De waterschappen trekken vooral vanwege de klimaatverandering aanzienlijk meer geld uit voor investeringen. Zij besteden hieraan jaarlijks gemiddeld 2,25 miljard euro in de periode van 2023 tot en met 2026.

Dit komt neer op een verhoging met ruim 200 miljoen euro per jaar ten opzichte van de periode 2022-2025. Met name de klimaatverandering zorgt voor volle investeringsagenda’s, volgens de vandaag verschenen digitale rapportage Waterschapsbelastingen 2023 - Het hoe en waarom. De waterschappen investeren het meest in waterkeringen, gevolgd door rioolwaterzuivering en watersystemen (zie infographic).

Geen uitstel van investeringen
In de publicatie wordt het volgende opgemerkt: “De forse stijging illustreert dat waterschappen zich ervan bewust zijn dat het beperken van de negatieve gevolgen van de klimaatverandering en het aanpassen van de infrastructuur aan de veranderende omstandigheden geen uitstel dulden. De investeringen van de waterschappen zorgen ervoor dat de infrastructuur weer jaren mee kan.” 

Jaarlijkse investeringen waterschappenVerdeling van het jaarlijkse investeringsbedrag over de taken. Bron: Waterschapsbelastingen 2023 - Het hoe en waarom
Verder spelen ontwikkelingen mee als de aanscherping van milieunormen en de noodzaak van de energietransitie en het sluiten van de (grondstoffen)kringlopen. Bestuurslid Vincent Lokin van de Unie van Waterschappen wijst ook op de ambitie van de waterschappen om circulair, energieneutraal en in 2035 volledig klimaatneutraal te worden.

“De waterschappen moeten zich steeds aanpassen om hun taken goed en zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Daar is geld voor nodig. De investeringen hebben invloed op de hoogte van de waterschapsbelasting”, aldus Lokin. De waterschappen berekenen de investeringskosten niet in één keer door aan de belastingbetaler, maar doen dat over een langere periode.

Grotere lastenstijging
De waterschappen heffen in 2023 samen 3,5 miljard euro aan belastingen. Dat is 1,7 procent van de totale belastingdruk in Nederland. De lasten zijn aanzienlijk gestegen. Bijvoorbeeld een gezin van vier personen met een eigen woning van 280.000 euro betaalt dit jaar gemiddeld 380 euro aan waterschapsbelasting, 27 euro meer dan in 2022.

Deze verhoging is groter dan in voorgaande jaren, meldt de Unie van Waterschappen. Dit komt niet alleen door de opgaven en investeringen waarvoor de waterschappen staan, maar ook door de sterk gestegen prijzen. De tabel laat zien wat in 2023 de gemiddelde belastingdruk voor veel voorkomende groepen van huishoudens en bedrijven is, met daarbij de ontwikkeling ten opzichte van 2022. Een vergelijking tussen waterschappen is mogelijk met het Belastingendashboard.

Belastingdruk waterschappenGemiddelde belastingdruk per huishouden/bedrijf in euro's. De heffing voor het wegenbeheer bij vijf waterschappen is niet meegenomen. De afkorting 've' staat voor vervuilingseenheid. Bron: Waterschapsbelastingen 2023 - Het hoe en waarom

LEES OOK
H2O Actueel: waterschapslasten met gemiddeld ruim 8 procent gestegen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.