Het hoogheemraadschap van Rijnland installeerde vorige week nieuwe meetapparatuur om verdamping te kunnen meten en zo de effecten van klimaatverandering op het waterbeheer beter in beeld te brengen.

Op drie locaties met een verschillende bodemsoort – op zand-, klei- en veengrond - zijn lysimeteropstellingen geplaatst. "Het werkt als een weegschaal," zegt Leon van Hamersveld, projectleider bij producent en ontwikkelaar Eijkelkamp Soil&Water.

De lysimeter wordt ingegraven in de grond. Bij neerslag wordt de grond zwaarder, na verdamping weer lichter. "Zo kun je vaststellen hoeveel van de neerslag verdampt. Dat helpt het hoogheemraadschap de werkelijk af te voeren hoeveelheid water bij een bepaalde neerslag te berekenen. Dankzij de plaatsing op drie verschillende bodemtypes, kunnen we bepalen welke invloed de bodemsoort op de verdamping heeft."

De lysimeteropstellingen leveren volgens Van Hamersveld niet alleen gegevens over verdamping. Ze bieden ook informatie over de hoeveelheid neerslag, grondwater, wind en de radiatie van de zon. "Deze drie lysimeteropstellingen gecombineerd bieden alle gegevens die nodig zijn om modellen te maken en toekomstige ontwikkelingen nauwkeuriger te voorspellen. Aan de hand van deze data kan het hoogheemraadschap eerder anticiperen op veranderende weersomstandigheden."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.