0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het hoogheemraadschap van Rijnland installeerde vorige week nieuwe meetapparatuur om verdamping te kunnen meten en zo de effecten van klimaatverandering op het waterbeheer beter in beeld te brengen.

Op drie locaties met een verschillende bodemsoort – op zand-, klei- en veengrond - zijn lysimeteropstellingen geplaatst. "Het werkt als een weegschaal," zegt Leon van Hamersveld, projectleider bij producent en ontwikkelaar Eijkelkamp Soil&Water.

De lysimeter wordt ingegraven in de grond. Bij neerslag wordt de grond zwaarder, na verdamping weer lichter. "Zo kun je vaststellen hoeveel van de neerslag verdampt. Dat helpt het hoogheemraadschap de werkelijk af te voeren hoeveelheid water bij een bepaalde neerslag te berekenen. Dankzij de plaatsing op drie verschillende bodemtypes, kunnen we bepalen welke invloed de bodemsoort op de verdamping heeft."

De lysimeteropstellingen leveren volgens Van Hamersveld niet alleen gegevens over verdamping. Ze bieden ook informatie over de hoeveelheid neerslag, grondwater, wind en de radiatie van de zon. "Deze drie lysimeteropstellingen gecombineerd bieden alle gegevens die nodig zijn om modellen te maken en toekomstige ontwikkelingen nauwkeuriger te voorspellen. Aan de hand van deze data kan het hoogheemraadschap eerder anticiperen op veranderende weersomstandigheden."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het