0
0
0
s2sdefault

In de provincie Zuid Holland zijn in drie vaarwegen plantenbakken geïnstalleerd aan kale, stalen damwanden om zo de biodiversiteit te vergroten. De bakken met waterplanten trekken insecten en waterdiertjes aan. Dat maakt het ook aantrekkelijke (schuil)plekken voor vissen.

Aan de stalen damwanden in de vaarwegen, geplaatst om te voorkomen dat de kades afbrokkelen, kan niks groeien. Bovendien hebben vissen in zulke vaarwegen minder plekken om te schuilen. Tegelijkertijd streven waterbeheerders, ook volgens de kaderrichtlijn water, naar meer biodiversiteit in het water.

Startup ReefSystems ontwikkelde plantenbakken met twee niveaus, een onder water en aan de wateroppervlakte. De bakken zijn gevuld met verschillende, inheemse waterplanten. “Daarbij houden we rekening met de lokale ecologie. De behoeften van de precieze plek bepalen de vulling van de bak,” vertelt Jesse de Bont van ReefSystems. “In principe hebben de planten aan het wateroppervlak zowel een esthetische als waterzuiverende functie en de planten onder water zijn met name belangrijk voor de vissen.”

“Bij de ontwikkeling hebben we intensief samengewerkt met beleidsmedewerkers, ecologen en bijvoorbeeld vismigratiespecialisten van de provincie,” aldus De Bont. Er is gekozen voor drie locaties om te testen of verschillende omstandigheden tot verschillende resultaten leiden. “De locaties zijn verder strategisch gekozen, bijvoorbeeld aan belangrijke vismigratieroutes, om de vissen bescherming te kunnen bieden op plekken waar dat nodig is.”

Het is de bedoeling dat de planten, die worden vastgehouden met een biologisch afbreekbaar net, in het eerste jaar voldoende kunnen wortelen om het jaar erop terug te kunnen keren. Met een onderwaterdrone zullen de plantenbakken de komende maanden gemonitord worden. Na de zomer verwacht De Bont de eerste resultaten te kunnen presenteren. “Dan kunnen we al zien of de planten voldoende geworteld zijn.”

Volgens De Bont is ReefSystems al in gesprek met meerdere waterschappen om de plantenbakken ook in andere vaarwateren aan te leggen. “Na deze eerste maanden gaan we de uitkomsten presenteren aan een aantal waterschappen. Als het allemaal goed gaat, zouden we volgend voorjaar kunnen beginnen om ook op andere plekken deze waterplantenbakken te installeren.”

 

MEER INFORMATIE
De provincie Zuid-Holland maakte een video over het project

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!
Mooi initiatief! Nóg duurzamer is om in te zetten op preventie (alle domeinen). Dan zijn er (veel) minder medicijnen nodig, komen er minder medicijnresten in het afvalwater, etc.
Hier maak ik me echt zorgen. 0 betekent immers 0, dus niks. Als er 0 PO4 of NH3 in je zuivering zit, dan doet hij het niet meer. Kan dan net zo goed < 0 zijn (tekort dus). Ik denk dat getallen net boven 0 een prima compromis kunnen worden, maar ja, is dat politiek uit te leggen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.