secundair logo knw 1

Na een roerige periode met een langslepende bestuurscrisis wil Waterschap Hollandse Delta na de verkiezingen de bladzijde omslaan. Om dat proces te begeleiden heeft de Verenigde Vergadering van het waterschap al voor de verkiezingen twee verkenners aangewezen.

Een motie van deze strekking werd met grote meerderheid (21 voor 3 tegen) aangenomen. Initiatiefnemer was Anne Mollema (Water Natuurlijk). “Alle waterschappen en zeker ook de onze hebben veel bestuurskracht nodig om de toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Na de verkiezingen komt er vanzelfsprekend een nieuwe Verenigde Vergadering en een nieuw bestuur. Het is belangrijk dat we dan goed uit de startblokken kunnen komen.”

Anne MollemaAnne MollemaBij een informatiesessie in het najaar werd een presentatie gegeven over de formatieprocedures en de positieve ervaringen die bij verschillende gemeenten is opgedaan met een verkenner die al voor de verkiezingen aan het werk gaat. “Het idee werd breed omarmt. De verkenner gaat verkiezingsprogramma’s vergelijken en de visies van de partijen op de toekomst van het waterschap in kaart brengen. En wel van alle partijen die aan de verkiezingen meedoen.”

De benoemde verkenners zijn Erik van Heijningen (voormalig wethouder van Dordrecht) en Govert Veldhuijzen (vroeger gedeputeerde van Zuid-Holland, nu waarnemend burgemeester van Barendrecht). Bij de eerste bijeenkomst van de nieuwe Verenigde Vergadering na de verkiezingen zullen zij hun bevindingen presenteren. “De nieuwe VV kan de uitkomsten vervolgens omarmen of een hele andere weg in slaan. Wij vonden het in elk geval belangrijk voor het vertrouwen en de transparantie om met verkenners alvast te werken aan de opbouw van de bestuurskracht.”

Daarmee verwijst Mollema naar de bestuurscrisis die Hollandse Delta de afgelopen jaren kende. “Zo’n crisis komt ergens vandaan en heeft ook gevolgen. Dat is niet zomaar weg. Daarom is er voor deze rol ook gekozen voor bestuurlijke zwaargewichten, die boven de partijen kunnen staan.”

Maar niet alleen het verleden speelt een rol, ook de verwachtingen voor de toekomst. “Het politieke speelveld versplintert. Er komen meer fracties. Ook in de voorbereidingen daarop kunnen de verkenners volgens mij een positieve rol spelen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....