0
0
0
s2sdefault

Woensdag 21 september is de uiterste inzenddatum voor de Waterinnovatieprijs 2016. De prijs, die voor de vijfde keer wordt uitgereikt, kent voor het eerst de categorie waterbewustzijn en staat onder leiding van een nieuwe juryvoorzitter.

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen, met als partners de Nederlandse Waterschapsbank, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), VPdelta en de Topsector Water. Dit jaar worden voor het eerst ook innovaties bekroond die het waterbewustzijn onder Nederlanders vergroten.
"Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders weinig weten van water", zegt Judith de Jong, woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Tegelijkertijd kwamen projecten rond waterbewustzijn de afgelopen jaren steeds vaker terug in de inzendingen. Tijd voor een eigen categorie dus." Ook innovaties in de bekende categorieën waterveiligheid, schoon water en voldoende zoet water worden bekroond.

De Waterinnovatieprijs is bedoeld voor innovatieve waterprojecten van waterschappen, bedrijven, belangenorganisaties, kennisinstellingen, andere overheden en particulieren. Inzendingen worden beoordeeld op het innovatieve en baanbrekende gehalte.
"De winnaars gaan we negen maanden lang intensief begeleiden, bijvoorbeeld door ons netwerk in te zetten of te helpen bij het schrijven van een businessplan of het aanvragen van subsidies. Maar ook inzendingen die niet in de prijzen vallen, komen volop in the picture. Daarom roepen we iedereen met een innovatief waterproject op om mee te doen."

Niet alleen bevat de Waterinnovatieprijs een nieuwe categorie, ook de jury kent een nieuw gezicht.
Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, vervangt Annemieke Nijhof als juryvoorzitter.

De jury bestaat verder uit verschillende prominenten uit de watersector: Hans van der Vlist (Adviescommissie Water), Hans Huis in 't Veld (boegbeeld Topsector Water), Josée van Eijndhoven (voormalig hoogleraar en voormalig directeur Rathenau Instituut), Menno Snel (Nederlandse Waterschapsbank), Hendrik Postma (Vereniging Waterbouwers en Boskalis Nederland) en Tine te Winkel (watertrainee bij Acacia Water).

Zie waterinnovatieprijs.nl voor meer informatie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.