0
0
0
s2sdefault

Agrariërs, kennisinstellingen en de overheid werken op Schouwen-Duiveland in een ‘Living Lab’ samen aan oplossingen voor urgente problemen, zoals het gebrek aan zoet water. Dat moet innovaties opleveren die ook elders toepasbaar zijn.

 Drie droge zomers op rij treffen de boeren op het Zeeuwse eiland extra zwaar, omdat hier geen landbouwleiding ligt, zoals op de andere eilanden. "We zijn dus compleet afhankelijk van het hemelwater", zegt projectleider Kitty Henderson van het Living Lab Schouwen-Duiveland. ""Dat wordt steeds nijpender.""

In het project ‘Samenwerken voor zoet water’, dat onderdeel is van het Living Lab, werkt de gemeente nu samen met Agrarisch Schouwen-Duiveland, ZLTO, Deltares, KWR Water en Acacia Water aan grootschalige toepassing van zoetwateropslag in de ondergrond. Henderson: "Hoe kunnen we de zoetwaterbel instandhouden en vergroten, zodat dit een vitaal landbouwgebied blijft?"

Voor het project is een Europese subsidie ontvangen, die maatwerk op gebiedsniveau mogelijk maakt. Dertien agrariërs krijgen vanaf dit najaar advies op maat over het gebruik van slimme drainagetechnieken en de opslag van zoet water in de ondergrond. Voor vijf van hen wordt ook een haalbaarheidsplan uitgewerkt; zij moeten bereid zijn om ook zelf te investeren.

Zilte teelt
Doel is uiteindelijk een ‘gereedschapskist’ met kennis en technieken die grootschalige toepasing ook elders mogelijk maken. "Wij geloven in de meerwaarde van deze aanpak: samenwerken met partners, kennis delen en verder kijken dan alleen je eigen belang", zegt Henderson. Deze week is de website van Living Lab Schouwen-Duiveland gelanceerd, waarop belangstellenden zich kunnen aanmelden.

Behalve op de zoetwatervoorraad richt het Living Lab zich op nieuwe zoete, zoute en zilte teelten op het land (binnendijks) en duurzame buitendijkse voedselproductie, zoals wierenteelt en schelpdierkweek.

Daarnaast wordt via het Zeeuws Deltaplan Zoetwater de haalbaarheid onderzocht van externe aanvoer van zoet water door middel van een pijpleiding. "Dit zijn twee afzonderlijke sporen die vooralsnog naast elkaar lopen."

Onderwijs
Voor de projecten van het Living Lab wordt nauw samengewerkt met het onderwijs. Zo is op de middelbare school Pieter Zeeman in Zierikzee een onderzoek- en projectlokaal ingericht als werkplaats voor leerlingen, studenten en onderzoekers en hebben studenten van onder andere hogeschool Van Hall Larenstein onderzoek gedaan naar zeewierteelt.

Living Lab Schouwen-Duiveland is twee jaar geleden ontstaan als netwerkorganisatie, die bestaat uit de gemeente Schouwen-Duiveland, de provincie Zeeland, het waterschap Scheldestromen, de Erasmus Universiteit, het Delta Platform, HZ University of Applied Sciences, HAS Hogeschool, mbo-instelling Scalda en middelbare school Pontes Pieter Zeeman. Al naar gelang het onderwerp komen daar nieuwe partners bij.

 

MEER INFORMATIE
Website Living Lab Schouwen-Duiveland
Nieuwsbericht Waterschap Scheldestromen
Nieuwsbericht Deltares

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.