secundair logo knw 1

Foto HHNK

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft 100 big bags met zand geplaatst om de Westerdijk in Hoorn te stabiliseren. De dijk is verzwakt geraakt door de aanhoudende regen. Het hemelwater liep over een lengte van 60 meter in een scheur op de dijk, waardoor het dijklichaam verzadigd raakte met water.

De verzadigde dijk ‘toonde tekenen van vervorming’, waarop het hoogheemraadschap besloot in te grijpen. Gisteravond werd begonnen met het plaatsen van de big bags aan de binnenzijde van het dijktalud om tegendruk te geven aan de vervorming. Om twee uur afgelopen nacht werd het sein ‘stabiel’ gegeven.

Geen acuut gevaar
Het hoogheemraadschap stelt dat er geen acuut gevaar is. “De veiligheid van de dijk is niet in het geding.” Als het nodig is worden aanvullende maatregelen genomen, aldus het hoogheemraadschap.

Om de bij de locatie te kunnen komen, moesten 10 knotwilgen worden omgehakt. Verder is er een verbod ingesteld voor zwaar verkeer op de dijk.

Scheur
HHNK houdt met meetinstrumenten de conditie van de dijk in de gaten. Verder wordt gewerkt aan een plan om het verzwakte dijkdeel te versterken en om de scheur te repareren die in de asfaltweg bovenop de dijk is ontstaan.

De scheur werd enige tijd geleden al ontdekt en zou ‘op een geschikt moment’ gerepareerd worden. Toen bleek dat regenwater in de scheur liep en de dijk verzwakte, werd regelmatig koud asfalt in de scheur gestopt, maar zonder het gewenste resultaat.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
Goed artikel. Maar waar het om gaat is de instandhouding, verbetering of vergroting van natuur. Niet om perspectief voor de boer. Uiteraard: als boeren kunnen en willen veranderen, dan is het prima als ze ook natuur gaan beheren. Maar dat moet niet het uitgangspunt zijn: de natuur staat voorop.