secundair logo knw 1

Langsdammen in de Nieuwe Waterweg. Foto Rijkswaterstaat

In de Nieuwe Waterweg wordt later dit jaar een kunstmatig rif geplaatst dat de kracht van de golven breekt en een leefgebied vormt voor dieren en planten. Deze ‘Rotterdam Reef’ helpt volgens Rijkswaterstaat om de biodiversiteit en de waterkwaliteit in de monding van de Maas te verbeteren.

De Nieuwe Waterweg wordt steeds verder verdiept om steeds grotere zeeschepen richting de Rotterdamse haven te kunnen loodsen. Daardoor neemt de verzilting toe en is er minder ruimte voor de natuur.

In het project Groene Poort werken Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en het Wereld Natuur Fonds samen aan maatregelen om de waterkwaliteit in het geïndustrialiseerde gebied te verbeteren. Zo worden, buiten de vaargeul, over een lengte van 5 kilometer natuurvriendelijke oevers aangelegd.

Eind vorige maand ondertekenden Rijkswaterstaat, de gemeente, Boskalis en de Delftse start-up Reefy een samenwerkingsovereenkomst voor een proefopstelling van 30 meter kunstmatig rif.

Legoblokken
"Reefy maakt een soort legoblokken die in het water gestapeld kunnen worden", legt Jos Wieggers van Rijkswaterstaat op de website uit. "Die blokken vormen een schuilplaats voor vissen en andere diersoorten. Tegelijkertijd remmen ze de golfkracht, zodat richting de oever een rustig leefgebied voor planten en dieren ontstaat."

De Groene Poort wordt de eerste grootschalige testlocatie voor Reefy, dat vorig jaar geselecteerd werd in het Rotterdamse innovatieprogramma Port XL. De blokken zijn eerder getest bij Deltares. Boskalis, een van de partners van Port XL, installeert ze op eigen kosten, naar verwachting in oktober van dit jaar.

Voor de natuurvriendelijke oevers worden in het verlengde van de Nieuwe Waterweg, nabij Rozenburg en Maassluis, tussen bestaande kribben langsdammen aangelegd. De bodem tussen de oevers en de nieuwe langsdammen wordt verhoogd, zodat hij langzaam afloopt richting de nieuwe dam. Bij eb valt een deel van de bodem droog, bij vloed loopt hij onder water. "In dit brakke water voelen waterplanten en vogels zich thuis", aldus Joep van Leeuwen van de gemeente.

Gebruikte materialen
Project Groene Poort is een proeftuin voor innovatie. Er wordt uitsluitend met gebruikte materialen gewerkt. Zo wordt voor de langsdammen overtollige grond, steen of beton van projecten uit Rotterdam en het omliggende havengebied hergebruikt. Ook de Riodam wordt hier getest: een waterdoorlatende dam van schoongemaakte rioleringsbuizen.

  

LEES OOK
H2O Actueel: Natuurorganisaties pleiten voor minder diep maken van Nieuwe Waterweg
H2O Actueel: Verdieping Nieuwe Waterweg van start gegaan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost