Maart wordt een van de droogste maanden ooit en daardoor zijn de wateroverschotten na de zeer natte maand februari op tal van plekken teniet gedaan. Watersystemen die grotendeels afhankelijk zijn van neerslag krijgen alweer te maken met (te) lage grondwaterstanden. Waterschappen in Brabant oriënteren zich op het instellen van verboden om grondwater te onttrekken.

In februari viel nog ruim 2 keer zoveel neerslag als normaal, waardoor er flinke watervoorraden werden opgebouwd. Daardoor zijn de grondwaterstanden met name in midden van het werkgebied van waterschap Aa en Maas nog redelijk normaal voor de tijd van het jaar. “Maar als de regen nog lang uitblijft, zakt overal het grondwater snel verder weg”, schrijft het waterschap.

Het waterschap voert extra water uit de Maas aan om de waterpeilen zoveel mogelijk in stand te houden. Ook zijn stuwen omhoog gezet om water vast te houden. Op 1 april kijkt het waterschap of het grondwater in verschillende gebieden hoog genoeg staat. “Als dat niet zo is, kunnen we op 1 april een verbod instellen voor het onttrekken van grondwater voor het besproeien van grasland. Dat verbod geldt dan voor april en mei.”

Waterschap De Dommel gaat het sproeiverbod dat altijd van april tot oktober in het droogste deel van het werkgebied geldt vanaf 1 april uitbreiden, meldt persbureau ANP. Waterschap Brabantse Delta meldt ‘dalende grondwaterstanden door aanhoudend droog weer’. “Hierdoor zijn de grondwaterstanden snel gedaald naar normale tot lager dan normale waarden.”

Grondwaterkaart Brabant loep Grondwaterkaart Brabant | Bron HydroNET Portal

Hoewel de maand nog niet is afgelopen, gaat maart de geschiedenis in als een zeer droge maand. Normaal valt er in maart zo'n 60 tot 70 mm regen. Nu is in grote delen van het land tot nu toe slechts 1 tot 10 mm gevallen, aldus Weerplaza. In delen heeft het al 4 weken helemaal niet geregend. Dat is zeer uitzonderlijk. De droogste gemeten maartmaand tot nu toe was 1929 met gemiddeld slechts 9,5 millimeter neerslag.

Ook telde de maand maart nog nooit zoveel zonuren sinds de start van de landelijke metingen in 1909, aldus Weerplaza. Door de vele zonuren en relatief hoge temperaturen neemt de verdamping ook toe, schrijft Alphons van Winden op Waterpeilen.nl. “Waarschijnlijk zal maart ook daarin uitzonderlijk verlopen met bijna 60 mm verdamping. Het neerslagtekort aan het begin van het groeiseizoen zal daarom meteen al erg groot zijn. Nu kan er in de komende maanden nog veel veranderen, maar het is wel bijzonder hoe snel het enorme overschot van februari al weer teniet is gedaan.”

 

MEER INFORMATIE
H2O actueel: Drie stormen op een rij en het is extreem nat

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Jasper · 10 months ago
    Waarom wordt er in sloten niet grotere waterbuffers gecreeerd? In mijn omgeving kan het water met kleine ingrepen makkelijk 0,5 m hoger staan. Waarom moet de landbouwgrond 1,5 m droog staan? Dit zijn echt gemiste kansen in het waterbeheer.
  • This commment is unpublished.
    Willem · 10 months ago
    Is het voor boeren niet mogelijk om zelf waterbergingen te creëren? En dit niet af te schuiven op de waterschappen?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!