secundair logo knw 1

Hoogheemraad Klazien Hartog overhandigde de subsidie in februari van dit jaar symbolisch aan wethouder Jan Schouten van de gemeente Uitgeest | Foto HHNK/Harry Schuitemaker

Een hockeyveld met een waterbuffer in Schagen, een waterberging in Heemskerk en een natuurgebied in Castricum. De projecten die van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) subsidie ontvangen zijn divers, maar dienen allemaal om de leefomgeving klimaatbestendiger te maken.

Voor de tweede ronde van de regeling Klimaat Actief Noorderkwartier (KAN) keert het hoogheemraadschap opnieuw 500.000 euro aan subsidies uit. In de eerste ronde is datzelfde bedrag al uitgegeven, in totaal is 2 miljoen euro gereserveerd.

De regeling is bedoeld voor gemeenten in het gebied die de leefomgeving klimaatbestendiger willen maken. Zij kunnen daarvoor tot 30 procent van de totale projectkosten aan subsidie aanvragen. Zo wil HHNK de uitvoering van de projecten versnellen.

"Het hoogheemraadschap werkt dagelijks aan een klimaatbestendigere omgeving. Maar we moeten allemaal aan de slag", aldus hoogheemraad Klazien Hartog op de website. "Behalve de ingrepen in het watersysteem moeten ook de wijken en straten worden aangepakt. Dat is een taak van de gemeenten, waar we op deze manier een klein zetje aan geven. Als we met elkaar aan de slag gaan, komen we een heel eind."

Overtekend
Volgens HHNK is de belangstelling voor de KAN-regeling "zeer groot". In de tweede openstelling is voor ruim 900.000 euro aan aanvragen ingediend, waarmee het subsidiebedrag royaal is overtekend. Bij de eerste openstelling, eind 2022, was dat eveneens het geval.

Bij de selectie van de projecten kijkt het hoogheemraadschap onder andere naar de urgentie en de doeltreffendheid van het project. Ook de mate waarin dat bijdraagt aan de opgaven van het hoogheemraadschap telt, evenals de rol die het kan vervullen als voorbeeldproject.

De zes winnende projecten in deze ronde zijn ingediend door de gemeenten Purmerend, Heemskerk, Castricum, Schagen, Hollands Kroon en Hoorn. Ze betreffen het klimaatadaptief herinrichten van wegen en wijken, het aanleggen van waterbergingen, het verbeteren van de waterafvoer en wateropslag onder een hockeyveld.

Schoolpleinen
Bij de eerste openstelling ging het om acht projecten in zeven gemeenten, waaronder een waterberging in Heemskerk, de herinrichting van een weg in Heiloo en klimaatbestendige schoolpleinen in Zaanstad. In februari en maart van dit jaar zijn de bedragen symbolisch overhandigd aan de wethouders van de gemeenten.

Begin 2024 volgt de derde en laatste ronde, zo is de bedoeling.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost