Tot 1 juni mag in 3 zuidelijke regio’s van Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. De grondwaterstanden zijn daar onder de grenswaarde gezakt. Ook de wateraanvoer in de rivieren is laag; de waterstand in de Rijn is in tientallen jaren niet zo laag geweest voor deze periode van het jaar, schrijft Rijkswaterstaat (RWS).

De Brabantse waterschappen hebben besloten, zo schrijven ze, om de grondwatervoorraad te beschermen. Door de vele zonuren, hoge temperaturen, nauwelijks regen in maart en een verdrogende oostenwind zakten de grondwaterpeilen razendsnel weg, schrijven de waterschappen. “Vooral op de hogere zandgronden in het zuiden.”

Er zijn grote verschillen qua grondwaterstanden in Brabant. In de beekdalen die lager liggen en vlakker zijn, blijft het grondwater langer op peil. Door het uitblijven van regen is op veel plaatsen de bovenste laag van de bodem zeer droog.

Jaarlijks besluiten de Brabantse waterschappen op 1 april of grasland vanaf dat moment beregend mag worden met grondwater. Bepalende vraag daarbij is: zijn de gemeten grondwaterstanden in meer dan de helft van een deelgebied lager dan de ondergrens? Blijkens de registratie van HydroNet is dat in zuidelijke regio’s het geval.

Grondwtaersituatie 1 april 2022 b Noord-Brabant: actuele grondwatersituatie op 1 april 2022. In de 3 rode gebieden geldt tot 1 juni een grondwateronttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland.

 

De voorjaarsregeling gaat over het besproeien van graslanden, sportvelden en golfterreinen, schrijven de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Aa en Maas. “Akkerbouwgewassen, bijvoorbeeld mais of groenten, vallen niet onder de regeling en mogen, als dat nodig is, wel beregend worden. Beregenen uit beken en sloten (oppervlaktewater) mag, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt. Dat is per gebied verschillend.” De drie waterschappen gaan, zo schrijven ze, in het veld controleren.

Rijn en Maas
De droge maand maart is ook van invloed op de waterafvoeren in de rivieren. Door de natte winterperiode leek er sprake van een goede uitgangspositie voor de start van het seizoen. “De regionale watersystemen zaten overvol en de afvoeren van de Rijn en Maas waren hoger dan gemiddeld”, schrijft Rijkswaterstaat.

Inmiddels is de situatie heel anders. In de Rijn werd een waterstand van 7,5 m boven NAP bij Lobith en een waterafvoer van slechts 1.150 m3/s gemeten. Ongberuikelijk, schrijft RWS. “Waterafvoeren rond de 2.650 m3/s en een waterstand van ongeveer 11 m boven NAP zijn de normale waarden voor het voorjaar.”

Ook Waterpeilen.nl signaleert op Twitter een lage waterstand in de rivieren, maar plaatst een kanttekening bij de lage waterstanden in de Rijn:
Waterpeilen Update Rijn
Ook in de Maas is er sprake van een zeer lage afvoer: 

Watrpeilen Update Maas
Evenals Waterpeilen ziet RWS door de verwachte neerslag de waterstanden langzaamaan weer iets toenemen. “In Nederland en in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas wordt de komende twee weken meer neerslag verwacht dan gemiddeld. Daardoor zal de waterbeschikbaarheid in de bodem toenemen. Ook de afvoer van de rivieren zal toenemen”, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) in de droogtemeter.

 

MEER INFORMATIE
H2O actueel: Na kletsnatte maand februari volgt kurkdroge maand maart: grondwaterstanden zakken snel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!