secundair logo knw 1

Foto: Paul van de Velde via Flickr

Het kabinet is ‘zeer kritisch’ over het in februari gepresenteerde actieplan van de Europese Commissie met als doelstelling een einde maken aan bodemberoerende visserij in beschermde gebieden. Dit schrijft minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een brief aan de Tweede Kamer.

Met haar actieplan wil de Europese Commssie de duurzaamheid en weerbaarheid van de visserij- en aquacultuursector verbeteren. Daartoe moet de impact van de visserij op mariene ecosystemen verkleind worden. Doel van het actieplan is dat 30 procent van de Europese zeeën in 2030 wettelijk en effectief beschermd worden.

Piet AdemaPiet Adema | Foto RijksoverheidIn de beschermde gebieden zou bodemberoerende visserij stapsgewijs verboden worden. Het is aan de lidstaten om zelf (of samen met aangrenzende landen) maatregelen voor te stellen om de doelen te verwezenlijken. Het kabinet heeft nu, na vragen uit de Tweede Kamer, aangegeven ‘zeer kritisch’ te staan tegenover het voorstel van de Europese Commissie.

Hoewel Nederland volgens minister Adema de benodigde instandhoudingsmaatregelen in de te beschermen gebieden wil nemen, ontbreekt volgens het kabinet de nuance in het voorstel. Daarbij wijst Adema met name op de verschillen tussen zeebekkens en -bodems en tussen verschillende visserijtechnieken. “Ook wordt voorbijgegaan aan de sociaal-economische impact van de maatregelen op de lidstaten.”

Nederland heeft de Europese Commissie gevraagd, schrijft Adema, om de ontwikkeling van technische innovaties te stimuleren en alleen wetenschappelijk onderbouwde maatregelen te nemen.

Afrondend stelt de minister dat er bij het ontbreken van een voldoende inzichtelijke onderbouwing en een sociale impactanalyse, geen sprake kan zijn van een algemeen verbod van bodemberoerende visserij in alle beschermde gebieden. “Daarbij zal ik pleiten voor maatregelen die rekening houden met een nuancering tussen zeebodems en -bekkens, visserijtechnieken en met oog op een toekomstperspectief voor de sector.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.