secundair logo knw 1

Bij Waterschap Hollandse Delta gaat een commissie aan de slag om een interim college samen te stellen. Daartoe heeft de Verenigde Vergadering van het waterschap besloten. De commissie wordt bijgestaan door Peter van der Velden en Mary Heessels, die in de afgelopen weken de mogelijkheden hebben verkend om te komen tot een interim-bestuur. Bij de invulling van de namen wordt ook gekeken naar externe kandidaten.

Het waterschap wil voor het zomerreces het interim-college geïnstalleerd hebben. Tot die tijd past het deze week benoemde tijdelijke college met vier heemraden en dijkgraaf Jan Bonjer op de winkel. 

Het algemeen bestuur besloot gisteravond in een online meeting de volgende stap te zetten in het proces om uit de bestuurlijke crisis te komen, waar het waterschap al lange tijd inzit. In het overleg klonken de naweeën van de afgelopen turbulente maanden, die in het teken stonden van achtereenvolgens het onderzoek naar de verziekte bestuurscultuur door organisatiedeskundige Hans Anderson, het opstappen van de zittende heemraden en de daaropvolgende verkenningsfase waarin werd gekeken naar de mogelijkheid om een interim college te installeren voor het resterende deel van de bestuursperiode tot medio 2023.

'Het eerste advies is een oproep, bijna een smeekbede: zorg voor een doorbraak in de bestuurscultuur van het waterschap'
- Dijkgraaf Jan Bonjer

Drie adviezen
Jan Bonjer 180 vk Jan BonjerDijkgraaf Bonjer die zich tot dusverre op de achtergrond had gehouden bij de verkenningsfase (‘ik heb de verkenning vanaf het balkon gevolgd’) nam nu de gelegenheid te baat om zijn visie op de ontwikkelingen te delen met het algemeen bestuur. Belangrijk bestanddeel van zijn betoog: creëer ruimte waarin depolarisatie, herbezinning en reflectie centraal staan.

Hij gaf daarbij drie adviezen: “De eerste is een oproep, bijna een smeekbede: zorg voor een doorbraak in de bestuurscultuur van het waterschap. De tweede: voorkom een tweede stoelendans, bevrijd uzelf uit die vicieuze cirkel. En drie: maak van externe heemraden geen sluitpost. Gun uzelf zuurstof, culturele zuurstof.” 

Externe heemraden
Het aantrekken van externe heemraden in het interim college is een punt van discussie. In de rapportage van de verkenners Peter van der Velden en Mary Heessels wordt beschreven dat er binnen de fracties van de Verenigde Vergadering sprake is veranderende inzichten. De verkenners spreken uit dat een interim college bestaande uit externe bestuurders de voorkeur geniet, als bijdrage aan het herstel van vertrouwen. 

Petra van Nes 170 vk Petra van NesIn de vergadering kwam een amendement in stemming met als stelling dat er een interim college komt dat alleen uit externe kandidaten bestaat. De opgestapte heemraad Petra van Nes, die in een bijdrage haar scherpe kritiek op de dijkgraaf en de procedure die leidde tot het opstappen van de heemraden nog eens uit de doeken deed, verklaarde waarom ze voor zo’n ‘extern zakencollege’ is: “Dan is de angel eruit.” De bestuurder stelde daarbij in het vooruitzicht dat een dagelijks bestuur van externen haar weer de mogelijkheid geeft om ‘constructieve bijdragen te leveren’ aan het bestuurlijke proces. “Ik geef u die garantie.”

Kritiek
Maar het amendement haalde het niet. De uitslag: 13 tegen, 8 voor en 4 onthoudingen van de tijdelijke heemraden, die zich daarbij beriepen op artikel 38a lid 1a van de Waterschapswet. Een motivatie die ze op kritiek kwam te staan. Fokke van Zeijl (AWP): “Daar is het artikel niet voor bedoeld.” 

In de volgende stemronde werd het voorstel van het tijdelijk dagelijks bestuur wel aangenomen. Daarin is ook ruimte voor het aantrekken van externe bestuurders, maar zijn interne bestuurders niet uitgesloten. Een commissie met daarin vertegenwoordigers van alle fracties gaat aan de slag om het interim-college samen te stellen en wordt daarin bijgestaan door de verkenners Van der Velden en Heessels. Ze hebben de tijd tot het zomerreces, waarmee de aanvankelijk gestelde deadline van 30 april van tafel is.  

 

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Hollandse Delta likt zijn wonden en stelt tijdelijk bestuur aan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie