Tot 1 juni mag in 3 zuidelijke regio’s van Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. De grondwaterstanden zijn daar onder de grenswaarde gezakt. Ook de wateraanvoer in de rivieren is laag; de waterstand in de Rijn is in tientallen jaren niet zo laag geweest voor deze periode van het jaar, schrijft Rijkswaterstaat (RWS).

De Brabantse waterschappen hebben besloten, zo schrijven ze, om de grondwatervoorraad te beschermen. Door de vele zonuren, hoge temperaturen, nauwelijks regen in maart en een verdrogende oostenwind zakten de grondwaterpeilen razendsnel weg, schrijven de waterschappen. “Vooral op de hogere zandgronden in het zuiden.”

Er zijn grote verschillen qua grondwaterstanden in Brabant. In de beekdalen die lager liggen en vlakker zijn, blijft het grondwater langer op peil. Door het uitblijven van regen is op veel plaatsen de bovenste laag van de bodem zeer droog.

Jaarlijks besluiten de Brabantse waterschappen op 1 april of grasland vanaf dat moment beregend mag worden met grondwater. Bepalende vraag daarbij is: zijn de gemeten grondwaterstanden in meer dan de helft van een deelgebied lager dan de ondergrens? Blijkens de registratie van HydroNet is dat in zuidelijke regio’s het geval.

Grondwtaersituatie 1 april 2022 b Noord-Brabant: actuele grondwatersituatie op 1 april 2022. In de 3 rode gebieden geldt tot 1 juni een grondwateronttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland.

 

De voorjaarsregeling gaat over het besproeien van graslanden, sportvelden en golfterreinen, schrijven de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Aa en Maas. “Akkerbouwgewassen, bijvoorbeeld mais of groenten, vallen niet onder de regeling en mogen, als dat nodig is, wel beregend worden. Beregenen uit beken en sloten (oppervlaktewater) mag, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt. Dat is per gebied verschillend.” De drie waterschappen gaan, zo schrijven ze, in het veld controleren.

Rijn en Maas
De droge maand maart is ook van invloed op de waterafvoeren in de rivieren. Door de natte winterperiode leek er sprake van een goede uitgangspositie voor de start van het seizoen. “De regionale watersystemen zaten overvol en de afvoeren van de Rijn en Maas waren hoger dan gemiddeld”, schrijft Rijkswaterstaat.

Inmiddels is de situatie heel anders. In de Rijn werd een waterstand van 7,5 m boven NAP bij Lobith en een waterafvoer van slechts 1.150 m3/s gemeten. Ongberuikelijk, schrijft RWS. “Waterafvoeren rond de 2.650 m3/s en een waterstand van ongeveer 11 m boven NAP zijn de normale waarden voor het voorjaar.”

Ook Waterpeilen.nl signaleert op Twitter een lage waterstand in de rivieren, maar plaatst een kanttekening bij de lage waterstanden in de Rijn:
Waterpeilen Update Rijn
Ook in de Maas is er sprake van een zeer lage afvoer: 

Watrpeilen Update Maas
Evenals Waterpeilen ziet RWS door de verwachte neerslag de waterstanden langzaamaan weer iets toenemen. “In Nederland en in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas wordt de komende twee weken meer neerslag verwacht dan gemiddeld. Daardoor zal de waterbeschikbaarheid in de bodem toenemen. Ook de afvoer van de rivieren zal toenemen”, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) in de droogtemeter.

 

MEER INFORMATIE
H2O actueel: Na kletsnatte maand februari volgt kurkdroge maand maart: grondwaterstanden zakken snel

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LisaU kunt de stemhulp vinden op de site mijnstem.nl of rechtstreeks via deze link: https://mijnstem.nl/waterschappen#!/
Waar IS nu die stemhulp?
400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
WILDLIFE HOLLAND 5 CODE ROOD (deel 1 en 2) - Jeroworld - 2022 - tijdsduur: 84 minuten
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?

Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Als de zeespiegel echt meters gaat stijgen de komende eeuw dan zou het verstandig zijn om vanaf NU de woningen en en industrie te bouwen boven het verwachte zee peil. Dus hoger dan, drie a vier meter boven NAP. In lager gelegen gebieden dus alleen hoogbouw op terpen, die dan bij een ramp ook dienst zouden doen als vluchteilanden voor mensen van de bestaande te laag gelegen woningen.
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!