secundair logo knw 1

Sfeerbeeld uit de gemeente Beekdaelen I foto: A ansems via Wikimedia Commons

De Zuid-Limburgse gemeente Beekdaelen adviseert inwoners om voorlopig geen grondwater te gebruiken, omdat dit mogelijk verontreinigd is met poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Er wordt nu uitgezocht of dat inderdaad zo is. Het drinkwater dat WML uit diep grondwater wint, is veilig.

De gemeente Beekdaelen kwam afgelopen vrijdag (7 april) met haar advies in verband met vervuiling van het grondwater net over de grens in Duitsland. Het gaat om de omgeving van de militaire vliegbasis van de NAVO in Geilenkirchen. De reden is mogelijk dat de brandweer op dit terrein jarenlang gebruikmaakte van blusschuim waarin PFAS zat.

De Kreis Heinsberg maakte de PFAS-verontreiniging eind maart bekend. Daarbij werd het gebruik van grondwater tot en met 2043 verboden in de plaatsen Stahe en (gedeeltelijk) Niederbusch. In de kern Gangelt gold al een verbod, omdat hier sinds langere tijd bekend is dat er PFAS in het grondwater zit.

Omvang van verontreiniging nog onduidelijk
De vraag is hoe de situatie aan Nederlandse kant is. De gemeente Beekdaelen wil alvast geen risico nemen en raadt aan tijdelijk geen grondwater te benutten voor bijvoorbeeld het besproeien van een tuin, totdat er meer duidelijkheid is over de omvang van de vervuiling.

Wethouder Henk Reijnders licht toe: “We zijn geschrokken door de berichtgeving over de verontreiniging vlak over de grens en willen graag weten wat deze verontreiniging betekent voor onze inwoners. Zo lang we dit niet zeker weten, raden wij hen aan ook geen gebruik te maken van het grondwater. Als wij meer duidelijkheid hebben, zullen we onze inwoners hierover informeren.”

Geen risico voor drinkwater
De waarschuwing geldt niet voor drinkwater. Dat is veilig, meldt WML. Het waterbedrijf wint grondwater in de Schinveldse bossen om er lokaal drinkwater van te maken. “Het drinkwater wordt echter gemaakt van heel oud en goed beschermd grondwater dat zich in een watervoerend pakket diep (circa 100 meter) onder de grond bevindt. Dit is ander grondwater dan het ondiepe grondwater (2,5 tot 5 meter diep) waar de onlangs afgekondigde maatregelen door de Duitse en Nederlandse overheden op van toepassing zijn verklaard”, aldus WML in een bericht op de eigen site.

Volgens WML wordt het diepe grondwater beschermd door een moeilijk doordringbare kleilaag die zich boven het diepe watervoerende pakket bevindt. Er worden geen verhoogde concentraties PFAS in dit water aangetroffen. WML start dit jaar wel met een onderzoek naar wat de verontreiniging met PFAS eventueel voor het diepe grondwater kan betekenen op de middellange en lange termijn. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/