secundair logo knw 1

Beeld van de rioolwaterzuivering in Beverwijk waar nu wordt gestart met de bouw van een groengasinstallatie I foto: HHNK

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat op de waterzuivering in Beverwijk zijn eerste groengasinstallatie bouwen. Naar verwachting wordt hier vanaf eind 2024 groengas geproduceerd. De bedoeling is dat er elders nog twee productielocaties komen.

Het omzetten van biogas in groengas op rioolwaterzuiveringsinstallaties maakt een stevige groei door. Produceerden de waterschappen in 2015 minder dan 1 miljoen kubieke meter groengas, vorig jaar ging het al om ruim 19 miljoen kubieke meter volgens de Klimaatmonitor Waterschappen 2022. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gaat nu mee in deze ontwikkeling.

Vanaf eind 2024 groengas in Beverwijk
Op de afvalwaterzuivering in Beverwijk wordt de eerste groengasinstallatie van HHNK gerealiseerd. Het hoogheemraadschap heeft hiervoor DMT Environmental Technology ingeschakeld. Dit bedrijf is gespecialiseerd in biogas-opwaardeerinstallaties. De bouwovereenkomst is op 24 oktober getekend. De verwachting is dat de installatie vanaf eind 2024 groengas produceert.

Groengas is een verzamelnaam voor hernieuwbaar gas dat voldoet aan dezelfde eisen als het aardgas dat in het gasnetwerk zit, licht HHNK toe. Groengas wordt gemaakt van biogas dat ontstaat bij de vergisting van bepaalde soorten biomassa. In het biogas zit ongeveer 40 procent CO2; dit wordt verwijderd om er groengas van te maken. De vrijkomende CO2 kan worden gebruikt voor toepassingen in onder andere de industrie en de glastuinbouw.

Ook productielocaties in Den Helder en Zaandam
HHNK wijst erop dat de productie van groengas in Nederland sterk omhoog moet, omdat dit gas straks verplicht wordt bijgemengd bij aardgas. Ook heeft de eigen opwekking van energie een impuls gekregen door de oorlog in Oekraïne waardoor de afhankelijkheid van energiebronnen uit Rusland duidelijk is geworden. De waterschappen leveren een aanzienlijke bijdrage. Hun productie van groengas groeit naar verwachting door naar 30 miljoen kubieke meter in 2030.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zal naar verwachting dan een tiende voor zijn rekening nemen: 3 miljoen kubieke meter groengas in 2030. Hiervoor wil HHNK behalve in Beverwijk ook productielocaties bouwen op de rioolwaterzuiveringen in Den Helder en Zaandam.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.