secundair logo knw 1

Sfeerbeeld uit de gemeente Beekdaelen I Foto Ansems via Wikimedia Commons

De Limburgse gemeente Beekdaelen heeft de waarschuwing om in de hele gemeente geen grondwater te gebruiken, aangepast. De waarschuwing geldt alleen nog voor het gebied langs het buurtschap Heringsbosch en de Neutrale Strasse. In het nieuw begrensde gebied blijft het advies om vooralsnog geen water uit waterputten te gebruiken voor het sproeien van gewassen en tuinen. Het water is mogelijk vervuild met PFAS.

Beekdaelen adviseerde in april om in de hele gemeente geen grondwater te gebruiken. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat het gebied rond de Awacs-basis in Geilenkirchen vervuild was met PFAS, afkomstig uit blusschuim dat de brandweer tot 2020 op de NAVO-basis gebruikte. Kreis Heinsberg, net over de grens, verbood het gebruik van grondwater tot en met 2043.

Beekdaelen volgde met een waarschuwing voor grondwatergebruik in eigen gemeente, maar past die oproep nu aan. Na overleg met het district Heinsberg en inschatting van de risico’s heeft de gemeente de conclusie getrokken dat het water hoogstwaarschijnlijk niet vervuild is met PFAS. Belangrijk argument daarbij is de aanwijzing van Kreis Heinsberg dat het grondwater niet richting Nederland stroomt.

Die veronderstelling wordt nog wel onderzocht in een grensoverschrijdende modelstudie van het grondwater. Deze modelstudie zorgt voor verder inzicht in de grondwaterstromingen in het grensgebied bij de vliegbasis, schrijft de gemeente.

Er worden verder andere analyses gemaakt door drinkwaterbedrijf WML, provincie Limburg en Waterschap Limburg. Zo onderzoekt WML of de reguliere monitoring op PFAS uitgebreid zou moeten worden. De provincie onderzoekt monitoringsputten aan de Nederlandse zijde van de grens en Waterschap Limburg neemt op verschillende locaties in het Ruischerbeekje en de Rode Beek monsters van het oppervlaktewater.

De uitkomsten van de onderzoeken worden in augustus verwacht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.