secundair logo knw 1

Maart wordt een van de droogste maanden ooit en daardoor zijn de wateroverschotten na de zeer natte maand februari op tal van plekken teniet gedaan. Watersystemen die grotendeels afhankelijk zijn van neerslag krijgen alweer te maken met (te) lage grondwaterstanden. Waterschappen in Brabant oriënteren zich op het instellen van verboden om grondwater te onttrekken.

In februari viel nog ruim 2 keer zoveel neerslag als normaal, waardoor er flinke watervoorraden werden opgebouwd. Daardoor zijn de grondwaterstanden met name in midden van het werkgebied van waterschap Aa en Maas nog redelijk normaal voor de tijd van het jaar. “Maar als de regen nog lang uitblijft, zakt overal het grondwater snel verder weg”, schrijft het waterschap.

Het waterschap voert extra water uit de Maas aan om de waterpeilen zoveel mogelijk in stand te houden. Ook zijn stuwen omhoog gezet om water vast te houden. Op 1 april kijkt het waterschap of het grondwater in verschillende gebieden hoog genoeg staat. “Als dat niet zo is, kunnen we op 1 april een verbod instellen voor het onttrekken van grondwater voor het besproeien van grasland. Dat verbod geldt dan voor april en mei.”

Waterschap De Dommel gaat het sproeiverbod dat altijd van april tot oktober in het droogste deel van het werkgebied geldt vanaf 1 april uitbreiden, meldt persbureau ANP. Waterschap Brabantse Delta meldt ‘dalende grondwaterstanden door aanhoudend droog weer’. “Hierdoor zijn de grondwaterstanden snel gedaald naar normale tot lager dan normale waarden.”

Grondwaterkaart Brabant loep Grondwaterkaart Brabant | Bron HydroNET Portal

Hoewel de maand nog niet is afgelopen, gaat maart de geschiedenis in als een zeer droge maand. Normaal valt er in maart zo'n 60 tot 70 mm regen. Nu is in grote delen van het land tot nu toe slechts 1 tot 10 mm gevallen, aldus Weerplaza. In delen heeft het al 4 weken helemaal niet geregend. Dat is zeer uitzonderlijk. De droogste gemeten maartmaand tot nu toe was 1929 met gemiddeld slechts 9,5 millimeter neerslag.

Ook telde de maand maart nog nooit zoveel zonuren sinds de start van de landelijke metingen in 1909, aldus Weerplaza. Door de vele zonuren en relatief hoge temperaturen neemt de verdamping ook toe, schrijft Alphons van Winden op Waterpeilen.nl. “Waarschijnlijk zal maart ook daarin uitzonderlijk verlopen met bijna 60 mm verdamping. Het neerslagtekort aan het begin van het groeiseizoen zal daarom meteen al erg groot zijn. Nu kan er in de komende maanden nog veel veranderen, maar het is wel bijzonder hoe snel het enorme overschot van februari al weer teniet is gedaan.”

 

MEER INFORMATIE
H2O actueel: Drie stormen op een rij en het is extreem nat

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.