secundair logo knw 1

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

De tarieven van de waterschapsbelasting gaan volgend jaar flink omhoog, vooral voor gezinnen met een eigen woning. Volgens de Unie van Waterschappen valt aan de verhoging niet te ontkomen, omdat waterschappen fors moeten investeren vanwege steeds grotere uitdagingen. Ook worden ingekochte goederen en diensten aanzienlijk duurder.

Dit jaar was de stijging van de waterschapstarieven voor huishoudens al groter dan in voorgaande jaren en in 2024 wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de 21 waterschappen die de Unie van Waterschappen maakte.

De stijging is gemiddeld zo’n 12 procent. Gezinnen met een eigen huis betalen door de bank genomen bijna 50 euro meer, terwijl alleenstaande huurders ongeveer 20 euro meer kwijt zijn (zie de rekenvoorbeelden). Ook (agrarische) bedrijven – gemiddeld 5 procent meer – en grondeigenaren ontvangen een hogere rekening.

Verschillen tussen waterschappen
Hierbij heeft de Unie van Waterschappen gekeken naar de tariefvoorstellen zoals die er nu liggen. De waterschapsbesturen nemen daarover de komende weken een definitief besluit. Rond 1 maart valt bij de meeste bewoners de belastingaanslag op de deurmat.

Het gaat in rekenvoorbeelden om gemiddelde bedragen. De hoogte van de waterschapsbelastingen verschilt van waterschap tot waterschap, geeft de Unie aan. Dat komt door de keuzes van waterschapsbesturen en door de verschillen tussen gebieden. Bij het laatste spelen diverse aspecten een rol, zoals laag- of hooggelegen, stedelijk of landelijk, aanwezigheid van kwetsbare natuur en veel of weinig dijken. Deze factoren beïnvloeden de opgaven van het waterbeheer en daarmee de kosten in een bepaald gebied.

Waterbeheer steeds meer balanceeract
Volgens Vincent Lokin, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, wordt het waterbeheer steeds meer een balanceeract door de drogere zomers en het vaker voorkomen van extreem natte periodes. “Omdat we de problemen in het waterbeheer niet vooruit willen schuiven naar volgende generaties, investeren we fors. Bijvoorbeeld in waterbergingen, dijkversterkingen, verbeteren van de waterkwaliteit en betere rioolwaterzuiveringen. Ook voor de komende jaren verwacht ik dat de tarieven zullen stijgen.”

De waterschappen worden tevens geconfronteerd met hogere kosten van de goederen en diensten die ze inkopen. “Het is dus onvermijdelijk dat de belastingen stijgen, hoe vervelend dat voor onze belastingbetalers ook is.” De waterschappen hebben oog voor mensen van wie de bestaanszekerheid onder druk staat, zegt Lokin. “Daarom zijn er voor mensen met een laag inkomen en onvoldoende spaargeld mogelijkheden voor kwijtschelding of betalingsregelingen.”


REKENVOORBEELDEN
Op basis van de huidige voorstellen voor de belastingtarieven komt de Unie van Waterschappen met deze rekenvoorbeelden van hoeveel huurders en huiseigenaren meer gaan betalen. Bij alle bedragen gaat het om een gemiddelde.

  • alleenstaande huurder: van 168 (2023) naar 188 euro (2024).
  • gezin met een eigen woning met een WOZ-waarde van 250.000 euro: van 371 euro naar 416 euro.
  • gezin met een eigen woning met een WOZ-waarde van 325.000 euro: van 392 naar 441 euro.
  • gezin met een eigen woning met een WOZ-waarde van 400.000 euro: van 413 naar 465 euro.

Het komt erop neer dat een alleenstaande huurder in 2024 gemiddeld circa 20 euro per jaar meer kwijt is aan het waterschap. Voor gezinnen met een eigen huis gaat het in doorsnee om ongeveer 50 euro meer.

LEES OOK
H2O Actueel (oktober 2023): Waterschapslasten voor veel Friezen flink omhoog, ook bij andere waterschappen aanzienlijke stijgingen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Linda Maas · 5 months ago
    Het is weer goed geframed door de waterschappen. De lasten gaan omhoog en huishoudens moeten meer betalen. Maar boeren niet. Ondanks dat het waterschap niet minder werk voor hen is gaan verrichten. En dat vertelt de UvW niet.  Het verschilt per waterschap, maar in die van mij (wetterskip) betalen huishoudens 10-20 procent meer, en boeren 2 procent minder belasting. 
    Het waterschap is er duidelijk voor de boeren…
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost