secundair logo knw 1

Er zijn jonge palingen van 3 tot 7 gram ofwel pootalen uitgezet | foto: Stichting DUPAN

Beroepsvissers hebben ruim 250.000 jonge palingen uitgezet in onder andere de Zuidelijke Randmeren en het Zwarte Meer. De afgelopen decennia was de palingstand te laag in deze wateren.

Het vrijlaten in de natuur vond afgelopen vrijdag (26 mei) plaats. De coördinatie lag in handen van de Stichting DUPAN, waarin palingkwekers, -vissers en -handelaren samenwerken om het herstel van de palingstand in ons land te bevorderen. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat palinkjes zijn uitgezet. Vanaf maart gebeurde het al op verschillende plekken in door de overheid aangewezen gebieden die voor herbevolking geschikt zijn.

Reis van en naar Sargassozee
Palingen zijn bijzondere trekvissen. Zij beginnen hun leven als palinglarven in de zesduizend kilometer verderop gelegen Sargassozee voor de Mexicaanse kust. Vervolgens maken ze als glasaaltjes de reis naar de Europese kust. De palingen die in Nederland worden uitgezet, zijn als slechts 0,3 gram wegende glasaaltjes opgevangen in de Franse riviermondingen. Zij worden vervolgens groter en sterker gemaakt in een Nederlandse kwekerij.

De ongeveer 250.000 palinkjes die beroepsvissers nu in de tussen Flevoland en Overijssel gelegen Zuidelijke Randmeren en het Zwarte Meer hebben vrijgelaten, wegen 3 tot 7 gram. Als zij eenmaal volwassen zijn, kunnen ze terugzwemmen naar de Sargassozee om voor nageslacht te zorgen.

Maatregel om palingstand te vergroten
Het uitzetten  is sinds 2010 een maatregel binnen het Nederlandse en Europese Aalbeheer om de palingstand te vergroten. Onomstreden is dit niet. Diverse natuur- en milieuorganisaties willen dat de palingvangst aan banden wordt gelegd. Er zijn ook twijfels of de uitgezette palingen nog wel in staat zijn om de weg naar de Sargassozee te vinden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).