0
0
0
s2smodern

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft 100 big bags met zand geplaatst om de Westerdijk in Hoorn te stabiliseren. De dijk is verzwakt geraakt door de aanhoudende regen. Het hemelwater liep over een lengte van 60 meter in een scheur op de dijk, waardoor het dijklichaam verzadigd raakte met water.

De verzadigde dijk ‘toonde tekenen van vervorming’, waarop het hoogheemraadschap besloot in te grijpen. Gisteravond werd begonnen met het plaatsen van de big bags aan de binnenzijde van het dijktalud om tegendruk te geven aan de vervorming. Om twee uur afgelopen nacht werd het sein ‘stabiel’ gegeven.

Geen acuut gevaar
Het hoogheemraadschap stelt dat er geen acuut gevaar is. “De veiligheid van de dijk is niet in het geding.” Als het nodig is worden aanvullende maatregelen genomen, aldus het hoogheemraadschap.

Om de bij de locatie te kunnen komen, moesten 10 knotwilgen worden omgehakt. Verder is er een verbod ingesteld voor zwaar verkeer op de dijk.

Scheur
HHNK houdt met meetinstrumenten de conditie van de dijk in de gaten. Verder wordt gewerkt aan een plan om het verzwakte dijkdeel te versterken en om de scheur te repareren die in de asfaltweg bovenop de dijk is ontstaan.

De scheur werd enige tijd geleden al ontdekt en zou ‘op een geschikt moment’ gerepareerd worden. Toen bleek dat regenwater in de scheur liep en de dijk verzwakte, werd regelmatig koud asfalt in de scheur gestopt, maar zonder het gewenste resultaat.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Kees de Wildt · 4 months ago
    Scheur in Westerdijk is al jaren oud.
  • This commment is unpublished.
    Piet van Noort · 4 months ago
    Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.