secundair logo knw 1

Beeld van de rioolwaterzuivering in Beverwijk waar nu wordt gestart met de bouw van een groengasinstallatie I foto: HHNK

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat op de waterzuivering in Beverwijk zijn eerste groengasinstallatie bouwen. Naar verwachting wordt hier vanaf eind 2024 groengas geproduceerd. De bedoeling is dat er elders nog twee productielocaties komen.

Het omzetten van biogas in groengas op rioolwaterzuiveringsinstallaties maakt een stevige groei door. Produceerden de waterschappen in 2015 minder dan 1 miljoen kubieke meter groengas, vorig jaar ging het al om ruim 19 miljoen kubieke meter volgens de Klimaatmonitor Waterschappen 2022. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gaat nu mee in deze ontwikkeling.

Vanaf eind 2024 groengas in Beverwijk
Op de afvalwaterzuivering in Beverwijk wordt de eerste groengasinstallatie van HHNK gerealiseerd. Het hoogheemraadschap heeft hiervoor DMT Environmental Technology ingeschakeld. Dit bedrijf is gespecialiseerd in biogas-opwaardeerinstallaties. De bouwovereenkomst is op 24 oktober getekend. De verwachting is dat de installatie vanaf eind 2024 groengas produceert.

Groengas is een verzamelnaam voor hernieuwbaar gas dat voldoet aan dezelfde eisen als het aardgas dat in het gasnetwerk zit, licht HHNK toe. Groengas wordt gemaakt van biogas dat ontstaat bij de vergisting van bepaalde soorten biomassa. In het biogas zit ongeveer 40 procent CO2; dit wordt verwijderd om er groengas van te maken. De vrijkomende CO2 kan worden gebruikt voor toepassingen in onder andere de industrie en de glastuinbouw.

Ook productielocaties in Den Helder en Zaandam
HHNK wijst erop dat de productie van groengas in Nederland sterk omhoog moet, omdat dit gas straks verplicht wordt bijgemengd bij aardgas. Ook heeft de eigen opwekking van energie een impuls gekregen door de oorlog in Oekraïne waardoor de afhankelijkheid van energiebronnen uit Rusland duidelijk is geworden. De waterschappen leveren een aanzienlijke bijdrage. Hun productie van groengas groeit naar verwachting door naar 30 miljoen kubieke meter in 2030.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zal naar verwachting dan een tiende voor zijn rekening nemen: 3 miljoen kubieke meter groengas in 2030. Hiervoor wil HHNK behalve in Beverwijk ook productielocaties bouwen op de rioolwaterzuiveringen in Den Helder en Zaandam.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost