Het beste Engelstalige artikel over de stedelijke watercyclus is in 2016 geschreven door Heleen de Fooij. Zij kreeg de Jaap van der Graaf-prijs.
De Fooij schreef samen met twee medeauteurs het artikel Wastewater as a resource: Strategies to recover resources from Amsterdam’s wastewater in het blad Resources, Conservation and Recycling. Volgens de winnares die aan de Universiteit Twente is afgestudeerd, is de potentie van het Amsterdamse afvalwater voor het terugwinnen van grondstoffen enorm groot.
De jury onder leiding van professor Jules van Lier (TU Delft) die 39 inzendingen beoordeelde, was vooral te spreken over de adaptieve beleidsmaatregelen die De Fooij voorstelt. Daarover zegt ze zelf: “In een wereld met schaarse grondstoffen is terugwinning steeds aantrekkelijker. Adaptief beleid, met inbegrip van interacties tussen maatregelen, is geschikt om met een grote verscheidenheid aan mogelijkheden en onzekerheden om te gaan.”
De prijs is voor de achtste keer uitgereikt. Het is een gezamenlijk initiatief van de TU Delft en het advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos. De onderscheiding is genoemd naar prof. ir. Jaap van der Graaf, die hoogleraar in de Behandeling van Afvalwater aan de TU Delft en algemeen directeur van Witteveen+Bos is geweest. De Fooij ontving vijfduizend euro en een glaskunstwerk. Zij moet het geldbedrag gebruiken om de Nederlandse expertise op het gebied van de stedelijke watercyclus verder te profileren.
Lees het artikel hier.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...