen de oproep om mondkapjes niet in het riool te gooien zeker, maar ze worden nog niet op grote schaal aangetroffen in de rwzi’s.’’

 

MEER INFORMATIE
Oproep RIONED
Nieuwsbericht Waterschapsbedrijf Limburg

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.