secundair logo knw 1

Dertien jaar na de oprichting is Wetsus een flink gegroeide en zeer gewaardeerde onderzoeksorganisatie voor de watertechnologie. Een vandaag gepubliceerd evaluatierapport loopt over van loftuitingen.

 Vrijwel alleen maar positieve uitkomsten bevat het Wetsus 2016 evaluation report dat de Raad van Bestuur vanmiddag (vrijdag 7 juli) op het provinciehuis van Leeuwarden aanbood aan de Friese gedeputeerde Sander de Rouwe (economische zaken, kennis en innovatie) en de Leeuwarder wethouder Friso Douwstra (economische zaken). Het rapport werd opgesteld door onderzoeksbureau Bbo.

Het onderzoeksinstituut op het gebied van watertechnologie, dat gevestigd is in Leeuwarden, begon in 2004 met ruim twintig medewerkers en is in dertien jaar doorgegroeid tot 125 medewerkers, onder wie 65 promovendi en 18 postdoc-onderzoekers.
Binnen Wetsus werkt een groot netwerk van (inter)nationale bedrijven en samen, dat zelfs tijdens de economische crisis nog groeide; eind 2016 waren er 104 participerende bedrijven en platformleden. Het aantal deelnemende kennisinstellingen is 22, waarvan 9 buitenlandse universiteiten. Daarnaast zijn 50 hoogleraren betrokken bij Wetsus-onderzoeken. Eind 2016 waren (opgeteld sinds 2004) 78 mensen gepromoveerd op onderzoek bij Wetsus.

Minstens zo belangrijk als de groeiende cijfers is ook de positieve waardering van Wetsus door alle betrokkenen. Negen op de tien deelnemende bedrijven en kennisinstellingen noemt de samenwerking goed tot excellent. De themagroepen, waarbinnen het onderzoek wordt uitgevoerd, leveren volgens hen effectieve samenwerking op. Het Wetsus-netwerk wordt bovendien ervaren als een high-trust network, waarin reputatie, goedwillendheid en integriteit belangrijk zijn. Veel vertrouwen en een goede reputatie dragen bij aan een succesvolle innovatie-aanpak, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Ongeveer de helft van de deelnemende bedrijven geeft aan dat de kennis uit het Wetsus-programma bijdraagt aan de verbetering van bestaande of nieuwe producten en technologieën; een kwart geeft aan dat dat omzet is gestegen als gevolg van innovatie en kennis uit het Wetsus-programma.

De economische impact van Wetsus blijkt onder meer uit de 30 startups die sinds 2005 ontstonden als gevolg van Wetsus-onderzoek en de 79 patenten die werden ontwikkeld. Het effect op de regionale economie bestaat volgens het evaluatierapport uit 225 tot 320 voltijdse banen. Daaronder vallen de banen bij Wetsus zelf, bij regionale startups, maar ook het extra werk bij regionale toeleveranciers en werkgelegenheid door de bestedingen van Wetsus-personeel.

Belangrijkste uitdaging voor de toekomst is volgens de onderzoekers om de rapportcijfers hoog te houden. Wetsus moet daartoe fris, onderscheidend en inspirerend blijven, de kwaliteit van management en organisatie op peil houden, doorgaan met publieke cofinanciering en blijvend investeren in nationale en internationale contacten.

Klik hier voor het rapport

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!