secundair logo knw 1

Na een roerige periode met een langslepende bestuurscrisis wil Waterschap Hollandse Delta na de verkiezingen de bladzijde omslaan. Om dat proces te begeleiden heeft de Verenigde Vergadering van het waterschap al voor de verkiezingen twee verkenners aangewezen.

Een motie van deze strekking werd met grote meerderheid (21 voor 3 tegen) aangenomen. Initiatiefnemer was Anne Mollema (Water Natuurlijk). “Alle waterschappen en zeker ook de onze hebben veel bestuurskracht nodig om de toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Na de verkiezingen komt er vanzelfsprekend een nieuwe Verenigde Vergadering en een nieuw bestuur. Het is belangrijk dat we dan goed uit de startblokken kunnen komen.”

Anne MollemaAnne MollemaBij een informatiesessie in het najaar werd een presentatie gegeven over de formatieprocedures en de positieve ervaringen die bij verschillende gemeenten is opgedaan met een verkenner die al voor de verkiezingen aan het werk gaat. “Het idee werd breed omarmt. De verkenner gaat verkiezingsprogramma’s vergelijken en de visies van de partijen op de toekomst van het waterschap in kaart brengen. En wel van alle partijen die aan de verkiezingen meedoen.”

De benoemde verkenners zijn Erik van Heijningen (voormalig wethouder van Dordrecht) en Govert Veldhuijzen (vroeger gedeputeerde van Zuid-Holland, nu waarnemend burgemeester van Barendrecht). Bij de eerste bijeenkomst van de nieuwe Verenigde Vergadering na de verkiezingen zullen zij hun bevindingen presenteren. “De nieuwe VV kan de uitkomsten vervolgens omarmen of een hele andere weg in slaan. Wij vonden het in elk geval belangrijk voor het vertrouwen en de transparantie om met verkenners alvast te werken aan de opbouw van de bestuurskracht.”

Daarmee verwijst Mollema naar de bestuurscrisis die Hollandse Delta de afgelopen jaren kende. “Zo’n crisis komt ergens vandaan en heeft ook gevolgen. Dat is niet zomaar weg. Daarom is er voor deze rol ook gekozen voor bestuurlijke zwaargewichten, die boven de partijen kunnen staan.”

Maar niet alleen het verleden speelt een rol, ook de verwachtingen voor de toekomst. “Het politieke speelveld versplintert. Er komen meer fracties. Ook in de voorbereidingen daarop kunnen de verkenners volgens mij een positieve rol spelen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...