0
0
0
s2smodern

Woensdag 21 september is de uiterste inzenddatum voor de Waterinnovatieprijs 2016. De prijs, die voor de vijfde keer wordt uitgereikt, kent voor het eerst de categorie waterbewustzijn en staat onder leiding van een nieuwe juryvoorzitter.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen, met als partners de Nederlandse Waterschapsbank, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), VPdelta en de Topsector Water. Dit jaar worden voor het eerst ook innovaties bekroond die het waterbewustzijn onder Nederlanders vergroten.
"Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders weinig weten van water", zegt Judith de Jong, woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Tegelijkertijd kwamen projecten rond waterbewustzijn de afgelopen jaren steeds vaker terug in de inzendingen. Tijd voor een eigen categorie dus." Ook innovaties in de bekende categorieën waterveiligheid, schoon water en voldoende zoet water worden bekroond.

De Waterinnovatieprijs is bedoeld voor innovatieve waterprojecten van waterschappen, bedrijven, belangenorganisaties, kennisinstellingen, andere overheden en particulieren. Inzendingen worden beoordeeld op het innovatieve en baanbrekende gehalte.
"De winnaars gaan we negen maanden lang intensief begeleiden, bijvoorbeeld door ons netwerk in te zetten of te helpen bij het schrijven van een businessplan of het aanvragen van subsidies. Maar ook inzendingen die niet in de prijzen vallen, komen volop in the picture. Daarom roepen we iedereen met een innovatief waterproject op om mee te doen."

Niet alleen bevat de Waterinnovatieprijs een nieuwe categorie, ook de jury kent een nieuw gezicht.
Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, vervangt Annemieke Nijhof als juryvoorzitter.

De jury bestaat verder uit verschillende prominenten uit de watersector: Hans van der Vlist (Adviescommissie Water), Hans Huis in 't Veld (boegbeeld Topsector Water), Josée van Eijndhoven (voormalig hoogleraar en voormalig directeur Rathenau Instituut), Menno Snel (Nederlandse Waterschapsbank), Hendrik Postma (Vereniging Waterbouwers en Boskalis Nederland) en Tine te Winkel (watertrainee bij Acacia Water).

Zie waterinnovatieprijs.nl voor meer informatie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.