0
0
0
s2smodern

Het hoogheemraadschap van Rijnland installeerde vorige week nieuwe meetapparatuur om verdamping te kunnen meten en zo de effecten van klimaatverandering op het waterbeheer beter in beeld te brengen.

Op drie locaties met een verschillende bodemsoort – op zand-, klei- en veengrond - zijn lysimeteropstellingen geplaatst. "Het werkt als een weegschaal," zegt Leon van Hamersveld, projectleider bij producent en ontwikkelaar Eijkelkamp Soil&Water.

De lysimeter wordt ingegraven in de grond. Bij neerslag wordt de grond zwaarder, na verdamping weer lichter. "Zo kun je vaststellen hoeveel van de neerslag verdampt. Dat helpt het hoogheemraadschap de werkelijk af te voeren hoeveelheid water bij een bepaalde neerslag te berekenen. Dankzij de plaatsing op drie verschillende bodemtypes, kunnen we bepalen welke invloed de bodemsoort op de verdamping heeft."

De lysimeteropstellingen leveren volgens Van Hamersveld niet alleen gegevens over verdamping. Ze bieden ook informatie over de hoeveelheid neerslag, grondwater, wind en de radiatie van de zon. "Deze drie lysimeteropstellingen gecombineerd bieden alle gegevens die nodig zijn om modellen te maken en toekomstige ontwikkelingen nauwkeuriger te voorspellen. Aan de hand van deze data kan het hoogheemraadschap eerder anticiperen op veranderende weersomstandigheden."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.